Oldal kiválasztása

Belső Fény

Tíz éve egyike voltam annak a maroknyi kíváncsi nyugatinak, akik a New York-i Chinatown egy kis irodájában együtt hallgattuk egy kölyökképű, 38 éves thaiföldi bevándorló, Mantak Chia előadását. Az önátalakítás ősi, taoista módszerét tanította, ami mesterről tanítványra szállva maradt fenn. Tanítója, Fehér Felhő nevű remete Kínában, a hegyek között élt és elérte azt a szintet, amit kevesen érnek el, a „levegőevő” állapotot. Ez azt jelenti, hogy már nincs szüksége szilárd táplálékra, az élet fenntartásához számára elég a puszta levegő. Fehér Felhő története ezzel véget is ért volna, akár oly sok tanítóé az évezredek során, ha nem lett volna feladata, hogy ennek a fiatal taoista mesternek az útját egyengesse, hogy tanítványa az ember bioenergetikai rendszerének szabályozását a modern elme számára is világossá tegye.

Mohón kerestem az élet minden területét érintő, gyakorlatban is alkalmazható  spirituális ösvényeket.

Akkoriban haditudósítóként dolgoztam Afrikában és a hat gyógyító hang nagyon jó szolgálatot tett nekem, hogy megszabadulhassak az erős stressztől. Úgy találtam, hogy a taoista „energetikai gyógymódok” a különféle természetes gyógymódokkal, például az akupunktúrával vagy a gyógynövényekkel együtt nagyon jó „hordozható” öngyógyító módszerek. A taoizmusnak nagyon friss, a szellemre alapuló pszichológiája van. Ez igen sokat segített nekem a krónikus harag és más érzelmi egyensúlytalanság leküzdésében.

A legfontosabb, hogy a taoizmus megtanított arra, hogy a szexuális életerő a spirituális fejlődés alapvető lényege. A szexuális gyakorlatok révén kigyógyítottam magam állandó frusztrációmból és eléggé „megtisztultam” ahhoz, hogy gyönyörű feleséget találjak magamnak. Mélyebb szinten a lelkem kutatta azt a misztikus kifejeződést, ahol a lényem egyedülállósága felismerhető. Ahol szétesett énem elkülönülő darabjai egységbe hozhatók a spirituális lecsendesültség meditatív folyamataiban. Csendes belső ösvényre vágytam, ami nem kívánja meg, hogy valamilyen új valláshoz csatlakozzak, vagy hogy valaki lábai elé boruljak — röviden, a Taóra.

A taoista módszerek gyorsaságától és hatékonyságától inspirálva, Chia mester kis csoportja csatlakozott mesteréhez a Gyógyító Tao Központ létrehozásában.

Az ezt követő tíz évben a szervezetnek sikerült a kínai belső alkímia számos, legtitkosabbnak tartott módszerét a Nyugat számára is hozzáférhetővé tenni. Ezt a világ minden táján működő több mint 200 oktató és a különféle korú, nemű és vallású gyakorlók ezrei bizonyítják, akik boldogan fejlesztik Chíjüket, életerejüket.

A test energiáinak kiegyensúlyozásához a kulcs a mikrokozmikus pálya. A könyv, amely az érdeklődésnek ezt a fonalát elindította, Chia A Gyógyító Energiák felébresztése a Tao segítségével (Aurora Press, 1983) című könyve volt. A maga területén klasszikus mű s ami alapvető segítséget nyújt ahhoz, hogy mi módon kezeljük életerőnket az elemi mikrokozmikus pályán keringetve — a gerinc mentén fel és elöl, az akupunktúrás vezetékek mentén le. A könyv hatása nagyon széles körű volt, mert az Indiából Nyugatra érkező tanításokból hiányzó láncszemet mutatta meg. Ezek a gyakorlatok csak a gerinc mentén felemelkedő energiára tették a hangsúlyt. Ez a tudat zavarához vezethet és legyengítheti a testet, ha a megnövekedett bioenergia idő előtt jut el a fejbe.

Szerencsére néhány jógakönyv manapság megmutatja a leszálló, Yin energiákat is. Ez talán vissza fog hatni a női energiák spirituális erejének elismerésére.

A Taoizmus az egyik legrégebbi spirituális út, ami nyíltan védelmébe veszi a feminin oldal művelését is az egyensúly és az egység érdekében. A Taoizmus a test mélyén fekvő ökológiai igazságokra épül, ami megerősíti a test fontosságát a spiritulális fejlődésben. Azt tanítja, hogy az égi szint eléréséhez lelkünket először a földdel kell harmonizálni.

