Oldal kiválasztása

Ha nem vagy ott, ahol a rossz dolgok történnek, akkor még az érzéseidben sem esik kár. Az önvédelem terén a távol maradás a leghatékonyabb túlélési stratégia.

Mielőtt az erőszakos helyzetek elkerülését tanulmányoznád, meg kell értened az erőszak dinamikáját. Azok a dolgok, amik eltántorítanak egy ragadozót, olajként hathatnak a majomtáncra – le kell olvasnod, milyen helyzetben vagy éppen. Fel kell tudnod ismerni, ha átléptél valamilyen határt, ahol már mások a szabályok, hogy elkerülhesd az oktatási célú testi fenyítést. Meg kell tudnod különböztetni az erőforrás- és a folyamat-ragadozókat, mielőtt úgy döntesz, hogy odaadod-e, amit a ragadozó akar.

A meg nem támadásnak három általános stratégiája van: a távollét, a menekülés és kitérés (M&K) valamint a leszerelés (deeszkaláció). Ha nem vagy ott, ahol a rossz dolgok történnek, akkor még az érzéseidben sem esik kár. A távol maradás a leghatékonyabb túlélési stratégia.

Ha azon kapod magad, hogy veszélyes földön jársz, húzd el onnan a csíkot minél előbb! Ha nem tudtál távol maradni, akkor a menekülés és kitérés a következő lehetőséged. Az M&K nem igényel kontaktust a fenyegetővel, így nem tolhatunk el semmit.

A leszerelés vagy deeszkaláció az utolsó mentsvár, hogy mindkét fél elkerülje a sérülést. Nincs mindig lehetőség rá, és nem is feltétlenül válik be.

Jobb elkerülni, mint elfutni, jobb elfutni, mint leszerelni, jobb leszerelni, mint harcolni, és jobb harcolni, mint meghalni.

Bármelyik lehetőség a tudatosságodon múlik, a képességeden, hogy előrelásd a közelgő összecsapást. Minél korábban veszed észre, annál több lehetőség közül választhatsz. Minél tisztábban látod, annál kisebb az esélye, hogy hibázol.

A Konfliktus és erőszak című könyvemben (Lunarimpex, 2011) öt szakaszról írtam, amelyekkel védekezhetsz egy támadás esetén. Az első három említett szakasz, a mozgás blokkolása, a lehetőség blokkolása és a szándék blokkolása, a küzdelemhez tartozik. A kapcsolat megváltoztatása és a terep felhasználása a támadás megelőzéséhez kapcsolódik leginkább. A kapcsolat megváltoztatása egy deeszkalációs technika. A M&K a terep taktikai ismeretén alapszik. A távollét a terep és a bűnözési dinamika stratégiai megértésén múlik.

Távol maradás

A rossz dolgok helyszíne előre látható. Ha elkerülöd azokat a helyeket, a világon előforduló erőszak nagy részét elkerülheted. Mik ezek a helyek?

Kocsmák, bulizós és más helyek, ahol az emberek elködösítik az elméjüket. A kábítószer és az alkohol megváltoztathatja az emberek gondolkodási és cselekvési módját. Csökkentik a gátlásokat, és meghülyítik az embereket. Amikor néhány agysejted alkoholban pácolódik, vagy megsül, a kötekedés jó ötletnek tűnhet. Elfelejtheted, hogy a „nem” egy teljes, befejezett mondat. És ez még csak az alkohol.

A stimulánsok hatására az emberek még azt is elfelejtik, hogy halandók, és nem képesek lenyomni egy egész kocsmát. Láttam már fenyegetőt, aki stimulánsok befolyása alatt sikoltozva könyörgött, hogy menjen már valaki elég közel hozzá, hogy megölje, és akkor „Mind együtt halhatunk meg!”

A kocsmák és kábítószer-tanyák, ahol nagy a készpénz-forgalom, vonzzák a fegyveres rablásokat.

Fegyveresek, akik lábon hordták ki az agyhalált, mindig készek valami disznóságra. A kábítószer-kereskedelemben érdekelt emberek tudják, hogy nincs törvényes hely, ahová jogorvoslatért fordulhatnának, vagy ahol védenék az üzleti érdekeiket, netán biztosítanák a megállapodások és szerződések betartatását. Ezekről maguknak kell gondoskodniuk. Gyakori, hogy fegyvert hordanak, és ha fenyegetést észlelnek, készen állnak az erőszakra.

