Oldal kiválasztása

Segítség a Távol-Keletről

Hagyományos Kínai Orvoslás és Teljes értékű táplálkozás

Amióta a kínai gazdaság kitárta a kapuit a világ felé, a kínai gyógymódok és a teljes értékű táplálkozás is kezdenek divatba jönni Európában és Amerikában. Szerencséjére mindazoknak, akik az elmúlt negyven év során már megtapasztalták a kínai gyógyászat holisztikus szemléletét, és akik a technológiailag magasan fejlett, modern nyugati gyógyászat futószalag-módszereiben egyre kevésbé bíznak.

Nagy szerencse az energetikailag alultáplált jóléti társadalmunknak, hogy végre segítséget kap keletről. A Hagyományos Kínai Orvoslás egyre nagyobb népszerűsége következtében ugyanis a hagyományos kínai táplálkozástan – vagy nyugati nevén 5 elemes táplálkozás – is eljutott hozzánk.

A népesség negyede – a kínaiak – több mint háromezer éve használja eredményesen a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) diagnosztikai és terápiás módszereit, és táplálkozik a hagyományos kínai táplálkozástan elvei szerint. Ebben a hatalmas országban, ahol az emberek nagy része nehéz klimatikus, gazdasági és szociális körülmények között él, a HKO valódi csodákat vitt véghez.

Megelőzés és diagnosztika

Elsőrangú teljesítményt nyújt a megelőzés területén, mely anyagilag rendkívül kedvezően hat a lakosság orvosi ellátására. A HKO betegségmegelőzési módszereinek hatékonysága több okra vezethető vissza:

 • Egyrészt speciális gyermekgyógyászati módszerekkel rendelkezik, mely figyelembe veszi a gyermekek különleges pszichológiai-energetikai felépítését. A törékeny és energetikailag még kifejletlen szervezetet speciális étrenddel, tuina-masszázzsal és gyógynövény-terápiával erősíti mind megelőzésképpen, mind pedig gyógyításkor, és ezáltal a lehetséges betegségek ellen legtöbbször még felbukkanásuk előtt védekezik.
 • Másrészt differenciált diagnosztikai módszerek teszik lehetővé, hogy a felnőtteknél a betegségeket a kezdeti fázisban felismerjék és kezeljék.
 • Harmadsorban pedig a HKO rendelkezik egy következetes és mindenre kiterjedő táplálkozástannal, mely a szervezetet úgy erősíti, hogy a betegség ne tudjon kialakulni. Fontos megemlíteni, hogy a kínai táplálkozástanban a táplálkozási tanácsokat mindig az adott páciensre vonatkozóan, egyénileg alakítják ki, miután az összes szerv illetve szervrendszer energetikai állapotát alaposan felmérték.

Kínában ezen felül az általános műveltség részeként az emberek tisztában vannak azzal, hogy az élelmiszerek hogyan hatnak a testre, miként lehet kiegyensúlyozottan táplálkozni, illetve hogy lehet a gyermekeket bébiételek nélkül felnevelni.

A megelőzés elvének fontosságát tükrözi, hogy néhány évvel ezelőttig a kínai orvosokat csak addig fizették, amíg az általuk ellátott család egészséges maradt. Amint az egyik családtag megbetegedett, nem fizettek. Ez jó okot adott az orvos számára, hogy időben gondoskodjon a páciense egészségéről, amint kellemetlen időjárás – például a nedves és hideg téli hónapok vagy influenza-járvány – fenyegették a családot, vagy épp örömteli állapot miatt igényelt tanácsot és támogatást a jövendőbeli anya és gyermeke.

Segítség a pácienseknek

A HKO sokrétű terápiás és kiváló diagnosztikai módszerei a mai napig lehetővé teszik, hogy az orvos sok élethelyzetben átfogó segítséget nyújtson pácienseinek. A várandósok és a gyermekek ellátása mellett belső konfliktusok esetén pszichológiai tanácsokat ad, energetikai blokkok feloldására Qigong-gyakorlatokat tanít, akupunktúrát és gyógynövény-terápiát alkalmaz akut és krónikus betegségek esetén, és nem utolsó sorban személyre szabott táplálkozási tanácsokkal szolgál, mely alkalmazkodik az évszakhoz és a páciens állapotához egyaránt.

