Oldal kiválasztása
stresszcsökkentő meditáció
A hvg.hu nemrég hírt adott egy iskoláról, ahol kiabálás és fenyítés helyett meditálni küldik a gyerekeket.
„Amióta bevezették a programot, azóta senkit sem kellett eltanácsolni az iskolából, és komolyabb megrovásra sem került sor az intézményben, a gyerekek jóval kezelhetőbbek lettek.”

Fegyelmezés kiabálás és fenyítés nélkül

A meditáció sokak fejében úgy él, mint valami keleti hókuszpókusz, aminek gyakorlása extrém koncentrációt igényel, továbbá magas fokú spiritualitás kell hozzá. Valójában egy olyan egyszerű gyakorlatsorról van szó, ami bárki számára elérhető, és bárki által könnyedén végezhető. A tanulmányok és a kutatások azt mutatják, hogy a meditáció jelentősen csökkenti a stresszt, megnyugtatja, ezáltal felfrissíti az agyat, segíti a koncentrációt, könnyebbé teszi a megszabadulást a függőségektől, továbbá elűzi a depresszív érzelmeket.

Hogyan képes erre a meditáció?

Hogyan képes csökkenteni a stresszt, növelni az érzelmi intelligenciát, javítani a mentális és kognitív funkciókat?
Ahhoz, hogy az ember képes legyen erőszakot alkalmazni embertársán, először el kell idegenítenie, hogy másnak, különbözőnek láthassa saját magától. Kísérletek igazolják ugyanis, hogy minél hasonlóbbnak érzékelünk valakit magunkhoz, annál inkább együttérzünk vele. Tehát a neki okozott fájdalmat annál nagyobb mértékben érezzük mi magunk is, ezért egyre kevésbé vagyunk erre hajlandóak, képesek.
A meditáció pedig éppen ebben az irányban hat. Egyre könnyebben látjuk meg a hasonlóságot a többi emberrel, sőt a többi létezővel. Nem utolsó sorban sokkal könnyebben találunk erőszakmentes megoldásokat az esetleg felmerülő konfliktusokra.
A meditációnak számos módszere létezik, és a kiegészítő gyakorlatoknak se szeri, se száma. Íme, néhány kapcsolódó könyv kiadónk kínálatából:

Belső Kereső Önmagadhoz

Tudatosság, érzelmi intelligencia és a világ megmentése

A Google ma (részvényei értéke alapján) a világ legnagyobb vállalatai közé tartozik. Mindezt alig 18 év alatt érte el. „A Google küldetése a világ összes információjának rendezése, univerzálisan elérhetővé és hasznosíthatóvá tétele” E rendkívüli léptékű és tartós fejlődésben döntő szerepet játszik az, hogy a Google szinte alapítása óta támogatja a dolgozók jó közérzetét, munkabeli eredményességét és hatékonyságát növelő módszerek kutatását és tanítását. Így jutottak el a meditáció és hasonló mentális képzések kutatásához.

Keleti varázslat színezőkönyv

Keleti Varázslat

Keleti színezőkönyv, amellyel kiszínezheted a stresszt az életedből!

Tömören ez a színezés és a hasonló, lágy figyelmet igénylő tevékenységek eszméje. Miközben a színekre, a vonalakra, a formakitöltésre figyelünk, a negatív érzelmi állapotokat gerjesztő gondolatok elcsitulnak, a három kincs (jing, chi, shen)egyesülhet, és megnyílhat az út a jó érzést adó gondolatok, ötletek, tervek, a magasabb tudatállapotok és ezáltal a boldogság felé.

A Gyakorlat

„Mi a célom?” – ezt a kérdést a legtöbben felteszik életük bizonyos pontján. Úgy gondolom, hogy amikor befelé indulunk, és elidőzünk azzal, hogy legyünk, és figyeljünk a belső hangunkra, az életünk gyönyörűen kibontakozik a szemünk előtt, és felfedi mindannyiunk számára, hogy miért is vagyunk itt, mit akarunk elérni. Ami engem illet, azt hiszem, azért jöttem ide, hogy egy mélységesen mély szinten megértsem, hogy mind rendkívüli emberi lények vagyunk, a tudatosságunk nagyon mélyen összekapcsolódik, és mind egyek vagyunk.
Holló zenmester borító

Holló, zenmester

Ez akkor egy álmoskönyv, és amikor olvassuk, mi is belépünk ebbe az álomvilágba, ami az idők kezdete előttre nyúlik vissza, amikor az állatok beszéltek, kutatták és magyarázták a legmélyebb igazságot. Ennek a világnak a központi alakja Holló zenmester, aki maga is tárgyalja ezt az álmos kérdést, és az álom szerzőjének valaki mást nevez meg: „Mi mind Sákjamuni Buddha álmának gyermekei vagyunk…” – tanítja. „Az alapkő, ami felsóhajt a gyep alatt ott a körünk távoli szegélyén, az ő jelenlétét tükrözi. A korszakok során köréje gyűlt számtalan követőjének társaságában borulunk le előtte, és kántáljuk a szútrákat. Füstölőjétől illatozik a levegő. Tanítása megállásra késztet minket. Időzzünk most itt vele.”