Oldal kiválasztása

Szanszkrit nyelven a szithali azt jelenti, „hűtő légzés”.

Jótékony hatásai: Ezt a pránajáma-gyakorlatot a testünk fizikai lehűtésére alkalmazhatjuk, amikor nagy hő(ség)nek van kitéve. Alkalmas még az étel, ital és alvás iránti szükséglet csökkentésére is, ha átmenetileg nem áll módunkban enni, inni, aludni.

Technika: Üljön le, hunyja be a szemét, és rövid ideig figyelje a természetesen be- és kiáramló levegőt. Amint viszonylag megnyugodtunk, nyújtsuk ki a nyelvünket, miközben a két szélét ívben meghajlítjuk (mintegy szívószálat képezve). Ezen a „szívószálon” keresztül szívjuk be a levegőt. Ne erőltessük a belégzést, de tudatosítsuk a folyamatot, és figyeljük meg, ahogy a prána táplálja egész lényünket. Amint a belégzés utolsó része is a végéhez közeledik, húzzuk vissza a nyelvünket, és csukjuk be a szánkat. Tartsuk bent a levegőt, ameddig kényelmes. Azután az orrunkon át engedjük ki.

Élje át a tüdőből hiányzó levegő miatti könnyed ürességet néhány pillanatig, majd amikor úgy érzi, itt az ideje, lélegezzen be. Ismét nyújtsuk ki az ívbe hajlított nyelvünket, és lassan lélegezzünk be.

Ezt a pránajáma-technikát legfeljebb tizenöt légzéscikluson át ismételjük.

A légzés rendezi, megnyugtatja az elmét, és gondoskodik a test azonnali szükségleteiről, így sem meleg, szomjúság, éhség vagy fáradtság nem tereli el egy fizikai vagy mentális tevékenységtől.

Szöveg: Scott Shaw: Pránajáma dióhéjban