Hogyan gyógyítsd meg a tested az elméd segítségével?


A szerkesztő megjegyzése:
A cikk egy részlet Dina Proctor könyvéből, amely bepillantást enged a csodálatos gyógyító meditáció folyamatába, ahol az önpusztítástól eljuthatunk az önmegvalósításig. A gyakorlatot a szerző fejlesztette ki. Interjút készített Dr. Bruce Liptonnal, egy elismert sejtbiológussal, akinek alapműve, a „Tudat: belső teremtő”, elmagyarázza az alapvető kapcsolat mibenlétét az elme és test között, valamint fellebbenti a fátylat a meditáció gyógyászati használatáról. A 3×3 irányított gyógyító meditáció egy napi használatra szánt gyakorlat, amelyet maga fejlesztett ki. Ez segítette ki őt is élete egyik legsötétebb időszakából, amikor felülkerekedett öngyilkos gondolatain és depresszióján, valamint alkoholfüggőségén. A gyakorlat egyszerű, de hatásos: töltsön 3 percet az irányított meditáció állapotában napi háromszor. Ez Dina elsődleges eszköze a gyógyításra, amely aztán hivatássá nőtte ki magát életében. Dina jelen írásához nagylelkűen csatolt három gyakorlatot a 3×3 gyógyító meditációból, amelyeket a Conscious Lifestyle olvasóinak tett közzé ingyenesen. A gyakorlatok a cikk alján találhatók és ingyenesen letölthetők.


Napi 3×3 gyógyító meditáció

Néhány hónappal a függőségből való lábadozásom kezdete után és majd két évvel azután, hogy kifejlesztettem az intuitív táplálkozás technikáját – amelyet a hetedik fejezetben részletezek –, rájöttem, hogy milyen hatékony lehet a 3×3 gyógyító meditáció a függőségből való felépülésemben, valamint a vérem koleszterinszintjének kiegyensúlyozásában. Mióta kipróbáltam a magas proteintartalmú diétát – még régebben – az általános koleszterinszintem magasabb volt a normál értéknél. Vajon a 3×3 meditáció hozhatta helyre?

Részt vettem egy nyolcnapos személyiségfejlesztő lelki gyakorlaton, amely a Törj ki a sikerért nevet kapta. A lelki gyakorlatot Jack Canfield vezette, és Arizonában került megrendezésre 2011 nyarán. Éppen ekkor kezdtem el a 3×3 gyógyító meditáció kifejlesztését, célirányosan a koleszterinszintem normalizálására. A lelki gyakorlatok folyamán Jack vezette a meditációkat. Ekkor fogant meg bennem az ötlet, hogy vizualizálhatnám amint a vérem a testemen belül egy gyógyulási folyamaton megy át, és átformálódik a meditációm alatt. Az éves vérvizsgálatom két héttel a lelki gyakorlatot követően volt, amely lehetőséget adott arra, hogy teszteljem a hatást.


Vizualizációk 

Néhány napig különböző vizualizációkkal próbálkoztam a 3×3 gyógyító meditációim során, mire rátaláltam arra, amelyik a kedvencem lett. Ennek tárgya egy finom lézerszerű gyógyító energiasugár volt, amely a testemen keresztül egyenesen a szívemig hatolt. Elképzeltem amint a sugár ereje felmelegít, miközben átjárja és körülveszi a szívemet. Amint a melegség érzése egyre intenzívebbé vált, megjelenítettem magam előtt a gyógyító energiát – egy sűrű folyékony anyag vagy szérum képében – mintha méz lenne, amely lassan csörgedezik a szívizmomon keresztül a véráramomba. A figyelmemet tehát a melegség érzésére tereltem, miközben a folyadék átjárta a testemet a véráramon át minden irányba. Lelki szemeimmel követtem a folyamatot, ahogy végighalad a mellkasomon át a lábaimhoz és karjaimhoz, egészen az ujjaim hegyéig, majd onnan visszakanyarodva a szívemig.