A Tao Gyógyító Fényének felébresztése az eddig megjelent könyvek folytatása. A Chi Mikrokozmikus Pályán történő keringetésének alapvető módszerét fejleszti tovább. Mélyebb bepillantást enged a taoista spirituális elvekbe és a haladó meditációs technikákba, hogy magasabb frekvenciájú energiákat tudjunk a Pályán megmozdítani. A „három kincs” kínai modelljét követve, ezeket a magasabb szinteket Földerőnek, a Felsőbb Énnek vagy Kozmikus Erőnek és Egyetemes Erőnek nevezi. Ez nem vallási és nem is filozófiai tanítás, hanem spirituális tudás Gyakorlati szinten az egészségre, a szexuális erőre, az érzelmi és mentális egyensúlyra áldásos hatással van és — mint a hosszú bot végén lógó répa — végül a fizikai halhatatlanságot ígéri.

A „belső légzés” fejlesztése tudomány.

Nagyon sok kiváló jógamester és harcművész tanít hatékony módszereket a Chi (vagy ahogy Indiában hívják, a prana) fejlesztéséhez. Ezeknek nagy része a „külső légzésen” alapul. Speciális testhelyzetekkel, finom körkörös mozdulatokkal dolgoznak, mint a Tai Chi Chuan, illetve fizikai légzést használnak, hogy a Chít serkentsék és szabályozzák. Indiában ezeket a módszereket pranayamának, Kínában Wai Dan Chi Kungnak hívják.

A Gyógyító Tao rendszere is felhasznál számos Chi Kung gyakorlatot, a könyvben megjelenik új fejezetként a gerinc Chi Kung is. Ugyanakkor az elsődleges hangsúly a belső légzésen, a Nei Kungon van. Ez a tudatot közvetlenül a testen belülre fókuszálja a tiszta tudatot használva a test finom energiáinak felébresztéséhez. Ez a módszer a kezdőknek bonyolultabbnak tűnhet, de ha sikerült kifejleszteni némi koncentrálóképességet, igazán kevés erőfeszítést kíván, ugyanakkor nagyon mélyreható. Nagyon egyszerűnek és kielégítőnek találtam ezeknek a taoista módszereknek a beépítését a jógába, a Tai Chíba vagy más meditációs technikákba.

Az energiatest a szellem megmutatkozásának kulcsa.

A Gyógyító Tao rendszere egy belső térképpel és gyakorlati módszerek egész sorával segít abban, hogy minél gyorsabban megtapasztaljuk azt az energetikai rendszert, ami összeköti a fizikai testet az érzelmekkel, a gondolatokkal, az egyéni lélekkel és az egyetemes tudattal. A belső térképet egyszerűen „energiatestnek” hívjuk — ez a kifejezés utal a fizikai test és a tiszta lélek között létező köztes szintek egész spektrumára.

Az életerő ezen köztes szintjeinek fejlesztése a Taoizmusban alapvető ahhoz, hogy át tudjuk hidalni Isten, mint lélek és a kínai bölcsek által „Nagy Rögnek” nevezett evilági, földi lét között húzódó szakadékot. Ha ismerjük a kapcsolatot a test és a szellem/tudat között, az segít nekünk a jelen pillanatra figyelni és az egyensúlyt megtartani, énünk bármely részében is születik valamilyen probléma. A Chi életerő — nem imádkozunk hozzá, mint valamely elvont és távoli istenséghez. Ellenkezőleg, úgy látjuk, úgy érzékeljük, mint Isten erejét vagy mint isteni szeretetet (hogy nyugati kifejezéseket használjak), amely megjelenik mindennapi életünkben.

A Chi a bennünk különböző szinteken egyszerre működő Tao folyamata.

Kulcs a gyógyításhoz, a szeretet és a harmónia megvalósulásához. Ebben a dimenzióban a legtöbb, amit egy ember elérhet, a fizikai halhatatlanság. Nekem először nagyon nehezen ment ennek a gondolatnak a megemésztése. Azonyban magától értetődő, hogy ha valaki minden pillanatban tudatában van a Taónak, az élet forrásának, testének sejtjeit a tiszta életenergia újra és újra feltölti. A Biblia olyan emberekről beszél, akik 900 évig éltek. Atlantiszon állítólag voltak olyanok, akik több ezer évig éltek. A modern ember mára teljesen megváltozott, de én elfogadom a taoista tanítást, miszerint sohasem késő változtatni.

