Oldal kiválasztása

Ha az elme elkalandozik, újra és újra visszatérítjük a lélegzethez – így eddzük a figyelmünket.

  1. Helyezkedjen el kényelmes ülésben egy párnán vagy egy széken. Tetszés szerint hunyja be a szemét, vagy irányítsa tekintetét lefelé.
  2. Lélegezzen. Lélegezzen, ahogy szokott. Nincs semmi különösebb teendője. Majd irányítsa figyelmét minden egyes lélegzetvétel fizikai érzetére. Lehet, hogy érzi hasának vagy mellkasának emelkedő és ereszkedő mozgását, illetve az orrán vagy száján érkező vagy távozó levegőt. Minden egyes lélegzetvétellel igyekezzen visszaterelni figyelmét a légzésre. Belégzés… és kilégzés.
  3. Legyen elfogadó élénk elméjével szemben. Szinte azonnal, majd később is igen sokszor azon kapjuk magunkat, hogy elterelődik a figyelmünk. A figyelem folyamatosan vándorol – ezt csinálja. Ez teljesen normális, és állandó velejárója a meditációnak, akárcsak az életnek. Lehet, hogy a figyelme egy hangra, egy gondolatra vagy egy érzetre terelődik. Anélkül, hogy hibáztatná magát, terelje vissza figyelmét a lélegzés érzetére.

A figyelem folyamatosan vándorol – ezt csinálja. Ez teljesen normális, és állandó velejárója a meditációnak, akárcsak az életnek.

  1. Ha elméje elkalandozna, finoman terelje vissza a légzésre. Ha valami eltereli a figyelmét – madárcsicsergés vagy zaj a szobában –, figyelje meg, ahogy megtörténik, majd ahogy csak tudja, engedje elillanni. Térjen vissza a lélegzethez minden további elvárás nélkül. Pihenjen meg itt néhány pillanatra.
  2. Nincs semmi tenni- vagy javítanivalója. Az elme néha meditáció közben is tevékeny marad. Ha ilyet tapasztal, legyen türelemmel. Az elmét nem lehet nyugalomra inteni, és soha nem is ez a szándékunk. Jelen pillanatban nincs semmi tenni- vagy javítanivalója. Akár kellemes, kellemetlen vagy más érzetei vannak, engedjen el mindent néhány pillanatra.
  3. Térjen vissza a lélegzethez. Be- és kilégzéssel újra terelje vissza figyelmét a lélegzetre.
  4. Ha úgy érzi, készen áll, lassan nyissa ki a szemét. Tartson egy pillanatnyi szünetet, és határozza el, hogyan szeretné folytatni a napját.

 

Fordította: Pásztor Gréta

******************************

Kövessen minket a facebookon is!

A modern társadalom olyan szédítő sebességgel rohan, hogy elkerülhetetlenül szükségünk van időszakos energia-revitalizációra, már pusztán azért is, hogy lépést tarthassunk a mindennapi taposómalommal. Ezt gyakran koffeintartalmú italokkal vagy cukrozott ételekkel próbáljuk orvosolni. A nyilvánvaló egészségi ártalmakon kívül adódnak további problémák is, ha ily módon próbáljuk kiegészíteni az energiakészletünket. Bár átmenetileg felemel, de az anyagcserénk gyorsan igyekszik visszaállítani az egyensúlyát, és végül még kimerültebbek leszünk, mint voltunk eredetileg.

Hogyan fiatalíthatjuk meg gyorsan és egészségesen a testünket és az elménket szükség esetén?

A természetes módszer, ami azonnal friss erőt biztosít, több ezer éves, és mindössze néhány tudatos lélegzetvételbe kerül. Az alapvető emberi lélegzet A belélegzett levegő az útlevelünk az életben maradáshoz. Néhány napig elélhetünk víz, még tovább étel nélkül, de a fizikai testünk abban a pillanatban elmúlásnak indul, amint az oxigént megvonják tőle. Ezért megállja a helyét az az okfejtés, hogy a légzés nem csak az élet legalapvetőbb része, hanem a helyes légzés az élet minőségét is javítja.

A pránajáma jótékony energetikai hatásai

A modern egészségtudomány arra tanít bennünket, hogy az emberi test nagyobb mennyiségű oxigént vesz fel, mint amennyi az egyszerű emberi létezéshez szükséges. Ez nem csak a kardiovaszkuláris rendszert erősíti, hanem javítja a fizikai és mentális egészséget is.

Nézzük csak a sportolót, aki valamilyen kardioedzést végez, és máris láthatunk valakit, aki a fizikai és mentális jól-lét magasabb tartományaiban létezik, és rengeteg energiával rendelkezik. Figyeljük meg ezzel szemben azt, aki egész nap ül, az általában fásult, motiválatlan. Bár a testedzés bizonyítottan fontos az egészséghez, nem mindig nyílik lehetőségünk, hogy mozgás útján töltsük fel magunkat életerővel – különösen, ha egy, főként íróasztal mögött töltött munkanap utáni időzavarban találjuk magunkat. Szerencsére, másképp is elérhetjük a profi sportolók által tapasztalt energiaszintet. Azt a módszert ősi szanszkrit nevén ismerjük, ez a pránajáma.

