Oldal kiválasztása

A teljes értékű táplálkozás során az ételek termikus hatását az alapján állapítjuk meg, hogy hogyan hatnak energetikailag a szervezetre. Szélsőséges hatások – hűtő és forrósító – az adott élelmiszer elfogyasztása után konkrétan hideg vagy meleg érzetként azonosíthatóak a legtöbb ember számára. A semleges hatású ételek Qi-tápláló hatását sokan inkább hosszútávon érzékelik, mégpedig általános közérzetünk javulásán. A kínai táplálkozástan felfogása szerint a kiegyensúlyozott táplálkozás azt jelenti, hogy a Yin- és Yang-gyökeret egyformán tápláljuk, és ezáltal a test energetikai egyensúlyát fenntartjuk illetve helyreállítjuk. Tesszük ezt az alapanyagok termikus hatásának társításával. A kizárólag egyfajta termikus hatású élelmiszerek túlzásba vitt fogyasztása – ami például a nyers táplálkozásra jellemző – a kínai orvoslás szerint hosszú távon az energetikai egyensúly megbillenéséhez vezet, tehát betegséget okoz.

Az alapanyagok termikus hatás szerinti besorolását a könyvhöz tartozó poszteren találják.  Az általában főtt állapotban fogyasztott alapanyagok – például a zöldségek, gabonák, húsfélék – termikus hatása a táblázatban a főtt állapotra vonatkozik. Az olyan alapanyagok esetében azonban, amiket jobbára nyersen fogyasztunk, a termikus hatást is a nyers állapotra vonatkozóan adtuk meg.

A hűtő élelmiszerek

déli gyümölcsök, paradicsom, uborka, joghurt, fekete tea, ásványvíz, jéghideg italok – erősen hűtik a szervezetet. Gyakran ajánlják Yang Többlet (belső Hőség) kiegyensúlyozására, fontos azonban, hogy minden esetben csak kis mennyiséget használjunk. A hűtő alapanyagok és italok nagy mennyiségű fogyasztása még nyáron is Qi vagy Yang Hiányhoz vezet, ugyanis a hűtő hatás erősen gyengíti az emésztőszerveket, a Lépet és a Gyomrot illetve a Vesét. Mivel a várandósság alatt emelkedik a Yang energia szintje, ez idő alatt a nőknek sokszor melegük van. A mozgékony gyerekek is sokszor szenvednek belső Hőségtől. Mindkét esetben vigyázni kell a sok hűtő és nyers étel fogyasztásával, ugyanis az emésztőszerveink rendkívül érzékenyek a hidegre. Megfelelő megoldás lehet azonban a frissítő élelmiszerek fogyasztása főtt állapotban.

A frissítő élelmiszerek

a testnedveket és a Vért táplálják. A legtöbb zöldség, a honos gyümölcsfajták és salátafélék ebbe a csoportba tartoznak. Ha a hideg évszakokban sokat eszünk belőlük nyersen – a hűtő élelmiszerekhez hasonlóan – emésztési problémákat és belső Hideget okoznak. Energetikailag legyengült embereknél is ugyanez történik, ha túl sokat fogyasztanak nyersen ebből az élelmiszer-csoportból. Megfőzve azonban jól emészthetőek, a szervezet sokkal több testnedvet és táplálékot tud felvenni belőlük, mint nyersen, jóllehet a nyers zöldségekben és gyümölcsökben több a vitamin. Fontos azonban, hogy nem az táplálja a testet, amit megeszünk, hanem az, amit megemésztünk. A megevett étel megemésztéséhez a gyomornak energiára van szüksége. A nyers táplálék megemésztéséhez jelentősen több energia szükséges, mint a főtt étel feldolgozásához. Ebből egyértelműen következik, hogy ha a teljes emésztési folyamatot figyelembe vesszük, akkor több vitamin, ásványi anyag és enzim alakítható át a test számára hasznosítható anyaggá, ha az étel elő van készítve az emésztés számára melegítés által.

