Lun-ár

Shaolin Chin Na haladóknak

1524 Ft2762 Ft

Hatásos önvédelmi Chin Na-technikák

Tanuljuk meg, hogyan tehetjük harcképtelenné ellenfelünket egyetlen ízülete feszítésével! A Chin Na (a kínai harcművészetek lefogó technikáinak gyűjteménye) bármilyen támadás gyors és hatékony elhárítására alkalmas. Ez a részletes útmutató lépésről lépésre végigvezeti az Olvasót, hogyan alkalmazza a Chin Nát a változékony küzdelmi helyzetekben. Ez a különleges művészet könnyen és gyorsan beépíthető bármelyik harcművészeti irányzatba.

Kiürítés
Cikkszám: 9639219363 Kategóriák: , , , , Címkék: , , , , , ,

Leírás

Mi a Qin Na?

 „Qin” kínaiul megragadást, megfogást jelent, ahogyan a sas megragad egy nyulat, vagy ahogy a rendőr elfog egy gyilkost (Qin Xiong). „Na” azt jelenti: „tartani és irányítani”. Tehát a Qin Na kifejezést fordíthatjuk így: „ragadd meg és urald!”.

Általában szólva ahhoz, hogy hatásos és használható küzdelmi erővel bírjon, szinte az összes kínai harcművészeti rendszer a technikák három fajtáját használja. Az első kategóriába olyan technikák tartoznak, mint csapás, ütés, tolás, nyomás, rúgás stb. Ezekben a technikákban a kontaktus köztünk és ellenfelünk között igen rövid, és a támadóerő rendszerint kirobbanó és ártalmas. A második kategóriát „Shuai Jiao”-nak hívják (birkózás), és olyan módszereket tartalmaz, melyek az ellenfél „gyökerének” elpusztítására, egyensúlyából való kibillentésére, tehát az ellenfél földrevitelére alkalmasak. Ezek lehetnek lábsöprések, gáncsok, testtechnikák vagy akár dobások. Az utolsó kategória a Qin Na, mely fogótechnikákat tartalmaz, speciálisan az ellenfél ízületeinek, izmainak vagy inainak megragadására, leszorítására.

Azonban meg kell értenünk egy lényeges dolgot. Küzdelemben a fenti három kategória technikáit főleg egyszerre alkalmazzák, és igazán nem is lehet őket szétválasztani. Például, míg egyik kezünkkel megragadjuk és kontrolláljuk ellenfelünket, a másikkal támadhatunk testüreget. Másik gyakori példa, hogy leszorítjuk ellenfelünk ízületeit, miközben földre visszük, újabb támadásra készen. Emiatt néha nagyon nehéz különbséget tenni közöttük egy valóságos szituációban. Tény, hogy sok kínai harcművész úgy gondolja, hogy számos egyéb, nem megragadásra épülő technikák, mint a testüregek vagy idegek ütése vagy nyomása, mely testrészek érzéketlenné válását, vagy akár eszméletvesztést is eredményezhetnek, szintén irányítást biztosítanak az ellenfél fölött, tehát Qin Nának tekintendők. Láthatjuk, hogy amíg egy technika képes mozgásképtelenné tenni az ellenfelet, függetlenül attól, hogy az ok egy kicsavart ízület, bénulás vagy eszméletvesztés – az Qin Nának minősíthető.

Összefoglalva, a Qin Na fogástechnikáival megragadjuk vagy leszorítjuk az ellenfél ízületeit, izmait vagy inait, így mozgás- és harcképtelenné tesszük őt. A nyomástechnikákat arra használjuk, hogy, hogy megbénítsuk ellenfelünk végtagjait, de eszméletvesztést vagy akár halált is okozhatunk velük. A nyomástechnikákat általában testüregeken alkalmazzuk, hogy befolyásoljuk a belső szervek vagy az agy Qi-ellátását. Gyakran idegvégződéseken is használjuk őket, ami különösen erős fájdalmat és eszméletvesztést okozhat. Az ütéseket a Qin Nában életpontokra visszük be, ami halálos is lehet. A meridiánpontokra és más létfontosságú területekre bevitt támadások célja lehet az artéria megrepesztése is. Mindezek a technikák a „ragadd meg és urald!” elvét követik.

Dr. Yang bemutatja a Chin Na védések, ütések, rúgások, fogások, sőt, még késtámadások elleni megoldásait is. Kifejti a rendszer teóriáját és alapelveit, részletezi a Chin Na ötféle kategóriáját (köztük az akupunktúrás pontok elleni támadásokat) valamint az egyes technikák különböző szintjeit. Íme a lehetőség harcművészeti és önvédelmi jártasságunk bővítésére!

Néhány látványos Chin Na-technika:

További információk

Szerző

Yang, Jwing-Ming Dr.

Állapot

Extra antikvár, Antikvár könyv, Új

X