06-30-350-7040 (munkaidőben) info@lunarimpex.hu

Sifu Tóth Zoltán: Lo Man Kam Wing Chun Kung-fu 1.

A Lo Man Kam Wing Chun jellegzetessége, hogy több Chin-Na (ízületfeszítés) technikát használ, mint általában a többi iskola. Ebben a könyvben az irányzat alapjaival és első formagyakorlatával ismerkedhetünk meg. A további könyvekben a Cham kiu és a Biu Jee formákkal és alkalmazásaikkal, valamint a ,,Police Kungfu” technikákkal foglalkozik a szerző.

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Cikkszám: Lo Man Kam1 Kategóriák: , , , Címkék: , , ,

Leírás

Miben más a Lo Man Kam Wing Chun?

Az elmúlt 18 év során volt szerencsém találkozni több Wing Chun irányzat mesterével, illetve nagymesterével, s ha csak csekély betekintést nyertem is az általuk tanított szisztémába, néhány érdekes tapasztalattal gazdagabb lettem, s ezt most megosztom Veled is, kedves Olvasó.
A különböző Wing Chun irányzatok mesterei egy kicsit mindig a maguk képére formálták a Wing Chunt, és azt hiszem, ez így természetes is. Ahogy Dunchan Leung nagymester mondta, egy magyarországi szemináriumán: „Sokan azt mondják, Yip Man sifu mindenkinek mást tanított. Ez azonban nem így van. Ő mindenkinek ugyanazt tanította, csak mindannyian egy kicsit másként interpretáltuk a tanultakat.”
Az én tapasztalatom is az, hogy ez így van. Bár más-más mesterek kicsit másként csinálják és oktatják a Wing Chunt, de az alapelvek mindig ugyanazok. Van, aki több chi sao-t használ a képzés során, és van, aki a betámadásokra helyez nagyobb hangsúlyt. Lok Yiu nagymestert például – mivel vélhetően merevebb volt a vállízülete az átlagosnál – sokkal többet lazította Yip sifu. Talán ezért használ nagyon sok és igen kiváló váll-lazító gyakorlatot a képzési rendszerében.

Yip Man nagymester és tanítványai

Ami a legszembetűnőbb volt számomra, az a különböző Yip Man tanítványok – Lok Yiu, Dunchan Leung, Elen Lee, és természetesen Lo Man Kam nagymester – tanítási rendszerében való komoly azonosság.
Ez alól az általam valamelyest ismert – de nem gyakorolt – irányzatokat figyelembe véve csak a Leung Ting-féle Wing Tsun a kivétel.
Sokan vitatják, hogy, valóban Yip Man nagymester tanítványa volt-e Leung Ting, vagy sem. Én azt gondolom, hogy mivel nem voltam ott, nem foglalhatok állást sem pro, sem kontra. Így hát fogadjuk el a feltételezést, hogy valóban Yip Man nagymester késői tanítványa volt. A rendszere mégis szembetűnő különbséget mutat a többi tanítványéhoz képest. Ez mindenesetre legalábbis elgondolkodtató. Persze ennek az okára ö maga adta meg a lehetséges választ, az amerikai Inside Kung-fu lapban, amikor elmondta egy interjú során, hogy megváltoztatta a képzési rendszert, mert már túl sok volta tanítvány egy-egy iskolában, és a sifu nem látta át az egyes emberek tudásszintjét.
Node kanyarodjunk vissza a Lo Man Kam Wing Chunhoz. A Wing Chun eredetileg is tartalmozott Chin Na (ízületfeszítéses) technikákat, de miután sifu Lo a katonai akadémián együtt oktatott egy Chin Na-szakértővel, kibővítette azon elemekkel a képzési tematikáját, és a sokkal több Chin Na hasznalata lett a rendszer egyik jellegzetessége. A másik, hogy nagyon sok lezárást használ a küzdelem során, szinte folyamatosan próbálja kivitelezni a lap saukat. A harmadik jellegzetessége, hogy mivel több fegyveres testületnél is szolgált, fokozottan figyel a technikák különböző eszközös támadás elleni felhasználására.

A szerző, Sifu Tóth Zoltán (Maci Sifu):

Sifu Tóth Zoltán, több könyv szerzője. 1985 óta foglalkozik kungfuval és ezen belül 1988 óta gyakorolja a Wing Chun kungfut. 2002-ben érte az a megtiszteltetés, hogy Lo Man Kam nagymester személyes tanítványa lett. Azóta személyesen az ő irányítása mellett gyakorolja és fejleszti a Wing Chun tudását. Egyre több országból keresik fel a Wing Chun iránt érdeklődők, hogy tanulhassák tőle a Lo Man Kam Wing Chunt. Tanítványai vannak Indiában, Szlovákiában, és Romániában, de oktatott már Ukrajnában is. A szemináriumokon mindig nagy sikere van, a ,,Police Kungfu” bemutatóknak. Lo Man Kam nagymester ugyanis több speciális egységnek (SWAT Team, CIA, FBI, NBI SEALS Team stb.) is oktatta, és oktatja ma is az ő Wing Chunjából kifejlesztett szisztémát.
Mivel ezek a technikák részei a rendszernek, valamint sifu Tóth Zoltán maga is oktatott rendőröket, katonákat és biztonsági őröket, terrnészetszerűleg ezt a részt is megtanulta a nagymestertől. A Lo Man Kam Wing Chun jellegzetessége, hogy több Chin-Na (ízületfeszítés) technikát használ, mint általában a többi iskola. Ebben a könyvben a Lo Man Kam Wing Chun alapjaival és első formagyakorlatával ismerkedhetünk meg. A további könyvekben a Cham kiu és a Biu Jee formákkal és alkalmazásaikkal, valamint a ,,Police Kungfu” technikákkal foglalkozik a szerző.

További információk

Szerző

Tóth Zoltán

Állapot

Antikvár könyv, Új

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.

X