Jegyezd meg jól: hacsak nem ismered töviről hegyire ezt a társadalmi réteget, nem tudhatod, hogy mikor lépsz valakinek a tyúkszemére, avagy mikor sérted meg valamilyen társasági szabályukat. Meg kell tanulnod felismerni, hogy mikor nem tudod, mi folyik éppen, és hogy olyankor tartsd a szádat.

Záró megjegyzés a kábítószerekről és az alkoholról: ezek nem csak a fenyegetőre hatnak. Rád is. Ha szükséged van a józan eszedre ahhoz, hogy gondoskodj a saját biztonságodról, tartózkodj a mámort okozó szerektől!

 

Minden olyan hely mágnesként vonzza az erőszakot, ahol fiatal férfiak csoportjai gyülekeznek.

A csoportokhoz tartozás, illetve a csoportbeli státusz kivívása nagyon sok társasági erőszak forrása. A fiatalabb férfiak kaphatók erre a legnagyobb valószínűséggel, mivel az idősebbek általában már megalapozták a státuszukat, és megerősítették a helyüket. Az idősebb férfiak is járnak néha majomtáncot, de akkor inkább a hatalmukat fitogtatják a munkahelyükön, minthogy verekednének a parkolóban. A fiatal férfiak hajlamosabbak az erőszakra. A fiatal vezetőkben valószínűbb a bizonytalanság, és a show kedvéért nagyobb erőt is alkalmaznak. Végül a csoportos majomtánchoz kell egy csoport. Kerüld el a csoportosulásokat, és elkerülöd a csoportos majomtánc lehetőségét.

A ragadozók a félreeső helyeket igénylik. Ezért ilyen helyekre csalják az áldozatot vagy ilyen helyeken keresik. Egy ragadozó beédesgetheti magát az otthonodba, arra a helyre, ahol éppen a biztonságot és a nyugalmat keresnéd. A gyilkosság, nemi erőszak és rablás előre kitervelt művelet, és olyan helyeken fordul elő, ami kedvez a támadónak. Ennek megtalálása is része a munkájának, és egy tapasztalt ragadozó érti a dolgát.

Minél biztonságosabb és elzártabb egy hely, a ragadozó annál több időt tölthet zavartalanul az áldozattal, annál kevésbé kell aggódnia a sikolyai miatt.

Az egyes ragadozók vadászat iránti elkötelezettsége eltérő. A legtöbb erőforrás-ragadozó a kínálkozó alkalomra támad. Akar valamit, ezért nekiindul, és könnyű zsákmány után néz. Esetleg meglát valakit, aki túlságosan áldozatnak tűnik, és áldozatként viselkedik, és a ragadozó elgondolkodik azon, hogy mit szeretne elvenni.

Egyesek szeretnek cserkészni. Különösen olyan helyeken portyáznak, ahol az emberek elvesztik a józan eszüket, és áldozati bárányokká változnak. Az áldozatot ezután levadásszák vagy egy kellemes, csendes helyre csalogatják.

A képesség, amivel távol maradhatunk, szintén első helyen áll a menekülés és kitérés (M&K) képességei között, ez pedig a terepfelmérésben való jártasság. A rajtaütésekre ott kerül sor, ahol a megtámadott mozgása vagy menekülési útja korlátozott, csak egy irányból közelíthetők meg, és a fenyegető biztonságosan elég közel kerülhet ahhoz, hogy kivitelezze a szándéka szerinti erőszakos cselekményt. Az erő típusa nem azonos a szintjével. Ebben az esetben hatótávolságról, tartományról beszélünk. Egy fegyvertelen vagy késes támadónak olyan körülményeket kell előkészítenie, hogy nagyon közel kerülhessen. Egy mesterlövész akár a szomszéd kerületből is támadhat.

A rajtaütések akkor működnek a legjobban, ha az áldozat figyelme elterelhető – és nem csak a támadók, de a zsebtolvajok is kedvelik azokat az áldozatokat, akik elmerülnek valami látványosságba, vagy a kirakatokat bámulják, olvasnak, zenét hallgatnak. Bármi, ami eltereli az agyukat a veszély érzékelésétől.