A „gyógyító fény” felébresztése az életerő finomabb szintjeire utal. Eeket a nyugati ezoterikus tradíciók néha a lélek magasabb szintű „asztrálfényének” nevezik.

A belső fényt a teljes színspektrumként is tapasztaljuk, mint az Eredeti Chít, a lélek tiszta, semleges fényét. Átvilágít a sűrű, szövevényes fizikai testen, amit megosztanak a Yin és Yang energiaminták.

A taoisták szerint minden egyes frekvenciatartomány vagy rezgéssűrűség egyedi finomenergia-minőséghez tartozik. A földben a víz és a növények energiája zöldes-kék színt sugároz, a gerinc- és csontvelő energiája fehér. A Felsőbb Én (Egyetemes Erő) energiája aranyszínű, az Egyetemes Energia lila, amint belép a Sarkcsillagon keresztül. A Föld teremtőereje (amely a Göncölszekér hét csillagán tükröződik vissza) piros színű, a szexuális energia pedig rózsaszín, a vér és sperma keveredése miatt. A meg nem született Tao, a Wu Chi tökéletes üressége, amiből minden létező származik: fekete. Fontos megjegyezni, hogy jó néhány ember nem vizuális típus, lehet, hogy nem fogja látni ezeket a színeket belső szemével. Ők inkább hajlamosak az energiák az érzékelésére, ami ugyanazt eredményezi.

A csakrák és a mikrokozmikus pálya

Hogyan kapcsolódik a hét csakra a mikrokozmikus pályához?  Mint a hatha-jóga, a kundalini-jóga és a kriya-jóga régi gyakorlója, úgy érzem, képes vagyok válaszolni erre a kérdésre: a mikrokozmikus pálya az összes csakrát egyetlen közös csakrába egyesíti. A csakra szó azt jelenti, hogy kerék, ami mozgásban levő energiára utal. A New Age népszerű elképzelésével szemben a csakráknak nincsen saját energiájuk. Tulajdonképpen csomópontok, ahol a nagyobb energiák átfolynak.

Egy adott csakrát nem lehet bezárni, vagy kinyitni. Ahhoz, hogy megnőjön a csakra energiaszintje, az egész rendszer energiaszintjét meg kell növelni. A kínaiak a két alapvető erőt Yinnek (befogadó) és Yangnak (sugárzó) hívják. A Chi keringetése a pályán a gerinc mentén felfelé és az elülső vezetéken lefelé szabályozza a csakrák két oldalán található pozitív és negatív pontokat. Azt hiszem, hogy ezek a polaritások okozzák ezeknek a csakráknak hívott örvényeknek a kerékszerű forgását. Ha növeljük a Chi áramlását a pályán, a csakrák energiaáramlása is felerősödik és kiegyensúlyozódik. Végül ezek a polarizált energiafolyamok összekapcsolódnak, így egy semleges vezetéket nyitnak a test központjában, amelyet toló-vezetéknek hívnak. Ez a halhatatlanságnak, mint spirituális újjászületésnek a szülőcsatornája.

A test körül a pálya olyan, mint egy üres edény. Visszatükröződnek benne azok az energiák, amiknek engedjük, hogy ott folyjanak.

A Pályán folyó energia minősége azonnal megváltozik, ha a tudatunkat kiterjesztjük a belső fény még több frekvenciájára. Ahogy a Pálya egyszerű köre feltöltődik Chível és az szétárad a többi akupunktúrás pontba és a szervekbe, ez nem más, mint az „energiatojás”, az emberi test sugárzó aurája. „A tojás feltörése” az öt kapu kinyitása és a kapukon az energia beáramoltatása — a talpak, a gát, a tenyerek, a Harmadik Szem és a korona. Összekapcsolják a Mikrokozmikus Pályát a Föld, a Felsőbb Én és az Univerzum makrokozmikus energiáival.

Ebben a könyvben különféle taoista gyakorlatokat mutatunk be. Segítenek megnövelni és finomítani érzékenységünket ezekre az energiákra: Páncélinges Chi Kung a földies erőhöz való kapcsolódáshoz, az Öt Elem Egyesítése az érzelmi energiák átalakításához, a Gyógyító Szerelem a szexuális erők spirituális célokra való felhasználásához, a Kan és Li („víz és tűz”) meditációk, hogy stabilizáljuk a Felsőbb Ént és szétoszlassuk a határainkat, hogy megkapjuk az Egyetemes Erő szeretetét és irányítását.

A kezdőknek ez a sok különféle gyakorlat egy kicsit nyomasztó lehet.