„Azoknak, akik hisznek, nem kell bizonyíték; azoknak, akik nem hisznek, nem létezik bizonyíték.” (Stuart Chase)

Miután néhány napig teljesen a 3×3 vizualizációmra fókuszáltam, éreztem miként csökken a véremben a koleszterinszint. Megjelenítettem elmémben a képzeletbeli szérumot, amely minden vérsejtemet átjárt és meggyógyított, miközben áthaladt a testemen. Minden három perces gyógyító meditáció után ösztönösen tudtam, hogy a koleszterinszintem fokozatosan halad a normális érték felé.


Eredmény

Három héttel a lelki gyakorlat után a rutinszerű vérvizsgálatot a terv szerint megcsinálták. Az eredmény egyszerre volt meglepő és várható számomra. A koleszterinszintem az előző évi 227-hez képest 177-re csökkent. A zsigereimben éreztem, hogy a vizualizáció, amelyet a gyógyító meditáció során végeztem, segített. Mégis elképesztőnek tűnt, milyen erő lakozik a tudat erejében és a meditációban, amellyel képes voltam meggyógyítani a saját testemet.

Egyre inkább tudatára ébredtem az elme testre gyakorolt hatásának saját tapasztalatomból is. Sokszor felidéztem magamban Dr. Lipton könyvének tartalmát, valamint tudományos értekezéseit arról, miért és miként tudja az elme olyan hatékonyan és drámaian javítani a test állapotát. Kíváncsi lettem rá, mit mondana Dr. Lipton a tapasztalataimról. Egyetértene-e vajon azzal a következtetéssel, amelyet a függőségekkel kapcsolatban vontam le az iránymutatásai alapján: ilyen esetekben is képes a hit meggyógyítani a testet? Vagy azt gondolná, hogy őrültség volt megpróbálnom is?

Egy délután, hirtelen indíttatásból írtam Dr. Liptonnak egy e-mailt, amelyben közöltem vele, hogy könyvet írok a meditáció gyógyító hatásairól a saját tapasztalataim alapján. Telefonos interjút kértem tőle, amelyet belefoglalhatok a könyvembe. Alig akartam elhinni, amikor láttam az asszisztense válaszát, miszerint örömmel töltene velem egy fél órát telefonbeszélgetés keretében. Megbeszéltünk egy időpontot, és összeszedtem azokat a kérdéseket, amelyeket az ő könyve hívott életre bennem az öngyógyítással kapcsolatban.

Amint a telefonos interjúnk napja közeledett, egyre idegesebb voltam – ám alaptalanul –, mert végül nagyon is szórakoztatóra és vidámra sikerült. Dr. Lipton azonnal oldotta bennem a feszültséget, amikor megkért, szólítsam csak Bruce-nak. Én pedig nem késlekedtem megosztani vele a tapasztalataimat a 3×3 gyógyító meditációval kapcsolatban, valamint kikérni a véleményét. Végül több mint egy órát beszéltünk.


A függőség gyógyítása

Kérdésről kérdésre haladtunk Bruce- szal az elméletével és a személyes gyógyulásommal kapcsolatban. Első kérdésem a következő volt:

– Az elmúlt pár évben 3×3 percet töltöttem naponta meditációval. Három évvel ezelőtt még öngyilkos hajlamaim voltak alkoholizmussal vegyítve. Ez alatt az idő alatt már képes voltam alkoholt inni úgy, hogy nem vágyakoztam utána, és nem éreztem negatív mellékhatást sem. Ez meglepően hat Önre? Mivel magyarázható, hogy meg tudtam ezt tenni?
Bruce jóízűt nevetett, majd elmondta, egyáltalán nincs meglepődve.

– A függőség nem betegség, Dina – mondta. – Ez nem fizikai, vagy szervi dolog. A függőség a tanult tapasztalatok és minták ismétlésének következménye. Az alkoholizmus vajon a génekben gyökerezik? A válasz: nem. Az epigenetika tudományában azt tapasztalták, hogy a környezetünkből levett tapasztalatok és észlelések irányítják a géneket. Nem vagy a génjeid áldozata, mert te vagy az, aki képes változtatni a környezetén. Vagy, ami még fontosabb: te vagy az, aki meg tudja változtatni a környezete megtapasztalását, ezzel pedig képes vagy megválasztani az arra adott reakcióidat is.

