Oldal kiválasztása

Ki az közülünk, aki nem szeretne sokáig élni? Szerves élőlényként a testünk természetes védekező eszközök felett rendelkezik, amelyeket a betegségek elleni küzdelemre, illetve a sérülések gyógyítására vezényel. Mindannyian eltöprengünk az egyének közötti, látszólag rejtélyes különbségeken: vajon miért sújtanak egyes embereket degeneratív betegségek életük derekán, míg mások vígan elélnek száz évig is.


Ami engem illet, különös okom van hasonló merengésekre. Hatéves koromban leestem egy háromszintes ház tetejéről, aminek következtében egy hónapig élet és halál között lebegtem, s ez a trauma nagyon legyengített. Szerencsés vagyok, hogy orvos családba születtem. Édesapám járatos volt a kínai orvoslásban, és a taoista művészetekben. Csakis az ő és édesanyám hosszú és gondos ápolásának köszönhető, hogy felépültem. Még mindig érzem a gyógynövényteák kellemetlen ízét, sajog a fárasztó hajnali taichi- és qigong-gyakorlások, a mindennapos akupunktúrás kezelések, fegyelmezett meditációk valamint a különleges ételek elkészítésének emléke.

Az ismeretrendszer, ami teljesen talpra állított, az évezredes kínai hagyományokból ered, és akkor megfogadtam, hogy ha felépülök, orvos leszek én is, és terjesztem ezt a hagyományt, amelynek az életemet köszönhetem.

Íme, néhány recept Dr. Mao könyvéből

Selymes újraszületés

A kínai medicina mindig a természetben keresi a mintát a megkívánt gyógyító hatásokra. A keleti gyakorlók régen felfigyeltek rá, hogy a szarvasok évente elvesztik az agancsukat, amit azután gyorsan újranövesztenek. Ezt követően hamar felismerték, hogy a fejlődő szarvasagancs pihés hártyája (az ún. VDA, még az elszarusodás előtt) erős fiatalító, növekedést serkentő szer. Hagyományos az időskori impotenciát, a deréktáji fájdalmakat és a krónikus fáradtságot kezelik vele. A nyugati tanulmányok megerősítették, hogy a VDA serkenti a test IGF-termelését, amit a sejtek az emberi növekedési hormonból állítanak elő. A VDA regeneratív jellemzőinek köszönhetően növeli a mentális képességeket, serkenti az agyi vérkeringést, javítja a látást és enyhíti a gyulladt ízületek fájdalmait. Táplálék-kiegészítőként kapható a bioboltokban és a kínai patikákban.

Amino primo – „humor, jókedv, daliás izomzat”

Senki sem élhet sokáig, ha nem akar, és a hangulati ingadozások miatt időnként túl soknak érezhetjük az életet. Ezek az epizódok gyakran a belső egyensúlytalanságok vagy rendellenességek következményei. Az európaiak egy, az emberi sejtekben található természetes vegyülettel szabályozzák a kedélyállapotot, és állítják vissza az optimista hozzáállást. A SAMe (S-adenozil-L-metionin) metioninból, egy olyan aminosavból termelődik, amely részt vesz az ún. „felső” neurotranszmitterek (pl. dopamin és szerotonin) termelésében. Egy tanulmány szerint a SAMe azoknál a pacienseknél is működött, akiknél a konvencionális antidepresszánsok nem hoztak eredményt. Más klinikai tesztek azt mutatják, hogy a vegyület mérsékelheti az osteoarthritist, és segíthet a máj gyógyításában. A SAMe emelő hatásaiból B6és B12 vitaminokkal együtt fogyasztva részesülhetsz. Emlékeztetni fog arra, amit már úgyis tudsz: az élet megéri!