Ők talán először olvassák el A Gyógyító Energiák felébresztése a Tao segítségével (Aurora Press, 1983) c. könyvet, hogy legyen némi alapismeretük a Pályáról és a belső mosolyról. Illetve ne kelljen amiatt aggódniuk, hogy túl nagy frekvenciájú energiákat engednek be a Földből vagy az Égből. A legtöbb ember számára már az is nagy feladat, hogy megvizsgálja a testében működő rezgésmintákat. A Tao Gyógyító Fényének felébresztése kifinomultabb áttekintést ad a spirituális gyakorlatokból a kezdő szinttől a haladóig. Jobb lassan haladni. Az alapvető pályával kezdve és végül majd minden egyes gyakorlat jó ismerősünkké válik. Egyetlen dolog variációi lesznek: hogyan „játszunk” az életerővel. Meg fogja gyorsítani fejlődésünket, ha csatlakozunk egy taoista mesterhez vagy csoporthoz, vagy ha ellátogatunk egy egyhetes nyári Gyógyító Tao kurzusra.

A még haladóbbak rá fognak jönni, hogy mindezek a gyakorlatok pusztán eszközök, idővel elhagyhatók. Ha sikerült az energiatestet stabilizálni, egyre inkább a Yin, a befogadó fázisra tudunk figyelni. Nyugodtan ülni és növelni a Shent, a halhatatlan testet, ami nem más, mint a szellemünk fizikai dimenzióba került, összesűrűsödött része.

Életünk a saját, egyedülálló spirituális ösvényünk és ha fejlesztjük a belső fényt, mindig ragyogni fog a Nagy Úton, a Nagy Taón.

Legyen velünk az életerő, miközben felfedezzük ezeket az értékes módszereket!

A Tao Gyógyító Fényének fejlesztése

A Tao Gyógyító Fényének felébresztése az eddig megjelent könyvek folytatása. A Chi Mikrokozmikus Pályán történő keringetésének alapvető módszerét fejleszti tovább. Mélyebb bepillantást enged a taoista spirituális elvekbe és a haladó meditációs technikákba, hogy magasabb frekvenciájú energiákat tudjunk a Pályán megmozdítani. A „három kincs” kínai modelljét követve, ezeket a magasabb szinteket Földerőnek, a Felsőbb Énnek vagy Kozmikus Erőnek és Egyetemes Erőnek nevezi. Ez nem vallási és nem is filozófiai tanítás, hanem spirituális tudás Gyakorlati szinten az egészségre, a szexuális erőre, az érzelmi és mentális egyensúlyra áldásos hatással van és — mint a hosszú bot végén lógó répa — végül a fizikai halhatatlanságot ígéri.

A „belső légzés” fejlesztése tudomány.

Nagyon sok kiváló jógamester és harcművész tanít hatékony módszereket a Chi (vagy ahogy Indiában hívják, a prana) fejlesztéséhez. Ezeknek nagy része a „külső légzésen” alapul. Speciális testhelyzetekkel, finom körkörös mozdulatokkal dolgoznak, mint a Tai Chi Chuan, illetve fizikai légzést használnak, hogy a Chít serkentsék és szabályozzák. Indiában ezeket a módszereket pranayamának, Kínában Wai Dan Chi Kungnak hívják.

A Gyógyító Tao rendszere is felhasznál számos Chi Kung gyakorlatot, a könyvben megjelenik új fejezetként a gerinc Chi Kung is. Ugyanakkor az elsődleges hangsúly a belső légzésen, a Nei Kungon van. Ez a tudatot közvetlenül a testen belülre fókuszálja a tiszta tudatot használva a test finom energiáinak felébresztéséhez. Ez a módszer a kezdőknek bonyolultabbnak tűnhet, de ha sikerült kifejleszteni némi koncentrálóképességet, igazán kevés erőfeszítést kíván, ugyanakkor nagyon mélyreható. Nagyon egyszerűnek és kielégítőnek találtam ezeknek a taoista módszereknek a beépítését a jógába, a Tai Chíba vagy más meditációs technikákba.

Az energiatest a szellem megmutatkozásának kulcsa.

A Gyógyító Tao rendszere egy belső térképpel és gyakorlati módszerek egész sorával segít abban, hogy minél gyorsabban megtapasztaljuk azt az energetikai rendszert, ami összeköti a fizikai testet az érzelmekkel, a gondolatokkal, az egyéni lélekkel és az egyetemes tudattal. A belső térképet egyszerűen „energiatestnek” hívjuk — ez a kifejezés utal a fizikai test és a tiszta lélek között létező köztes szintek egész spektrumára.