„Az epigenetika tudományában azt tapasztalták, hogy a környezetünkből levett tapasztalatok és észlelések irányítják a géneket. Nem vagy a génjeid áldozata, mert te vagy az, aki képes változtatni a környezetén.”


Az érzékelés szerepéről

Izgatottam hallgattam amint elmesélte, hogy érzékelésünk és tapasztalatunk a döntő faktor, amelyet megváltoztatva, hatással lehetünk testünkre is. Éppen ezt csináltam a 3×3 gyógyító meditációval.

– Hadd mondjak el pár alapvető dolgot az elme működéséről – mondta Bruce –, amellyel könnyebben érthetővé teszem számodra az egészet. A tested sejtjei azokat az utasításokat követik, amelyeket az idegrendszer közvetít számukra az agy által. Az idegrendszer értelmezi az üzeneteket. Könnyen megbizonyosodhatunk erről, mikor látjuk, mennyire eltérően reagálnak emberek ugyanazon ingerekre. Egyikük pozitívan, a másik negatívan.

„Ahogy a környezeted észlelése megváltozik, úgy alakul az üzenet is, amelyet az idegrendszer közvetít a tested sejtjeinek. Az elméd irányítja a biológiai folyamatokat. Erről szól a placebo-hatás is: az elme elhiszi, hogy a pirula segít, így az meg is teszi hatását.”

Bruce tovább folytatta:

– Az elmét két különálló részre lehet osztani: a tudatos és tudatalatti részre. A tudatalatti olyan, mint egy hangrögzítő. Meglévő programokkal operál, és ez irányítja döntéseink és reakcióink 95 százalékát. A legtöbb ember általában öt százalékban használja agyának tudatos részét. A te esetedben – mondta – a háromszor három perces gyógyító meditációk törték meg a rutint. A meditációk folyton és következetesen megszakították azt a hangszalagot, amelyet a tudatalattid játszott. A régi hangszalagok, amelyek abba az irányba sodortak volna, hogy inni kezdj vagy depressziós légy, mind vakvágányra futottak. Az a hited is megdőlt (a tudatalatti hangszalaggal), hogy alkoholista vagy, és emiatt nem ihatsz már soha többé. Anélkül, hogy tudatában lettél volna, a lehető legerőteljesebb erőt hívtad életre a gyógyulásod érdekében. Megállítottad a tudatalatti hangszalagot, és elkezdtél a jelennek élni, ennek hatására pedig beindítottad a gyógyulási folyamatot.


A befogadó elmeállapot

Habár tudatában voltam, milyen hatékony a 3×3 meditáció, amelyet végeztem, nem igazán értettem, miért magyarázta el ezt Bruce nekem. Úgy gondoltam, a siker titka abban rejlik, hogy következetesen a pozitív gondolatokra fókuszálunk. Érdekes volt ráébredni, hogy a hangsúly sokkal inkább a régi gondolati minták megszakításán van. Ez segített magam mögött hagynom őket. Nagyon izgatott voltam a tudományos elméleti háttér miatt, ezért megpróbáltam a lehető legegyértelműbben fogalmazni. Megkérdeztem Bruce-t:

– Tudom, hogy a 3×3 gyógyító meditációim segítettek nekem. De gondolod, hogy segíthet másoknak is, hogy megtanulják meggyógyítani magukat?

– Nos, tisztáznunk kell azt – válaszolt Bruce –, hogy pusztán egy könyv elolvasása, vagy pontosabban egy önsegítő könyv olvasása, és az ott közölt tartalom megértése nem elegendő ahhoz, hogy egy ember tudatalattiját megváltoztassa, vagy megtanítsa gyógyítani önmagát. A lényeg megértése és a mindennapi használat merőben eltérhet egymástól. Eredmény csak úgy érhető el, ha folyamatosan megszakítjuk a régi gondolkodásmódunkat, vagy átélünk egy mély érzelmi állapotot, esetleg hipnózist, amelyet te a 3×3 gyógyító meditációban leltél meg. Nem is olyan nehéz ezt megtenni, sok ember azonban mégsem tud hasonló tapasztalatokat felmutatni. Meg kell bízni az ösztönös tudatunkban, és hátra kell hagynunk a tudatalatti által előrevetített történetet, amelyre a legtöbben alapozzák fontos döntéseiket, anélkül hogy tudatában lennének ennek.