A pránajámát, a légzésszabályozás tudományát először Indiában gyakorolták, évezredekkel ezelőtt.

A pránajáma ősi módszerei megtanítják, hogyan vegyük a kezünkbe a légzés tudatos irányítását, és juttassunk még több életadó oxigént a testünkbe. Ezeknek az egyszerű, de precíz gyakorlatoknak köszönhetően újjáéleszthetjük az egész lényünket, ha bárhol, bármikor szükségét érezzük. Az itt bemutatott ősi légzésszabályozási gyakorlatok nem elvont metafizikai technikák, elsajátításukhoz nem szükséges hosszú éveken át tartó, szellemi tanító által irányított képzés. Egyszerű, bevált gyakorlatok, amelyeket gyakorlatilag bárhol elvégezhetünk. Némelyikükhöz még csak meg sem kell mozdulnunk. Ezért gyakorolhatjuk azokat mások jelenlétében is anélkül, hogy magunkra vonnánk a figyelmüket.

A pránajáma nyugtató célú alkalmazása

A modern társadalomban élve gyakran igénylünk extra energialöketeket – máskor viszont a végletekig felizgat. Sokunk vérnyomása és pulzusa emelkedik az egekbe a mindennapi élet feszültsége nyomán. A pránajáma ősi tudománya alapvető módszereivel gyorsan összpontosíthatjuk a testet és az elmét, lecsendesíthetjük a tomboló gondolatokat és érzelmeket. Ehhez mindössze néhány egyszerű légzőgyakorlatra van szükségünk. Az enerigianövelő pránajáma-gyakorlatokat keresik és alkalmazzák a leggyakrabban. Fontos azonban szem előtt tartanunk, hogy az összes többlet oxigénfelvételt előidéző pránajáma-technikát igen speciális módon kell elvégeznünk. És mint ilyen, bizonyos pránajáma gyakorlatok összhatása nyugtathatja a testet és az elmét, ettől az ember töprengőbb és meditatívabb állapotba kerül, ám a technikák még így is segítenek, hogy fizikailag és mentálisan élénkebbek, frissebbek lehessünk.

Ez a kis könyv megadja az ezekhez az egyszerű, mégis rendkívül hatásos légzőgyakorlatokhoz szükséges összes információt. Gyakorlásukkal ön is gyorsan felismerheti, hogy a pránajámával rövid idő alatt és kedvező irányban változtathat az életén. Szükség esetén megemelheti az energiaszintjét, illetve megnyugtathatja a testét és az elméjét, amikor összpontosítani vagy pihenni akar. Csak egy lélegzetvétel, és feltöltődhet friss energiával vagy összpontosíthat. Lélegezzen tovább…

Pránajáma 1×1

A szanszkrit fogalom két részből áll: prána (életerő) és ajáma (növelés, kiterjesztés). Így a kifejezést szó szerint a következőképp fordíthatjuk: „az életerő kiterjesztése”. Az ősi idők óta értjük, hogy a légzés több az élethez szükséges oxigén felvételénél. Ha szabályozzuk, a levegő beszívása és kifújása átmossa és tisztítja az egyént – továbbá megnyugtathatja a háborgó elmét vagy feltöltheti a túlterhelt testet. Az első tudatos lélegzetvétel A pránajáma legelemibb szintje arra tanítja önt, hogy néhány lélegzetet mélyen a hasba irányítson. Ezt a módszert szanszkrit nyelven dirga szvászamnak, mély légzésnek nevezik.

Nincs más idő, csak a jelen.

Most, ebben a pillanatban, bárhol is van, lélegezzen mélyen. Szívja be a levegőt az orrán át lassan és egyenletesen, majd irányítsa a levegőt a hasba. Ezzel együtt érezze, ahogy a gyomortáj kitágul a testébe áramló új életerő hatására. Tartsa benn ezt a lélegzetet egy-két másodpercig, majd engedje ki az orrán át ugyanabban az ütemben, ahogyan beszívta. Ez az egyszerű pránajáma-gyakorlat szinte újjáéleszt, ha fáradtnak, nyűgösnek vagy stresszesnek érezzük magunkat, emellett azonnal egy nagy adag pránához is juttat. Naponta többször is érdemes elvégezni egyszerűen csak azért, hogy megtisztítsa a tüdőt, és a prána kozmikus energiájával összhangba hozza a belső lényünket. Utána sokkal összeszedettebben, felfrissülve folytathatja az életének aktuális teendőit.

Kövessen minket facebookon is!

Szemezgessen életvezetéssel, egészséggel, testedzéssel kapcsolatos cikkeinkből!