Oldal kiválasztása

Liang – Dr. Yang: Xingyiquan (Hsing I Chuan) | könyv

A Xingyiquan egy olyan belső harcművészeti stílus, amely utánozza a tizenkét állat formáját (mozgását) és belső tulajdonságaikat harc közben. A „forma” (Xing) a külső megjelenést vagy a harci mozdulatot jelenti itt, az Yi pedig az elmét, amely belülről, a szívből származik.

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Leírás

Az érzelmi és a gondolkodó elme harmóniája

A kínai Qigongra utalva, az Yi a gondolkodó elme, amely a Xinből (érzelmi elme) származik. Az érzelmi elme indukálja az izgalmat, gyorsaságot, míg a gondolkodó elme nyugtat le, és hoz tiszta, pontos döntéseket. Amikor a Xint és Yit képesek vagyunk összhangba hozni, gyorsabban, pontosabban és kiegyensúlyozottabban mozoghatunk. Így a Xingyiquan olyan belső harcművészeti stílus, amely a tizenkét állat mozgásának utánzásával a belső kimunkáltságot megkövetelve Xin és Yi harmonikus együttműködését hozza létre.

A Taijiquanhoz hasonlóan, de a külső stílusoktól eltérően, a Xingyiquan kevés gyakorlatot, technikát tartalmaz, ehelyett a harcművészet alapelveinek elmélyítését hangsúlyozza. Ez azt jelenti, hogy bár könnyű a stílus mozgását megtanulni, a mély esszenciáját, értelmét nehezebb felfogni és megérteni. A Xingyiquant belső harcművészetnek tartják, mely a Qi fejlesztését (Yang Qi) hangsúlyozza. Qigong-elméletet és gyakorlati alapelveket alkalmaz, melyek tartalmazzák az Esszencia Qivé alakítását, a Shen (szellem) Qi általi fejlesztését, és végül a Shen megtisztítását valamint a Tao (Dao, Út) jelentésének megértését. Közel ezer éve létezik a Xingyiquan, azóta sok mester írt a művészet esszenciájáról verset vagy éneket, ezek titokban öröklődtek generációról generációra. Íme, egy a könyvben található számos vers közül:

A két pólus, melyek a Qiből erednek, a Menny és a Föld, azaz Yin és Yang. Ha csak Yang, akkor nem él; ha csak Yin, akkor nem növekszik. Amikor Yin és Yang kölcsönösen forr, akkor életek milliói születnek. Ez a Menny és Föld természetes szabálya. Az emberi test szintén kicsinyített Menny és Föld, négy végtagból és csontok százaiból. Minden akció és minden mozdulat, egy sem különbözik Yintől és Yangtól. Amikor Yin és Yang harmóniában van, akkor a test erős, a mozdulatok folyamatosak. Amikor Yin és Yang zavaros, akkor a test gyenge, és a mozdulatok elvesztik céljukat. Ezért Yin és Yang a Menny Előtti, Valódi, Egyetlen Qiből születik. A Menny Előtti, Valódi, Egyetlen Qi növelése, megtartása és óvása érdekében Yin és Yang harmonikus szabályozására van szükség. Ezért bárki gyakorolja a Xingyiquant, nem szerezheti meg a lényeget a két pólus ismerete nélkül.

 

Kövessen minket facebookon vagy youtube csatornánkon!

Szemezgessen életvezetéssel, egészséggel, testedzéssel kapcsolatos cikkeinkből!

További információk

Szerző

Liang, Shou-Yu, Yang, Jwing-Ming Dr.

Állapot

Extra antikvár, Antikvár könyv, Új