A semleges élelmiszerek

táplálják a Qit és harmonizálják a Yin és Yang-gyökeret. Az ilyen típusú élelmiszerekből érdemes a legtöbbet fogyasztanunk, ugyanis képesek fenntartani az energetikai egyensúlyt a testben. Különösen igaz ez a főtt egész gabonaszemekre. Némely gabonafajta – például a rizs és az árpa – a Qi-tápláló hatása mellett frissítőleg hat a szervezetre, és táplálja a testnedveket is. A finomságok megkülönböztetése érdekében az élelmiszertáblázatban frissítőként tüntettük fel ezeket az alapanyagokat. Az aszalt tönkölybúza és az édes rizs viszont semleges hatású kissé melegítő fennhanggal, és emiatt a melegítő kategóriába soroltuk. A marhahús ugyancsak semleges és rendkívül jó energiaforrás. Mivel azonban a hús mérgező lerakódásokat hoz létre a szervezetben, csak kis mennyiségben fogyasszuk, lehetőleg levesként. A mérgező anyagok lerakódását megelőzendő tanácsos rendszeresen teljes értékű gabonákat és zöldségeket fogyasztani. Mindkét élelmiszercsoport képes megkötni a mérgező anyagokat, és ezáltal gondoskodik a kiválasztásukról.

A melegítő élelmiszerek

a Yang-gyökeret táplálják, ami annyit tesz, hogy energiát adnak és melegítenek. A semleges és a frissítő alapanyagokkal társítva a kiegyensúlyozott táplálkozás alapját képezik. Különleges helyet foglalnak el ebben a csoportban a szárított fűszerek és zöldfűszerek. Melegítő és forrósító fűszerek rendszeres, óvatos – kis mennyiségű és átgondolt – használatával a hiánytünetek megszüntethetők azoknál a vegetáriánusoknál, akik gyakran szenvednek energiahiánytól és belső Hidegtől.

A forrósító élelmiszereket

a hűtő alapanyagokhoz hasonlóan – érdemes csak kis mennyiségben fogyasztani, mivel a szervezetet könnyen kibillentik az energetikai egyensúly állapotából. Ez különösen igaz a forrósító, csípős fűszerekre, amilyen például többek között a chili, a curry, a bors. Kis mennyiségben használva megóvnak a belső Hidegtől, és nagyon ízletessé teszik a téli ételeinket. Nagy mennyiségben azonban belső Hőséget okoznak (Yang Többlet).

Áttekintés: Az alapanyagok hőhatás szerinti helyes használata

Alapjában véve nagyon egyszerű kiegyensúlyozottan táplálkozni, ha odafigyelünk az alapanyagok hőhatására. A következőkben néhány alapelvet ismertetünk, melyekre támaszkodva mindenki számára lehetővé válik, hogy saját maga illetve családja számára harmonikus ételeket készítsen, és helyreállítsa vagy megtartsa energetikai egyensúlyát.

 

Kiegyensúlyozott lesz minden olyan étel, melyben semleges alapanyagokat – gabonákat vagy zöldségeket – használunk. A köles a legsemlegesebb gabonafajta. A köles, a sárgarépa, a zöldbab, minden káposztaféle, a kukorica, a hüvelyesek, a diófélék és a marhahús táplálják leginkább a Qi-t. A változatosság kedvéért vagy energiapótlásra és méregtelenítésre azonban minden más teljes értékű gabona nagyon jól használható. Emellett azonban a frissítő vagy éppen melegítő tulajdonságaikat figyelembe véve célzottan is bevethetők, hogy kiegyenlítsük a belső Hideget illetve Hőséget.

Az ételek harmonikus kompozíciójához a semleges alapanyagok mellett a frissítő és melegítő hozzávalók is hozzátartoznak. A melegítő fűszerek és zöldségfélék illetve a frissítő salátafélék és zöldségek gazdag egyvelege minden ételt szinte magától harmonikus egységbe rendez, ha hozzászokunk, hogy mindig az adott évszak kínálatához tartsuk magunkat.

Alkalmazkodás az adott évszakhoz

azáltal, hogy a semleges hatást – mely a kiegyensúlyozottság elvét tartja szem előtt – eltoljuk a frissítő vagy a melegítő irányba. Hideg időszakokban a szervezetnek sok meleg energiára (Yang) van szüksége, hogy védje magát a külső hidegtől, illetve a mozgáshiányból fakadó legyengült energetikai állapot miatt. Megteremthetjük az egyensúlyt hideg időben is, ha a melegítő alapanyagokat részesítjük előnyben a frissítőekkel szemben illetve kis mennyiségben forrósító fűszereket és bárányhúst fogyasztunk. Ez azonban csak akkor sikerülhet, ha a hűtő élelmiszerekről – citrusfélékről, banánról, joghurtról, paradicsomról, uborkáról – lemondunk.

