Zen-kapu a belső békességhez

1350 Ft

„Hogy a belső béke életed része legyen – írja Scott Shaw –, ki kell fejlesztened magadban a képességet, hogy a hurrikán szemévé válj konfliktusok terhelte világunkban – a nyugalom és csend magjává, a vihar mozdulatlan középpontjává.”

Velős kis könyvében Shaw 108 módját kínálja eme nemes cél, a belső béke elérésének. A száznyolc – a buddhista tradíció szent száma – megegyezik a számos keleti hagyományban alkalmazott meditációs mala, azaz gyöngyfüzér (vagy olvasó) szemeinek számával. Olvasd el az igazság ezen egyszerű gyöngyszemeit egyvégtében, hogy jelentős, valóban lélekemelő inspirációban részesülj, vagy üsd fel a könyvet találomra, hogy az adott pillanatnak legmegfelelőbb útmutatásra lelj.

Lépj ki egy percre a káoszból, és nyerd vissza az életed. Hagyd, hogy ezek a meditatív szövegek elvezessenek téged a csend és nyugalom birodalmába – a helyre, ahol meghallhatod a szíved hangját. A belső béke szigetére.

Törlés
Cikkszám: N/A Kategóriák: , , Címkék: , , ,

Leírás

Az élet összetett. Néha úgy fest, mintha nem volna más, csak nézeteltérések, véleménykülönbségek, egymásnak ellentmondó filozófiák, érzelmi manipulációk, és akár fizikai konfrontációk végtelen sorozata. A konfliktusok szerves részei az életünknek. Ám ha hagyjuk, hogy a külső események, vagy belső, diszharmonikus érzéseink megzavarják, vagy akár tönkretegyék a békénket – egy személy, aki elénk vág a forgalomban, vagy a folyton sutyorgó, elhallgatni képtelen belső hangocska: „Sosem leszek kész semmivel”, vagy „Rossz vagyok, ostoba, bűnös”, – soha nem ismerhetjük meg az igazi elégedettséget.

Mikor úgy tűnik, nem vagyunk képesek zöld ágra vergődni az életünkben szerepet játszó emberekkel, beleértve önmagunkat is… mikor hagyjuk, hogy mások, akiket szemlátomást a konfliktusok éltetnek, folyton belerángassanak a perpatvarba… igenis választhatjuk a belső békét. Miért nem tesszük ezt? Miért nem vetünk véget az olyan emberekkel való kapcsolatunknak, akik készek bármit megtenni, csak hogy elérjék, amire épp abban a pillanatban vágynak? Miért nem vonulunk ki egy olyan társadalomból, amely azt állítja, hogy a „karrier-éhség”, „motiváció”, „célratörés”, „ambíció” helyes dolgok? Miért nem hagyunk fel egyszerűen a romboló belső dialógusainkkal abban a pillanatban, ahogy felismerjük: csak megfosztanak minket a békénktől és nyugalmunktól? Nos, mi próbáljuk… Ám még az ősi mesterek sem voltak mentesek a küzdelemtől.

A legenda szerint az i.sz. VII. században Hui-neng, a szerzetes legyőzte mesterét, Hung-jent – a Csan buddhizmus ötödik pátriárkáját – abban a versenyben, hogy ki tud jobb és mélyebb spirituális verset (haikut) írni. Hui-neng bebizonyította, hogy a megvilágosodás magasabb fokára jutott mesterénél – ám menekülnie kellett Hung-jen megtorlása elől. Nem valami békés eset, még akkor sem, ha ez vezetett később a ma Zen-ként ismert tan megalapításához.

Néhányan azt hiszik, hogy ha elmennének valami másik helyre, vagy ha valami mást csinálnának, akkor megismerhetnék a belső békét.

Ám az a hely, az a tett nem létezik. És valószínűleg ők sem lennének elégedettebbek, beteljesültebbek vagy békésebbek, mint azelőtt – hacsak nem munkálkodtak közben a békéjükön is – az „itt és most létezés”, a „hurrikán szeme” attitűd kifejlesztésén. A béke belső győzelem. Nem valami olyasmi, amit valami vagy valaki megadhat neked kívülről. Hogy békére lelj minden élethelyzetben, ki kell fejlesztened magadban a képességet, hogy a hurrikán szemévé válj konfliktusok terhelte világunkban – a nyugalom és csend magjává, a vihar mozdulatlan középpontjává.

Ez a könyvecske 108 meditáció gyűjteménye, amelyek célja, hogy segítsenek a saját belső békéd elérésében és megőrzésében. A 108 a buddhista hagyomány szent száma. Úgy tartják, ennyi vágyon kell felülkerekednie annak, aki el akarja érni a megvilágosodást. Számos keleti tradícióban az emberek 108 gyöngyből álló rózsafüzért – malát – használnak meditációs segédeszközként. A mantra recitálása közben az ujjak között morzsolt szemek segítenek fókuszálni az elmét, és a meditáció nyugodt birodalmának elérését. Az ebben a könyvben leírt 108 meditáció inspirációs forrásként szolgál – és emlékeztetőül, hogy a béke elérése lehetséges. Nem létezik alkalmasabb időpont ennél a pillanatnál, hogy átadd magad a békének.

Mi hozna békét a számodra Itt és Most? Több pénz? Kielégítőbb munka? Új lakás? Szeretetteljes kapcsolat egy bizonyos személlyel? Ha tíz évvel fiatalabb volnál? Vagy szebb, csinosabb, magasabb? Ha megvilágosodnál? Semmi, amit jelenleg nem birtokolsz, ami nem vagy éppen most, nem létezik ebben a pillanatban. Mindaddig, míg úgy döntesz, hogy ragaszkodsz a vágyadhoz, hogy a tied legyen valami, amit jelenleg nem birtokolsz, vagy hogy olyan légy, amilyen nem vagy – sosem lesz benned béke. Mindaddig, míg úgy döntesz, hogy abban hiszel, bármilyen rajtad kívül álló dolog békét hozhat a számodra – nem élheted át a békét. Engedd el. Egyszerűen légy békés. Az élet maga a változás. Ez a világegyetem folyamatosan mozgásban van.

A tudomány megtanította nekünk, hogy körülöttünk minden – a legapróbb szubatomi részecskétől kezdve egészen a leghatalmasabb égitestig – folyton változik, átalakul.

Eme folyamat legnagyobb része az emberi szem számára láthatatlan. Minden változás tökéletes harmóniában zajlik. Ha nem így volna, ez az egész, amit életnek nevezünk, egyetlen pillanat alatt megszűnne. Ha minden harmonikusan mozog és változik, akkor te magad is egy láthatatlan összhang alapján kell, hogy változz és fejlődj. Mikor megérted, hogy az univerzum harmóniában van (és az univerzumban harmónia van), tudni fogod, hogy minden okkal történik, és közrejátszik az egyre jobban kibontakozó tökéletességben. Te is működő, szerves része vagy ennek a kozmikus egésznek, és minden, ami csak történik veled, legyen az bármilyen traumatikus is, magasabb céllal történik, és nagyobb üdvösség felé visz. Lazíts, légy békés, és figyeld, ahogy mindez kibontakozik.

Kövessen minket facebookon is!

Szemezgessen életvezetéssel, egészséggel, testedzéssel kapcsolatos cikkeinkből!

További információk

Szerző

Show, Scott

Állapot

Antikvár könyv, Új

X