Oldal kiválasztása

Fenyegető kiégés

A munkával kapcsolatos stressz és a munkahelyi terhelés a rossz fizikai és mentális egészség egyik legfőbb okai közé tartozik. Sok munkavállaló szorong, depressziós és kimerült. Az utóbbi években számos olyan stresszkezelési munkahelyi programot alakítottak ki, amik a stressz csökkenésével kecsegtetnek. De vajon valóban működnek-e ezek a programok?

Két új kutatás eredményeiről beszámoló tanulmány szerint igen.

Az első kutatási beszámoló szerint egy nagy olajvállalat összesen 30 vezetője számára ajánlottak fel egy 16 hetes éber figyelem alapú stresszcsökkentési képzést (MBSR – Mindfullness based stress reduction).  Az egyre nagyobb számú kutatás azt mutatja, hogy az MBSR csökkenti a stresszt, javítja a hangulatot, az egészséget, az önhatékonyságot és az önbecsülést is növeli.

Az MBSR munkahelyi stresszre és egészségre gyakorolt ​​hatásának vizsgálata érdekében a kutatók a 16 hetes program előtt és után gyűjtöttek adatokat a vér kortizol, a vérnyomás szintjéről, résztvevők önbecsüléséről, a tapasztalt stressz mértékéről, valamint a fizikai és érzelmi egészségről.

Összesen 22 vezető beosztású ember, melyből 21 férfi volt, végezte el az MBSR képzést. Ez magában foglalt egy egynapos felkészítést, valamint egynapos tréningeket a 4. és 8. hét végén. A résztvevők a napi tudatosság gyakorlatok végzésének elősegítésére hangfelvételeket, a stressz kezelésére vonatkozó utasításokat, valamint egy gyakorlati útmutatót kaptak. Egyes vezetők egy napi 30 perces gyakorló csoportot hoztak létre.

A 16 hetes időszak végén a résztvevők kisebb mértékű stresszt tapasztaltak, fizikai és érzelmi állapotuk, alvásuk javult. Jobb az egészség megőrzésével kapcsolatos szokásokat és viselkedésmintákat alakítottak ki,  és az önbecsülésük is nőtt. Mindezeken túl a vizsgálatok a vér kortizol szintjének, továbbá a szisztolés és a diasztolés vérnyomás jelentős csökkenését mutatták. Ez azt sugallja, hogy a tudatuk és a testük egyaránt kevésbé stresszes volt a  program elvégzésének eredményeként.

A mindfulness abban is segíthet, hogy a munkát  a munkahelyen hagyjuk

A második tanulmány közvetlenül azt vizsgálta, hogy a tudatosság meditáció javíthatja-e a munkahelyi elégedettséget, csökkentheti-e a munkahelyi stresszt és szorongást. Egy ausztrál egyetem tizenöt oktatójának és két adminisztratív munkatársának ajánlottak fel egy 7 hetes, módosított MBSR programot. Az első négy héten heti 60-90 perces éber tudatossági órák voltak. Ezek magukban foglalták az ülő meditációra vonatkozó utasításokat, különböző testvizsgálatokat végeztek, és javaslatokat tartalmaztak arra, hogy hogyan integrálják a figyelmet a mindennapi életükbe. A  hetedik héten a résztvevők készségeinek felülvizsgálatának és módosításának céljából újra találkoztak. A program előtt és után a résztvevők kérdőíveket töltöttek ki a figyelem, a szorongás és a munkahelyi elégedettség felmérésére. A program után két héttel öt résztvevővel készítettek egyéni interjúkat .

Hét hét elteltével a dolgozók a figyelemmegtartó készségük fokozódásáról számoltak be, beleértve a jelen pillanatának fokozott tudatosságát is. Megnövekedett hangsúlyt fordítottak a fizikai feszültségekre, és kevésbé foglalkoztak a múlttal és a jövővel. Az első vizsgálathoz hasonlóan az alvásminőség javulását is észlelték.