„A fizikai dolgok az elme munkájának eredményeként születnek meg – az elme van előbb, a fizikai megjelenés utána.”

Meglepett, hogy a hipnózist szóba hozta. Még soha nem voltam hipnotizálva, és tulajdonképpen mindig is kissé szkeptikus voltam vele kapcsolatban. A nyitott és befogadó elmeállapot azonban szükséges volt a változtatáshoz, ez pedig abszolút összeegyeztethetőnek tűnt a meditációm során tapasztaltakkal.


Kapcsolat önmagunkkal

Eszembe jutott még valami.

– Van egy ötletem, amelyben szeretném ha segítenél. Úgy tűnik, minél inkább odafigyelek magamra, annál közelebb érzem magam belső jóllétem forrásához, és annál hatékonyabban tudom gyógyítani is magamat. Olyan, mintha egy folytonos kapcsolat lenne létezésem alapja, amelyre ha kellő figyelmet szentelek, erőt meríthetek belőle, és amellyel boldogabbnak és teljesebbnek érezhetem magam. A testem ennek következtében egészségesebb marad, mindennemű függőségtől és betegségtől mentesen. Egyre inkább ráeszmélek, hogy a betegség nem egy kiszámíthatatlan vagy véletlen dolog, hanem egy jelzés vagy tünet, amely megmutatja, milyen messze kerültem önmagamtól. Tehát minél erősebbé válik ez a kapcsolat, annál természetesebben fognak a betegségek és addikcióra való hajlamok elkerülni. A másik oldalról pedig minél gyengébb a kapcsolat, annál több betegséggel kell farkasszemet nézzek. Mit gondolsz erről?

– Abszolút igazad van – mondta Bruce. – A fizikai dolgok az elme munkájának eredményeként születnek meg: az elme van előbb, a fizikai megjelenés utána. Az elme feladata a harmónia megteremtése a hiedelmeid és a saját valóságod között.

Eddig végig tudtam követni mindent, amit mondott, az utolsó részen azonban kissé megütköztem.

– Sajnálom Bruce, de nem egészen értem. Kifejtenéd ezt egy kicsit jobban?

– Természetesen! – mondta lelkesen. – Ha van egy elképzelésem, akkor az elme feladata az, hogy kézzel foghatóvá tegye és megvalósítsa a hiedelmemet. Például, ha meg vagyok róla győződve, hogy egy betegségben fogok meghalni, mert valaki ezt mondta nekem, akkor ennek alapján az elme átalakítja a hiedelmemet fizikai szinten is érzékelhetővé. Nem csoda hát, hogy megtörténik. Ám nem a halálos betegség miatt fogok meghalni, hanem azért, mert elhiszem, hogy tényleg megtörténik.

„Minden gyógyulás kiindulópontja a bizalom és az elkötelezettség a belső iránytűnk felé, ez az igazi motiváló erő.”


Az elme és az érzelmek hatása

– Az érzelmeink sok mindent elmondanak – folytatta. – Amennyiben erős érzést táplálsz valami irányába, legyen az pozitív, vagy negatív dolog, azzal bebiztosítod annak megtörténtét a fizikai valóságban. Az epigenetika tudománya szerint nem a gének vagy a környezetünk határoz meg bennünket, hanem az, hogyan éljük meg a különböző életeseményeket és környezeti hatásokat, illetve ezek milyen hatással vannak sejtjeinkre fizikai szinten.

Mindez számomra teljesen logikus volt. Amint a testem öngyógyító képességével kapcsolatos elképzeléseim megváltoztak, a testem is átalakult. Erős érzelmeket tápláltam az öngyógyító képességem iránt. Szenvedélyesen vágytam rá, valamint mélyen hittem és tudtam, hogy megszabadulhatok a függőségtől és a betegségtől; ez pedig biztosított afelől, hogy meg is valósuljon.