Az a kijelentés, hogy a citrusfélék megóvnak minket a megfázástól, csupán féligazság, és a nyugati táplálkozástudomány sok más megállapításával együtt téves. Mivel a nyugati táplálkozástudomány nem veszi figyelembe az ételek hőhatását, ezért sokszor hibás következtetésekre jut. A citrusfélék erősen hűtő hatása csökkenti a test Yang energiáját, ami a szervezet védekezőképességének gyengülését okozza. Ezen a C-vitamin sem tud segíteni. Azok, akik télen rendszeresen sok citrusfélét, nyers ételeket vagy más hűtő alapanyagot esznek, általában sokkal könnyebben megfáznak, mint azok, akik télen a hagyományos melegítő, zöldségekből vagy húsfélékből készülő egytálételeket fogyasztják. Ha kisgyermekeket télen banánnal, joghurttal vagy túrókészítményekkel etetünk, akkor ebből logikusan következik, hogy állandóan folyik az orruk és energiahiánytól szenvednek.

Yangosító főzési eljárások

lehetővé teszik, hogy hűtő élelmiszereket is fogyasszunk, mivel ezáltal kiegyenlíthető a hőhatás. Ha a nyers salátába csípős fűszereket, hagymát és snidlinget teszünk – tehát egy yangosító eljárást alkalmazunk –, megakadályozzuk, hogy a saláta túlságosan lehűtse a szervezetet. A hagymával és szurokfűvel készülő paradicsomsaláta csak egy példa arra, hogy ezeket a módszereket a nyugati konyhákban is gyakran használjuk, anélkül, hogy tudnánk az okokat és magyarázatokat.

Alkohol és forrósító fűszerek használatával még inkább eltolhatjuk a melegítő hatás irányába a készülő ételt. További yangosító főzési eljárások még, melyek főként a vegetáriánus konyha számára nyújtanak megoldást a téli időszakban a melegítő hatás fokozására: hosszú főzési idő, rövid pirítás csípős fűszerekkel, sütés és pirítás a sütőben. A yinesítés mindennek éppen az ellentéte: rövid főzési idő, blansírozás vagy éppen az alapanyagok nyers fogyasztása. A hüvelyeseket póréhagymával és sárgarépával hosszú ideig főzhetjük. Ha ezt a kásás állagot azonban szeretnénk egy kicsit fellazítani, hogy a Yin-gyökeret is tápláljuk, akkor érdemes a főzési idő végén nyers spenótot vagy kelkáposztát adni az ételhez. A nagyon hosszan és a röviden főzött alapanyagok kombinációja mindkét gyökeret táplálja, és nem utolsó sorban érdekes ételeket is eredményez.

Meleg időszakok

a Yang Qi (meleg energia) – ami télen a belső szerveket tartja melegen – kifelé törekszik, annak érdekében, hogy segítse a szervezetet alkalmazkodni a külső hőséghez. Az emésztőrendszer emiatt nyáron a legérzékenyebb.

A gyerekek gyakran szenvednek hőség idején hasmenéstől, hasfájástól, mivel túl sok fagylaltot, hideg italt vagy éppen nyers gyümölcsöt fogyasztanak. Ebben az esetben is a mértéktartás a legfontosabb. A gyümölcsök, saláták és a nyers ételek természetesen hozzátartoznak a nyári étrendünkhöz, de nem a főtt ételekből álló főétkezéseinket helyettesítik, hanem kiegészítik azokat. Ideális és ízletes kombinációt kaphatunk, ha salátaféléket főtt vagy melegítő alapanyagokkal párosítjuk: pirított gombával vagy dióval. Ebben az esetben nem kizárólag hűtő alapanyagokkal terheljük az emésztőrendszerünket. Főtt zöldségekből készülő saláták ugyancsak élvezetes és frissítő nyári fogások lehetnek. Hasonlóan a főtt gyümölcsökből készült kompótok és zselék, melyek – hidegen vagy melegen fogyasztva – táplálják a testnedveket, oltják a szomjat, és enyhítik az édesség utáni vágyat a gyermekeknél is. A mindennap kötelezően elfogyasztott fagylalt vagy jégkrém az oka sok gyerek fáradtságának, koncentrációs problémáinak és gyenge immunrendszerének. Még a megfelelő táplálkozás sem tudja semlegesíteni a napi szinten elfogyasztott jéghideg üdítőket vagy fagylaltot.

