Oldal kiválasztása

Dr. Yang, Jwing-Ming: Shaolin Chin Na haladóknak | könyv

Hatásos önvédelmi Chin Na-technikák

Tanuljuk meg, hogyan tehetjük harcképtelenné ellenfelünket egyetlen ízülete feszítésével! A Chin Na (a kínai harcművészetek lefogó technikáinak gyűjteménye) bármilyen támadás gyors és hatékony elhárítására alkalmas. Ez a részletes útmutató lépésről lépésre végigvezeti az Olvasót, hogyan alkalmazza a Chin Nát a változékony küzdelmi helyzetekben. Ez a különleges művészet könnyen és gyorsan beépíthető bármelyik harcművészeti irányzatba.

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Cikkszám: N/A Kategóriák: , , , Címkék: , , , , , ,

Leírás

Mi a Chin Na?


‛Chin’
kínaiul megragadást, megfogást jelent, ahogyan a sas megragad egy nyulat, vagy ahogy a rendőr elfog egy gyilkost (Chin Xiong). ‛Na’ azt jelenti: „tartani és irányítani”. Tehát a ‛Chin Na’ kifejezést fordíthatjuk így: „ragadd meg és urald!”.


Fő technikák

Általában ahhoz, hogy hatásos és használható küzdelmi erővel bírjon, szinte az összes kínai harcművészeti rendszer a technikák három fajtáját használja. Az első kategóriába olyan technikák tartoznak, mint csapás, ütés, tolás, nyomás, rúgás. Ezekben a technikákban a kontaktus köztünk és ellenfelünk között igen rövid, és a támadóerő rendszerint kirobbanó és ártalmas. A második kategóriát „Shuai Jiaonak” hívják (birkózás), és olyan módszereket tartalmaz, melyek az ellenfél „gyökerének” elpusztítására, egyensúlyából való kibillentésére, tehát az ellenfél földre vitelére alkalmasak. Ezek lehetnek lábsöprések, gáncsok, testtechnikák vagy akár dobások. Az utolsó kategória a Chin Na, mely fogótechnikákat tartalmaz, speciálisan az ellenfél ízületeinek, izmainak vagy inainak megragadására, leszorítására.


A technikák alkalmazása

Küzdelemben a fenti három kategória technikáit egyszerre alkalmazzák, és igazán nem is lehet őket szétválasztani. Például, míg egyik kezünkkel megragadjuk és kontrolláljuk ellenfelünket, a másikkal támadhatunk testüreget. Másik gyakori példa, hogy leszorítjuk ellenfelünk ízületeit, miközben földre visszük, újabb támadásra készen. Emiatt néha nagyon nehéz különbséget tenni közöttük egy valóságos szituációban. Sok kínai harcművész úgy gondolja, hogy számos egyéb, nem megragadásra épülő technikák, mint a testüregek vagy idegek ütése vagy nyomása, mely testrészek érzéketlenné válását, vagy akár eszméletvesztést is eredményezhetnek, szintén irányítást biztosítanak az ellenfél fölött, tehát Chin Nának tekintendők. Láthatjuk, hogy amíg egy technika képes mozgásképtelenné tenni az ellenfelet, függetlenül attól, hogy az ok egy kicsavart ízület, bénulás vagy eszméletvesztés – az Chin Nának minősíthető.


Összefoglalva

A Chin Na fogástechnikáival megragadjuk vagy leszorítjuk az ellenfél ízületeit, izmait vagy inait, így mozgás- és harcképtelenné tesszük őt. A nyomástechnikákat arra használjuk, hogy megbénítsuk ellenfelünk végtagjait, de eszméletvesztést vagy akár halált is okozhatunk velük. A nyomástechnikákat általában testüregeken alkalmazzuk, hogy befolyásoljuk a belső szervek vagy az agy Chi-ellátását. Gyakran idegvégződéseken is használjuk őket, ami különösen erős fájdalmat és eszméletvesztést okozhat. Az ütéseket a Chin Nában életpontokra visszük be, ami halálos is lehet. A meridiánpontokra és más létfontosságú területekre bevitt támadások célja lehet az artéria megrepesztése is. Mindezek a technikák a „ragadd meg és urald!” elvét követik.

Dr. Yang bemutatja a Chin Na védések, ütések, rúgások, fogások, sőt, még késtámadások elleni megoldásait is. Kifejti a rendszer teóriáját és alapelveit, részletezi a Chin Na ötféle kategóriáját (köztük az akupunktúrás pontok elleni támadásokat), valamint az egyes technikák különböző szintjeit. Íme a lehetőség harcművészeti és önvédelmi jártasságunk bővítésére!

Néhány látványos Chin Na-technika:

 

Kövessen minket facebookon vagy youtube csatornánkon!

Szemezgessen életvezetéssel, egészséggel, testedzéssel kapcsolatos cikkeinkből!

További információk

Szerző

Yang, Jwing-Ming Dr.

Állapot

Extra antikvár, Antikvár könyv, Új