Bruce nagyon találóan fogalmazta meg azokat a nehézségeket, amelyekből én is rengeteget tanultam, mióta elkezdtem a 3×3 gyógyító meditációval foglalkozni.

– A lényeg a jelenlét, ahogy a buddhizmus is tanítja – mondta. – A jelenlét azt jelenti, hogy a tudatos elmére figyelünk. Ez megszakítja azt a folyamatot, amelyet a tudatalatti diktál. Amit a meditációd során gyakoroltál, kezd valósággá válni. Szakítottál a régi lemezzel és a negatív gondolatokkal, miközben a jelenlétre helyezted a hangsúlyt, ezáltal pedig megtapasztalhattad a magasabb tudati szintet.

Különösen kedveltem záró gondolatait:

„A jelenlét nem azt jelenti, hogy negatívnak állítjuk be azokat a dolgokat, amelyek a jelenben zajlanak. Sokkal inkább elfogulatlan szemlélődést takar. Akkor szabadulsz meg a tudatalattid hangjától, mikor természetes módon vagy képes eltérő reakcióval reagálni. Azokban a pillanatokban az értelmezés változása miatt a válasz is megváltozik.”


Befejezés

A beszélgetés végén mindketten nagyrabecsülésünkről biztosítottuk a másikat, majd leraktuk a telefont. Még néhány percig ültem a csendben, és elgondolkoztam mindazon, amit tanultam. Bruce több mindenre világított rá, mint reméltem. Megvoltak a tudományos háttérismeretei, míg én csak saját, első kézből vett tapasztalataimra támaszkodtam. Már sokkal jobban átláttam, mi miért történik.

Mint ahogy Bruce a beszélgetésünk során elmondta, pusztán egy könyv vagy cikk elolvasása nem elegendő a változás elindításához. Mindenkinek megvan a saját ösvénye és a saját igazsága, amelyet követnie kell. Megosztottam a történetemet és Bruce bölcsességét annak reményében, hogy inspirációul szolgáljak bárkinek, akinek valamilyen egészségügyi problémája van. Nem számít milyen mély a gödör, a gondolataink és hiedelmeink megváltoztathatók gyakorlással és kellő fegyelemmel.

Ez azt jelenti, hogy a gyógyulás lehetősége mindig jelen van. Úgy gondolom, a gyógyulás mindig a belső iránytűnk felé tanúsított bizalommal és elkötelezettséggel kezdődik. Ez az a belső ösztönző, amely fenntartja nyitottságunkat, és amely segít másként gondolkodnunk, mint korábban.

Dina nagylelkűen megosztott hármat a 30×3 irányított gyógyító meditációból. Ingyenes letöltés: 3×3 vezetett meditáció a gyógyulásért:

1. Lélegezz be mindent, ami jó!

2. Teljes kikapcsolódás

3. Folyékony fény

Az ingyenes másolat letöltéséhez kattintson az alábbi linkre: dinaproctor.com/consciouslifestylebonus

Ez a cikk a gyógyító meditációról egy részlet a Madly Chasing Peace: How I Went From Hell to Happy in Nine Minutes a Day című könyvből, amelyet Dina Proctor írt.

A szerzőről

Dina Proctor életvezetési és üzleti coach, motivációs tréner, és a fent nevezett bestseller könyv írója. Miután elérte élete mélypontját, megalkotta a 3×3 meditáció gyakorlatát, amely lehetővé tette számára élete teljes átalakítását. Ez az egyszerű és hihetetlenül hatékony módszer Jack Canfield és Dr. Bruce Lipton támogatását is elnyerte, és jelenleg több ezer embernek nyújt segítséget életük rendbetételében. 

Meditáció, egészség és önfejlesztés témában ajánljuk alábbi magyar nyelvű kiadványainkat, melyek kaphatók webshopunkban és a könyvesboltokban:
Chade Meng Tan: Belső Kereső Önmagadhoz
Barb Schmidt: A Gyakorlat
Mantak Chia: A stressz életerővé alakításának taoista módszerei
Mantak Chia – W. U. Wei: Tao a mindennapokban
Kövessen minket Facebookon vagy Youtube csatornánkon!
X