Egyes résztvevők arról is beszámoltak, hogy további egyéni eredményeket is tapasztaltak. Egészséges és harmonikusabb kapcsolatuk lett a családjukkal, valamint a nap végén könnyebben tudták a munkát a munkahelyen hagyni.

A munkával való elégedettség  tekintetében az éber tudatosság  program elvégzése után csupán kis különbéget tapasztaltak. Azonban a munkahelyi jó közérzet , a nyugalom és az általános relaxáltság között jelentős kapcsolatot érzékeltek. Azok, akik csökkent stresszről és szorongásról számoltak be,  magasabb munkahelyi elégedettséget is jeleztek.
.
Az interjúk további szempontokra is felhívták a figyelmet a munkahelyi stressz kezelésének előnyeiről. Leginkább figyelemre méltó volt a résztvevőknek az az újonnan megszerzett képessége, hogy megnyugodjonak, a jelenben maradjanak, és képesek legyenek gondolataik, érzéseik, érzelmeik és reakcióik szabályozására, még stresszes események közepette is. Egyes résztvevők további egyéni eredményekről is beszámoltak, egészségesebb és harmonikusabb kapcsolatot alakítottak ki a családjukkal , valamint a nap végén a munkahelyen tudták hagyni a munkát.

Az éber tudatosság (mindfulness) teret hoz létre az ember és érzelmei között

E tanulmányok eredményei azt sugallják, hogy a munkahelyi éber tudatosság programok segíthetik az alkalmazottakat abban, hogy könnyebben megbirkózzanak a stresszel, és képesek legyenek megfigyelni negatív érzelmeiket, automatikus gondolkodási mintáikat, viselkedésmódjaikat, továbbá, hogy nyugodtak, jelenlévőek, öntudatosak és éberek maradjanak, valamint, hogy ne kerítsék őket hatalmukba a negatív érzelmek. Ráadásul az eredmények rámutatnak a kisebb stressz és a nagyobb munkahelyi elégedettség közötti kapcsolatra is.

A korábbi kutatásokkal ellentétben ezek a programok nem mutatták ki a szorongásos tünetek jelentősebb javulását. Ez annak tudható be, hogy a mindfulness készségek napi gyakorlást igényelnek, és teljes előnyüket csak ebben az esetben lehet teljes mértékben megtapasztalni. Különösen vonatkozik ez azokra, akik jelentős szorongástól és érzelmi kiégéstől szenvednek.

 

Kövessen minket facebookon is!

 

Belső kereső önmagadhoz

Tudatosság, érzelmi intelligencia és a világ megmentése

A Google ma (részvényei értéke alapján) a világ legnagyobb vállalatai közé tartozik. Mindezt alig 18 év alatt érte el.

„A Google küldetése a világ összes információjának rendezése, univerzálisan elérhetővé és hasznosíthatóvá tétele”

E rendkívüli léptékű és tartós fejlődésben döntő szerepet játszik az, hogy a Google szinte alapítása óta támogatja a dolgozók jó közérzetét, munkabeli eredményességét és hatékonyságát növelő módszerek kutatását és tanítását. Így jutottak el a meditáció és hasonló mentális képzések kutatásához.

Majd száz évvel ezelőtt a sport akkor indult világhódító útjára, amikor tudományosan igazolták egészségre és a vállalatok jövedelmezőségére való jótékony hatásait. Ezen kutatások révén vált fokozatosan bárki számára elérhetővé a sport. Aki ma részesülni akar a testmozgás előnyeiből, könnyedén elkezdhet sportolni.

A meditációval kapcsolatos kutatások is hasonlóan pozitív eredményeket hoztak – immár bőséges bizonyíték áll a kutatók rendelkezésére a meditáció hasznosságára vonatkozóan.

Ez a kutatás azt mutatja, hogy mindössze nyolc heti gyakorlás után megfigyelhetjük a meditáció jelentős mértékű jótékony hatásait.