Folsavas védelem a végzetes nyavalyák ellen

Lehetetlen megjósolni, hogy kire csap le egy végzetes időskori degeneratív betegség, mint például a Parkinson- vagy Alzheimer-kór, de csökkenthetjük esélyeit, ha rajta tartjuk a szemünket az aktuális adatokon. A tudósok megfigyelték, hogy az idősebb emberek folsavhiányban szenvednek, pedig az tenné lehetővé a B6 és B12 vitaminok számára, hogy részt vegyenek a hormonelválasztásban, a DNS-szintézisben és az idegek körüli proaktív védőréteg létrehozásában. Mindhárom feladatot fontosnak tartják a fent említett betegségek elleni védelemben. A folsav számos ételben megtalálható, ilyen a spenót, a kelkáposzta, a zöldségzöld, a mángold, a kelbimbó, spárga és a brokkoli, ám a hő tönkreteszi, ezért nyersen fogyasztandó. Ez az egyik olyan eset, ahol a szintetikus vegyület könnyebben emészthető a szervezet számára, mint a természetes. 50 éves kor felett napi 800 mikrogrammos dózis ajánlott.

Proaktív probiotikumok

Az Egyesült Államokban a legtöbb embernek alkalmanként az antibiotikumokhoz kell nyúlnia, amelyek kulcsszerepet játszanak a betegségek elleni küzdelem nyugati modelljében. Nézzük csak meg alaposabban, mit jelent maga a szó: anti azt jelenti, „ellen”, a bios pedig „élet”. Az antibiotikumok elpusztítják az apró organizmusokat a testünkben, nem különböztetik meg a hasznosakat, mint például a bélbaktériumokat az ártalmas betolakodóktól. Ez az oka annak, hogy a hasmenés az antibiotikumok gyakori mellékhatása. Ha azonban laktobacilusokkal – a „jó” baktériumokat segítő probiotikum – egészítjük ki a kezelést, az helyreállítja az emésztéshez szükséges egészséges organizmusokat. Ez még nem minden: a laktobacilus gátolja a helicobacter pylori, a gyomorfekélyek 90%-áért felelős baktériumok szaporodását. Márpedig a fekélyek még senkit nem segítettek késő öregkorhoz!

Bölcs tanács anginás panaszokra

Ha fájdalmat és szorítást érzel a mellkasodban és a nyakadban, különösen a bal oldalon, azonnal fordulj orvoshoz: ezek az angina, egy súlyos szívrendellenesség tünetei. A kínai orvoslás szerint az angináért a szívben megrekedő energia a felelős. Ajánlatos azonnal hathatós ellenintézkedéseket hoznod, például dobd el a cigarettát, és iktasd ki az állati zsiradékot az étkezésedből. Itt az ideje hosszú távú szívegészség-tervet készítened. Mostantól illessz be rendszeres testmozgást a napirendedbe, fogyassz sok rostot, olajos halat, és amennyire csak lehetséges, csökkentsd a stresszt.

Az angina kezelésének hagyományos kínai módja, hogy végy egy szál vörös zsályát, aprítsd fel, és főzd meg egy kicsit, legfeljebb nyolc percig. (Fontos, hogy vörös levelű zsályát végy, a zöld levelűnek más a hatása.) Teaként igyad, mézzel édesítsd. A kínai gyógynövényüzletekben és néhány bioboltban kapható fahéjdarabkák, pórsáfrány és bazsarózsa szintén segíthet.

Gyógynövény-oltalom a májgyulladásra

Az élethossz bajnokainak jó májra van szükségük – aligha kell magyaráznunk. A máj döntő szerepet játszik a test méregtelenítésében, ám, ha vírustámadás éri, nem bírja ellátni ezt a munkáját. Tünetei lehetnek a kóros fáradtság, émelygés, izomfájdalmak, sárgaság, és hónapokig tarthat a lábadozás. A máriatövis magja segít a májsejtek regenerációjában. Törj össze egy teáskanálnyi magot, hagyd állni 10 percig, mielőtt megiszod. Naponta háromszor ismételd. A nyers gyermekláncfű a mentőcsapat további tehetséges tagja, a ginzeng és az édesgyökér pedig a hibádzó energiát táplálja vissza. A nagyágyú viszont a keleti fehérüröm, ami fogyasztható frissen vagy kapszulában. Mielőtt azonban ehhez az erős gyógynövényhez nyúlnál, konzultálj egy kínai orvoslási szakértővel, aki beállítja a megfelelő adagolást neked.

 

Kövessen minket facebookon is!