Oldal kiválasztása

Rory Miller: Konfliktus és erőszak | könyv

A gyakorlott harcművész és veterán nevelőtiszt, Rory Miller, megosztja ismereteit a harcművészet és az utcai erőszak közti különbségekről a börtönbeli verekedések, taktikai műveletek és rajtaütések során szerzett tapasztalatai alapján. Az utcai konfliktusok kérdésével ugyancsak a harcművészet hivatott foglalkozni.

Bemutatja a mítoszokat, metaforákat és elvárásokat, amelyeket a legtöbb harcművész dédelget arról, mi mindent fog tanulni egy dojóban. Ezt a gyűjteményt azután összehasonlítja az erőszak igen összetett valóságával.

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Cikkszám: N/A Kategóriák: , , , Címkék: , , , ,

Rory Miller őrmester: Konfliktus és erőszak

A gyakorlott harcművész és veterán nevelőtiszt, Rory Miller, megosztja ismereteit a harcművészet és az utcai erőszak közti különbségekről a börtönbeli verekedések, taktikai műveletek és rajtaütések során szerzett tapasztalatai alapján. Bemutatja a mítoszokat, metaforákat és elvárásokat, amelyeket a legtöbb harcművész dédelget arról, mi mindent fog tanulni egy dojóban. Ezt a gyűjteményt azután összehasonlítja az erőszak igen összetett valóságával.

„A legmélyebb szinten a sikeres fizikai védelem három dologtól függ: az éberségtől, a kezdeményezéstől és a jóváhagyástól. Ezek mindegyike önmagában külön tanulmány és minta lehet a harcosi képzéshez. A három együtt a kivételes teljesítmény kulcsa a túléléshez és az élethez is.”


A testünk egész életünkben rendelkezésünkre áll

Hacsak nem fogtuk be erőszakkal a saját szemünket, akkor bensőségesen megismerhettük egy emberi test minőségét és működését, különösen a sajátunkét. Tudomás az ellenfél testéről: ugyanazok a dolgok vonatkoznak rá, mert – a drogok vagy az őrjöngő düh dacára – az is egy emberi test. A látást és érintést ki lehet képezni arra, hogy ne csak azt érzékelje, amit az ellenfél éppen csinál, hanem azt is, amire készül. Könnyű gyakorlatképpen gyakorold a lassított belharcot bekötött szemmel. Némi gyakorlással már a támadó enyhe érintéséből megérezheted, mire készül, pusztán a testsúly-áthelyezését és gerincének forgatását érzékelve. Tudomás a helyzetről: lehetővé teszi, hogy pontosan érzékeljük, és előnyünkre fordítsuk a környezet sajátosságait. Tudomás a dinamikáról: a támadás előtti jelek felismerése, ezáltal megelőzhetjük a szituációt. Úgy foglalkozunk a helyzettel, ahogy van (például felismerjük a majomkeringőt a maga valójában, vagy nem hitegetjük magunkat azzal, hogy lebeszélhetünk egy a folyamatot élvező ragadozót a szándékáról). Ez magában foglalja azt a könyörtelen elszántságot, hogy a valódi helyzettel foglalkozunk, és nem a rém-, illetve vágyálmainkkal. Tudomás a kötelességünkről, a hiedelmeinkről és helyünkről az univerzumban.


Az indítógombok

Mély belső megértésre van szükség arról, hogy miért érdemes harcolni, meghalni vagy gyilkolni, mi az, amit megtehetünk, és mi az, amit nem. Könnyű megtanítani valakinek, hogyan kell egy nyakat kitekerni. Néhány percnyi oktatás után egy egészséges ember rendelkezni fog egy nyak kitekeréséhez szükséges valamennyi technikai és fizikai képességgel, de csak nagyon-nagyon kevesen képesek ténylegesen végrehajtani. Hiányzik belőlük az ehhez való képesség. Legyünk hát tudatában a saját képességeinknek. Azon a szinten, amit éppen csak kezdek megérteni, arról, hogy mire kerül sor egy konfliktusban, tudatalatti szabályok és íratlan szerződések tömkelege dönt. Úgy tapasztaltam, hogy ezek befolyásolják a kifejthető erőt, az ellenálló képességet és az időt. Ezen szabályok ismerete, sőt, a mesterkéltek elkülönítésének képessége óriási előny. Ha a gyakorlók megtanulnak eltökélten cselekedni, akkor nem látszik a készülő akció: a mozdulatok kirobbanóak, kemények, nem érkezik előtte távirat, és idő sem marad a reagálásra. Az, hogy milyen mozdulatot választanak, teljesen lényegtelen. Pofon, belépés, rúgás, feszítés vagy ütés – mind működik.


A technika lényegtelen

Az akció határozottsága felülmúlja a technikát. A technika szintjén ez alatt a határozott és habozás nélküli cselekvést értjük, függetlenül az alkalmazott technikától. Taktikai szinten: robbanékony belépés. A stratégiai szinten ez a megdöbbentés és elrettentés. Ahogy az éberség, ez is mélyre vezethet, és sokkal jobban befolyásolhatja az életünket a puszta harcnál és önvédelemnél. „Meg akarod változtatni az életedet örökre? Most azonnal kötelezd el magad, hogy nem hozol többé felemás döntéseket! Maradj az ágyban, vagy kelj fel, de soha többé ne heveréssz azon gondolkodva, hogy fel kéne kelned! Ugorj be a vízbe, vagy maradj kint, de ne mártózgass, hogy hozzászoktasd magad! Harcban, ha az ember éber, mindig tudja, mit kell tennie. Tegyük azt! Az életben is tudjuk, mit kell elvégezni, tudjuk, mi a teendő. Csináljuk!”

Kövessen minket facebookon a kiadó vagy a könyv oldalán, vagy  youtube csatornánkon!

Szemezgessen életvezetéssel, egészséggel, testedzéssel kapcsolatos cikkeinkből!

További információk

Szerző

Miller, Rory

Állapot

Extra antikvár, Antikvár könyv, Új