A fenyegető nem mindig bújik el, amikor csapdát állít. Figyeld csak meg, amint fiatalok egy csoportja leáll a pályaudvari peron mellett, hogy az embereknek mellettük kelljen elmenniük, ha jegyet akarnak váltani, vagy fel akarnak szállni a vonatra. Izgatja őket, ha félelmet kelthetnek, ha skalpokat gyűjthetnek, és fitogtathatják az erejüket.

Ha egy hely közelében, ahová menned kell, úgy áll valaki, hogy kénytelen vagy közel menni hozzá, az bizony rajtaütés veszélyét rejtheti. Ha a fenyegető nyíltan megfélemlítő, a veszély a társadalmi erőszak spektrumába esik – győződj meg róla, hogy nem sértettél valamilyen területet, ne nézz ellenségesen vagy kihívóan. Ha a fenyegető laza, és nem tűnik fenyegetőnek, akkor az erőszak, amennyiben létrejön, az aszociális ragadozói dinamikát követi.

Ha asszertívan megvizsgálod a fenyegetőt, nem nézel a szemébe, csak végigpásztázod, megfigyeled a testtartását, hogy van-e nála fegyver, hol tartja a kezét, az a kedvét szegheti. Érzékelnie kell, hogy letapogatod és kiértékeled. Ez jelet küld neki. Ezzel egy időben ellenőrizd magad. Vizsgáld meg, hogy a kezed szabad-e, és ha van fegyvered, könnyen hozzáférhetsz-e. Tapogasd le a fenyegető lehetséges szövetségeseit, és tartsd őket a szemed sarkában. Egy tapasztalt fenyegető észreveszi, mit csinálsz, és az áldozatok másik osztályába kénytelen sorolni, szerencsés esetben egyszer s mindenkorra ki is húz a szóba jöhető áldozatok köréből.

Figyelj oda a rajtaütési övezetekre.

Számomra az a legegyszerűbb, ha nem a zsákmány, hanem a ragadozó elméjével gyakorolok. A világban túl sok a változó ahhoz, hogy minden olyan helyet megjegyezz, ahol sebezhető lehetsz. Mindannyian sebezhetőek vagyunk szinte bárhol és bármikor, ha nem használjuk a józan eszünket.

A „miért?” kérdés mind a logikát, mint a zsigeri érzeteket mozgásba lendíti. Párbeszédet indít az évmilliók alatt a biztonságod érdekében kifejlődött ösztönös részeid és az értelmed között. Ez a párbeszéd mindkettőt élesíti. Bízz a zsigeri megérzéseidben, de kérdezd meg, miért!

Végül, bízz az ösztöneidben!

Gavin DeBecker részletesen ír erről a „The Gift of Fear” (A félelem ajándéka) című könyvében, nagyon megéri elolvasni. Rendelkezel intuícióval, ami mindig be van kapcsolva, nagyon megbízható, és csakis veled törődik. Ha a nyakad hátsó részén égnek mered a szőr, vagy nagyon rossz érzésed támad, bízz abban az érzésben!

Hivatkozások

  1. Rory Miller: Konfliktus és erőszak
  2. Rory Miller: Szemtől szemben az erőszakkal

 

Kövessen minket facebookon is!

Konfliktus és erőszak

A tapasztalt harcművész és veterán nevelőtiszt, Rory Miller megosztja ismereteit a börtönbeli verekedések, a taktikai műveletek és rajtaütések során megismert különbségekről a harcművészet és az utcai erőszak között, mely utóbbival ugyancsak a harcművészet lenne hivatott foglalkozni.

Bemutatja a mítoszokat, metaforákat és elvárásokat, amiket a legtöbb harcművész dédelget arról, mi mindent fog tanulni egy dojóban. Ezt a gyűjteményt azután összehasonlítja az erőszak igen összetett valóságával.

Szemtől szemben az erőszakkal

Ez a könyv egyedülálló bevezetés az önvédelem összefüggéseibe. Ahhoz, hogy a „teljeshez” közelíthessünk egy önvédelmi képzést, hét elemmel kell foglalkoznunk. Egy olyan képzés, ami kihagyja valamelyiket ezek közül, sebezhetővé tesz.

„Kihúz bennünket az erőszakkal kapcsolatos veszélyes illúzióinkból.” – Dr. Kevin Keough, klinikai és rendőrségi pszichológus
„Nekünk, akik azt hisszük, már mindent tudunk… ez a könyv teljesen másfelől mutatja be a játékot.” – Al Dacascos, harcművész