Oldal kiválasztása

Nem múlik úgy el hét, hogy ne olvasnánk megvert, megerőszakolt, megölt nőkről. Sajnos, a társadalomban és az utcán egyre inkább tapasztalható az agresszivitás növekedése, és a célpontok egyre inkább a gyengébb, a védekezésre kevésbé képes nők, vagy épp gyerekek.

Ma Magyarországon minden második nőt legalább életében egyszer, és minden ötödiket rendszeresen bántalmaznak. Ezen adatok miatt rendszeresen készítenek tanulmányokat, hívnak össze konferenciákat, de …

Még soha egyetlen bántalmazottat sem védett meg egy ilyen konferencia, vagy tanulmány.

Mindenkinek tudomásul kell venni, hogy ő maga is felelős a saját és gyermekei testi épségéért.  Neki magának is tennie kell azért, hogy ne legyen belőle áldozat. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy akit bántalmaznak, az megérdemli, mert nem tett eleget magáért, de végre fel kell vállalni mindenkinek a felelősséget a saját  életéért.

De nézzük, miért is van szüksége a nőknek más típusú önvédelmi technikákra, mint a férfiaknak?

Egy nő nem jobb vagy rosszabb, mint egy férfi, egyszerűen más az alkata, más a természetes reakciója.  A pszichés és genetikai „rátermettség” mellett az alkati adottságok is nagyban befolyásolják egy nő önvédelmi képességeit ezért mást és másképp kell neki tanítani, mint egy férfinak. Arról nem is beszélve, hogy a férfiak is másképp támadnak egy nőre, mint egy férfira, és ez természetes, hiszen egy nőben a gyengét, az áldozatot látják, míg a férfiban a riválist, a potenciális ellenfelet.

Mi a hibája a legtöbb női önvédelemként meghirdetett tanfolyamnak? Hogy férfiak a saját elképzeléseik szerinti támadásokra a saját maguk által is használt és oktatott technikákat tették bele.

Az életben azonban a dolgok másként működnek.

Az a technika, ami jó egy férfinak, és viszonylag rövid idejű gyakorlás után hatékony önvédelmi értékkel bír, az nem működik egy átlagos nőnek. (Természetesen vannak olyan harcművészeti stílusok, például az általam is oktatott LMK Wing Chun kung-fu (nem azonos a Wing Tsun stílussal) amit egy női mester dolgozott ki és maga a stílus is olyan, hogy nők is hatékonyan alkalmazhatják, de így is néhány évi gyakorlást igényel.)

Az intenzív női önvédelmi tanfolyamok anyaga a következő kell, hogy legyen:

• Technikák, amik kimondottan a nők alkatára lettek kidolgozva, és amelyek kis erőbefektetéssel is hatékonyan használhatók.

• Olyan technikák, amik speciálisan, a nők elleni támadások során hasznos módszerekre készíti fel a gyakorlóját. Pl. butaság combrúgást oktatni egy átlagos nőnek, mert nincs meg hozzá az alkata, hogy azt hatékonyan kivitelezze. Viszont nagyon jól tudja a alkalmazni a térd rúgását frontálisan vagy lentről felfelé.

Anatómiai ismeretek, hova hogyan, mivel érdemes támadni. Bár hihetetlen, de két ujjal, és minimális erővel is földre lehet vinni egy erős férfit is, csak tudni kell, hogy hogyan. Az emberi testen számtalan olyan pont van, amelynek kis erővel való támadása is nagy fájdalmat okoz, így esély van rá, hogy a támadó meghátrál, és könnyebben legyőzhető áldozatot keres.

Pszichológiai felkészítés. A legtöbb nő egy támadás során „lefagy”, megdermed, védekezésre képtelenné válik. Ez a legrosszabb dolog, ami történhet vele, mert ekkor a támadója azt tesz vele, amit csak akar.

• Fontos tudni még, hogy nem mindegy, hogyan kérünk segítséget.

Sajnos az emberek jelentős része a „Nem akarok bele keveredni” elv alapján inkább félrenéz, vagy becsukja az ablakát, ha baj van. Vannak azonban olyan módszerek, amelyekkel ez kivédhető.

Taktikai felkészítés. Pl. soha ne menjünk el a támadónkkal egy kevésbé forgalmas helyre. Ha megtámadják, a legjobb védekezés a környezetünk figyelmének felhívása magunkra, illetve a támadóra. Ezt egyetlen támadó sem szereti. A legjobb példa erre, amikor a tömött buszon, egy szatír fogdos egy nőt, vagy esetleg hozzá dörzsöli a nemi szervét. A legtöbb nő ilyenkor próbál elhúzódni, de ezzel csak bíztatja a férfit, mert az azt látja, hogy ő a domináns, ő uralkodik a nőn. Ha viszont a molesztált nő hangosan, „agresszívan” ráförmed, (pl.: Vigye innen a mocskos kezét, maga szatír! Mit képzel maga? Mit fogdos itt engem?), és közben egyértelműen ránéz, esetleg rá is mutat, akkor minden szempár a férfira tapad, aki ezek kereszt tüzéből és a kialakult, számára felettébb kínos és megalázó helyzetből mielőbb menekülni akar, és a következő megállónál azonnal leszáll.

Stratégiai ismeretek. Ha egy idegen megállít bennünket az utcán azt kérdezve, mennyi az idő, ne nézzünk az óránkra, mert eközben nem látjuk, hogy mit csinál ő. Inkább nyújtsuk oda elé – kissé oldalról – a kezünket, miközben mosolyogva elnézést kérünk, de nem hoztuk magunkkal a szemüvegünket. Kérjük, hogy nézze meg ő az órát. Ezzel mintegy távol tartjuk magunktól, és ha mégis közeledik, azonnal tudunk reagálni. Ilyen, és ehhez hasonló egyszerű technikákat ismerve és alkalmazva, komoly előnyre tehetünk szert egy támadás során.

„Eszköz” használat. Erre a legjobb példa a műköröm. A hosszú műköröm kiválón alkalmas például a szemek támadására. A harapás, ha az a megfelelő helyen történik, (pl. a nyaki artéria közelében) félelmet gerjeszthet a támadóban, főleg ha a támadások közben azt üvölti a támadó szemébe, hogy megöllek, te szemét, és úgy küzd, mint egy megvadult macska. Nem gondolkodik, csak támad, támad, támad, ahol, és ahogy csak bír. És ekkor a szerepek megfordulnak. A férfi, aki addig támadó volt, menekülni próbál.

A fenti ismeretek elengedhetetlenül szükségesek a nők számára, ha valóban meg akarják védeni magukat.

Az általam oktatott, speciálisan nőknek kidolgozott rendszert konkrét történetek, a támadásokat átélt nők elbeszélései, tapasztalatai alapján raktuk össze nőkkel együttműködésben.

Sifu Tóth Zoltán
LMK Wing Chun kung-fu
és Tai Chi Chuan mester
Közelharc specialista
Női önvédelem oktató

www.lmk-wingchun.eu

Kapcsolódó cikkek:

Önvédelem hatékonyan: elkerülés

A „gondolatolvasó” harcművész, Peter Ralston

Kövessen minket facebookon is!