Oldal kiválasztása

Scott Shaw: Nirvána dióhéjban | könyv

„A NIRVÁNA ITT VAN. MOST. HÁT TE, KEDVES OLVASÓ, HOL VAGY?” A nirvána a kegyelem állapota, ahol nincs többé semmiféle fizikai szenvedés, lelki gyötrelem vagy mentális kín; nincsenek megválaszolatlan kérdések. Mérhetetlenül nagy koncepció ez – emberi ésszel csaknem felfoghatatlan. Mégis, valójában elég kicsiny ahhoz, hogy elférjen akár egy dióhéjban – mert a nirvána olyan, mint mi: igazság, amit megtapasztalhatunk, ha engedjük magunknak. Scott Shaw 157 rövid, szellemes és ösztönző meditációval tárja elénk a nirvána igazi jelentését és folyamatos jelenlétét.

A Nirvána dióhéjban kicsiny könyv, mégis nagy változást hozhat abban, ahogyan a világot látod. Újra és újra bele akarsz majd lapozni. Szánj rá néhány percet, hogy elolvasd ezeket az oldalakat. Engedd el vágyaidat, add át magad a belső békének, és a NIRVÁNA máris nem az a távoli, hőn vágyott, elérhetetlen dolog. Azzá válik, aki vagy.

A Nirvána dióhéjban segít felismerni, hogy a megvilágosodás ajándék: olyan adomány, ami mindenki számára elérhető – itt és most. Ez a kis könyv óva int: „Senki nem ajándékozhat meg téged a nirvánával.” Egyúttal bátorít: „Magad ajándékozod magadnak.”

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Cikkszám: N/A Kategóriák: , , Címkék: , , , ,

Leírás

A nirvána

A nirvána a szent egyesülés állapota, ahol a fizikai én korlátai megszűnnek, és feltárul a mindannyiunkban lappangó Buddha-természet. Ez az a szó, amely a paradicsomi környezet képeit idézi: kristálytiszta patakokat, az igazi kék eget, az édeni tájat borító csodálatos virágokat és a kertekben békésen sétáló, fehér köntösű szenteket. Megértésére és megismerésére oly sokan törekedtek a történelem folyamán. Egyesek megtagadták a világot, elzárkóztak, és mély meditációban töltötték napjaikat a Himalája barlangjaiban. Mások számlálatlan mérföldeken át zarándokoltak, minden egyes lépésnél leborultak, és igyekeztek, hogy legalább egy röpke pillantást vethessenek a végtelenre.

Miért távoli?

Miért tűnik olyan távolinak, amikor azt mondják, olyasvalami ez, amit máris mindannyian birtoklunk? Azért távoli, mert azt állítják róla. Azért ismeretlen, mivel azt hirdetik róla, hogy ez a végső cél – olyan, amit csak a valódi szentek érhetnek el. Mert nemzedékeken át azt állították róla, hogy hosszú évekig tartó aszketikus, szigorú önfegyelemre és tréningre van szükség, mielőtt reménykedni kezdhetnénk benne, hogy a tiszta, kozmikus tudatosságot akár egy szemvillanásnyi időre átélhetjük. Vágyak célpontjává vált. És amint azt Sziddhártha Gautama, a Sákjamuni Buddha olyan mélységes bölcsességgel kijelentette: „A szenvedés oka a vágy.” A vágyak eltávolítanak az abszolúttól. A vágyak megfosztanak a tudástól. A vágyak távol tartanak téged a megtapasztalásától – mert elhitetik veled, hogy van valami, amit nem birtokolsz. Így aztán csapdába esel: törekedni kezdesz a megszerzésére.

Mit tehetsz mégis?

Szánj rá néhány percet, hogy elolvasd ezeket az oldalakat. Engedd el a vágyaidat, add át magad a belső békének, és a nirvána nem lesz olyan távoli, hőn vágyott, elérhetetlen dolog. Azzá válik, aki vagy. A nirvána van. Te vagy. Engedd magadnak megtapasztalni ezt az igazságot. Mi tartott eddig távol a nirvánától? Miért nem tapasztaltad meg? Talán, mert nem vagy szerzetes? Mert nem vagy Indiában, Thaiföldön, Japánban, vagy Tibetben? Mert nem meditálsz eleget? Mert rossz ember vagy? Mert negatív karmát halmoztál fel az előző életeidben? A nirvána van. Te vagy. Ébredj!

A szerzőről

Scott Shaw nemzetközileg elismert író, tanító, harcművész és gyakorló buddhista. Több könyve is megjelent már magyarul a LunarImpex Kiadó gondozásában (ZenÓra, Szamuráj Zen, Zen-kapu a belső békességhez).

 

Kövessen minket facebookon vagy youtube csatornánkon!

Szemezgessen életvezetéssel, egészséggel, testedzéssel kapcsolatos cikkeinkből!

További információk

Szerző

Show, Scott

Állapot

Extra antikvár, Antikvár könyv, Új