Noha a nyugati orvoslás hatása erősen érezhető Kínában, illetve erőteljes törekvés tapasztalható, hogy a kínai táplálkozásterápiát nyugati módszerekkel magyarázzák, a kínai táplálkozástan egyelőre még meg tudta őrizni egykori helyét. Európában és Amerikában néhány évvel ezelőttig teljesen megfeledkeztek a kínai táplálkozástanról, még azok is, akik méltán hangoztatják, hogy az elmúlt száz évben a kínai orvoslás nyugati elterjesztésében jelentős szerepet játszottak.

Időközben azonban a kínai táplálkozástan is megkapta az őt megillető helyét, és a HKO egy fontos részterületévé vált nyugaton is. Köszönhető ez olyan könyveknek és képzéseknek, melyek témája az 5 elemes táplálkozás.

A táplálkozási tanácsadások alkalmával gyakran megállapítjuk, hogy az 5 elemes táplálkozás kiváló módszert kínál – elméletben és gyakorlatban egyaránt – a nyugati táplálkozási piacon eluralkodott zavarodottság szétoszlatására, és valódi alternatívát képes nyújtani gyermekeink energetikai alultápláltságának megszüntetésére.

Teljes értékű táplálkozás címoldal

Teljes értékű táplálkozás anyáknak és gyermekeknek

A könyv egy átfogó képet ad a teljes értékű táplálkozásról a várandósságra felkészüléskor, a várandósság és a szoptatás alatt, felkészülés a szülésre, felépítő étrend a szülés után, gyermekek hozzátáplálása, kisgyermekek étrendje, iskoláskorú gyerekek táplálkozása.

A témakörök, melyet a könyv érint:

 1. Egészséges és teljes értékű táplálkozás a várandósságra felkészüléskor, a várandósság alatt

 • vitaminok, ásványi anyagok
 • Mit egyek és mit ne egyek?
 • Mire érdemes különösen odafigyelni?
 • Rosszul vagyok. Mit egyek?
 • Hogyan előzhetem meg a gyakori problémákat: ödémák, émelygés, kimerültség…
 1. Tápláló és könnyen emészthető étrend a szülés előtt és után

 • Mit egyek szülés előtt?
 • Hogyan készüljek fel a szülésre a megfelelő táplálkozással?
 • Gyermekágyi nehézségek elkerülése kiegyensúlyozott étrenddel
 • Felépítő étrend a szülés után és a szoptatáshoz
 1. Energetikai folyamatok a gyermekben és az anyában a várandósság alatt,
  születéskor és szoptatáskor

 • A gyermek fejlődése a várandósság 9 hónapja alatt
 • A gyermek fejlődése az anya étrendje közötti kapcsolatok
 • Mi történik a gyermekkel a szülés alatt?
 • Miért fontos a szoptatás a gyermek fejlődése szempontjából?
 • Mit tehetünk, ha nincs tejünk szoptatni a gyermeket?
 1. Kisgyermekek kiegyensúlyozott étrendje és a hozzátáplálás: egyszerű és egészséges tippek, trükkök és alapanyagok

 • Mit tegyünk, ha kevés vagy nincs anyatej?
 • A csecsemő első táplálékai
 • Tippek és trükkök elkészítéshez és tároláshoz
 • Gyermekétrend: reggeli, ebéd, vacsora és ami közte van
 • Milyen zöldségeket, gyümölcsöket, gabonákat adjak a gyereknek?
 • Kell-e húst fogyasztania a gyermekemnek?
 • Mi a helyzet a tejtermékekkel?
 • Mire van szüksége a gyermeknek? És mire nincs?

Receptek