Oldal kiválasztása

Részlet Dr. Jes T. Y. Lim: Feng Shui és kert című könyvéből:

Azt javaslom, sétáljunk végig egy taoista kerten, hogy még jobban ráhangolódjunk a távol-keleti kertművészet szellemiségére. A kertkapu előtt egy nagy lapos járó- vagy horgonykő fekszik, amely megtisztítja energetikailag a látogatót, mielőtt belépne a kertbe. Lépjünk rá, és időzzünk el egy pillanatig, hogy összeszedjük magunkat, és ráhangolódjunk bensőleg a sétára.

Most már átmehetünk a boltíves kapun. A kapu egyfajta beavatást jelent, hiszen egy másik világba lépünk be rajta keresztül. Kellő tiszteletet és figyelmet kell tanúsítanunk a kert iránt, még mielőtt belépnénk. Ezt úgy éri el a kertépítő, hogy magas küszöbbel látja el a kaput, ezért le kell hajtani a fejünket, és lefelé kell néznünk, hogy átlépjük. A küszöb egyben a negatív energia kívül tartására is szolgál.

A kertkapu mögött egy újabb horgonykő üdvözöl bennünket, ahol megállhatunk egy picit, és elmerenghetünk. A horgonykövek mindig a kertnek azokon a jelentőségteljes pontjain találhatók, amelyek alkalmat adnak a szemlélődésre.

A harangot megütve felhívjuk magunkra a figyelmet, hogy új kertlátogatók érkeztek.
Különböző formájú és mintázatú kövekből kirakott ösvényen sétálunk. Miközben arra figyelünk, hová tegyük a lábainkat, szellemünk megnyugszik és összpontosul. Ez a koncentráció tudatosítja a kövek eltérő alakját és szerkezetét, sőt, ha egész lassan bandukolunk végig rajtuk, megérezhetjük eltérő rezgésüket is.

Az ösvény egy újabb nagyobb horgonykőhöz vezet, amely ívelt formájú híd előtt fekszik, és melynek szerepe

megint csak az, hogy magunkba mélyedjünk. Lélegezzünk pár mélyebbet. A híd mellett álló lámpás éjjel megvilágítja utunkat, a vizet, a benne lubickoló halakat; biztonságot nyújtó fénykörében nyugodtan megállhatunk a sötétben egy pillanatra és feltekinthetünk a Holdra.

A híd a Yin és a Yang közötti kapcsolatot jelképezi, így amikor átkelünk rajta, az átmenet, a köztesség mibenlétét sejtjük meg. Érezzük, ahogy elhagyjuk a kert aktívabb, yangosabb területét. Milyen érzés a víz fölött merengeni? A lassan áramló víz az életet és a tetterőt, a halak a jólétet és a bőséget jelképezik.

Ahol víz található, ott az energia bőségesebben van jelen. A híd túloldalán egy lapos horgonykő jelzi, hogy a kert új, yin-minőségű, nyugodtabb területére léptünk.

Amennyiben az ösvényt követjük, újra keresztezi utunkat a patak.
Az út bal oldalán zöldellő bambuszliget a hosszú életet és a mozgékonyságot jelképezi.
Kicsit odébb, a bal oldalunkon a Yin-t és a Yang-ot – a férfias és a nőies minőséget –jelképező kőalakzatot fedezünk fel. E tér nyitott, üres és csend honol itt, amely nyugtatólag hat ránk.

Mire a tavacskához érünk, egészen megnyugszunk és ellazulunk, felkészültünk a szemlélődéshez. Leülünk a padra, és gondjainkat feledve elmerülünk a tavirózsák, a felszínen tükröződő bambuszok és felhők gyönyörű látványában. A tavacska körüli tömött gyep a bőség jele.

Révedezésünkből magunkhoz térvén utunk folytatására szánjuk magunkat. A kert félreeső szögletében egy kis sztupát találunk, amelyet a kert védőszellemének tiszteletére állítottak. Ezek a kis építmények egyébként olyan ereklyetartók voltak eredetileg, amelyek felállításával a család védőszellemének adóztak.
Ezután eldönthetjük, hogy vagy a bejárt úton megyünk vissza, vagy követjük az ösvényt. Ha az utóbbit választjuk, akkor folytathatjuk a kövek érdekes szerkezetének tanulmányozását. Újra elérünk a patakhoz, amelyen egy nagyobb szökkenés, és a benne álló kő segítségével kelünk át. Most, hogy szemben állunk a bambuszligettel, tűnik csak fel – mintha a kert őre lenne – az ott álló nagy kő. Megint átkelünk a patakon, majd a hídon, és kiegyensúlyozottan, felfrissülve érkeztünk vissza a kertkapuhoz. Az ajkunk szögletében felragyogó mosollyal hagyjuk el ezt a szívet vidító oázist.