Ha a melegítő ételek helyett nyáron nyers és főtt állapotban frissítő alapanyagokat használunk, megoldatjuk a testfolyadékok hűtését és táplálását a nyári hőségben. Hűtő alapanyagokat kiegészítésképpen kis mennyiségben fogyasszunk ilyenkor. A forrósító, csípős fűszerekkel és a grillezett húsokkal vigyázzunk azonban, mivel a túl sok forrósító étel nyáron túlfűtheti a szervezetet. Különösen igaz ez azokra, akik hajlamosak a Yang Többletre.

Yinesítés

egy olyan módszer, ami az ételekhez nyáron frissítő hatást ad. A húsételek grillezésekor különösen fontos, hogy a Yang Többletet yinesítéssel (frissítő és hűtő) alapanyagokkal – zöldségfélék, csírák, champion gomba, saláta, paradicsom, uborka, citromlé vagy joghurt – egészítsük ki. Azok számára lehet ez járható út, akikre alkatilag jellemző a túlzott Hőség, és emiatt tulajdonképpen nem engedhetnék meg maguknak a forrósító húsételek fogyasztását, mégis szeretnének időről-időre kivételt tenni. A hús melegítő, yangosító hatása ezáltal ugyan nem szűnik meg, a frissítő alapanyagok gondoskodnak azonban a Yin-gyökér, tehát a testnedvek táplálásáról, mely lehetővé teszi, hogy a kiegyenlítő munkát maga a szervezet végezze el.

 

Kövess minket a facebook oldalunkon is!

További érdekességek, információk, bejegyzések itt!

Teljes értékű táplálkozás címoldal

Teljes értékű táplálkozás anyáknak és gyermekeknek

A könyv egy átfogó képet ad a teljes értékű táplálkozásról a várandósságra felkészüléskor, a várandósság és a szoptatás alatt, felkészülés a szülésre, felépítő étrend a szülés után, gyermekek hozzátáplálása, kisgyermekek étrendje, iskoláskorú gyerekek táplálkozása.

A témakörök, melyet a könyv érint:

 1. Egészséges és teljes értékű táplálkozás a várandósságra felkészüléskor, a várandósság alatt

 • vitaminok, ásványi anyagok
 • Mit egyek és mit ne egyek?
 • Mire érdemes különösen odafigyelni?
 • Rosszul vagyok. Mit egyek?
 • Hogyan előzhetem meg a gyakori problémákat: ödémák, émelygés, kimerültség…
 1. Tápláló és könnyen emészthető étrend a szülés előtt és után

 • Mit egyek szülés előtt?
 • Hogyan készüljek fel a szülésre a megfelelő táplálkozással?
 • Gyermekágyi nehézségek elkerülése kiegyensúlyozott étrenddel
 • Felépítő étrend a szülés után és a szoptatáshoz
 1. Energetikai folyamatok a gyermekben és az anyában a várandósság alatt,
  születéskor és szoptatáskor

 • A gyermek fejlődése a várandósság 9 hónapja alatt
 • A gyermek fejlődése az anya étrendje közötti kapcsolatok
 • Mi történik a gyermekkel a szülés alatt?
 • Miért fontos a szoptatás a gyermek fejlődése szempontjából?
 • Mit tehetünk, ha nincs tejünk szoptatni a gyermeket?
 1. Kisgyermekek kiegyensúlyozott étrendje és a hozzátáplálás: egyszerű és egészséges tippek, trükkök és alapanyagok

 • Mit tegyünk, ha kevés vagy nincs anyatej?
 • A csecsemő első táplálékai
 • Tippek és trükkök elkészítéshez és tároláshoz
 • Gyermekétrend: reggeli, ebéd, vacsora és ami közte van
 • Milyen zöldségeket, gyümölcsöket, gabonákat adjak a gyereknek?
 • Kell-e húst fogyasztania a gyermekemnek?
 • Mi a helyzet a tejtermékekkel?
 • Mire van szüksége a gyermeknek? És mire nincs?

Receptek