06-30-350-7040 (munkaidőben) info@lunarimpex.hu
Lun-ár

Aikidó és a dinamikus gömb

3000 Ft3500 Ft

A könyv 1200 rajzával teljes körű betekintést nyújt e hatékony küzdőművészet gyakorlatába. A képzett aikidós anélkül képes – szükség esetén – megvédeni magát, hogy kárt tenne másokban. Ehhez a szemlélethez a test és a tudat erőinek magas szintű összehangolására, valamint a fizikai eszközök és az etikai megfontolások harmonikus ötvözésére van szükség.

Törlés
Cikkszám: 963 9219 25 8 Kategóriák: , , , Címkék: , , ,

Leírás

Az Aikidó és a dinamikus gömb elsődleges célja, hogy szélesítse és elmélyítse a Harmónia Tudományáról szerzett tudást. A szerzők elképzelése szerint az aikidó művészete értékes irányelveket tartalmaz az emberek megsegítésére ősi küzdelmükben bajaik ellen, melyek a koordináltság pszicho-funkcionális és pszichés hiányának szétszóró (és szétszórt) jellegében nyilvánul meg. Az viszont alááshatja jellemüket, személyiségüket és – végül – egész jólétüket.

Ez a harcművészet etikai üzenetet, okot és eszközt is tartalmaz ahhoz, hogy a magasabb fejlettségi szintet és koordináltságot elért személyiséget és jellemet összhangba hozza a mindennapok emberével – személyes életterében, társadalmában, világában. Mélységükből és kiterjedésükből adódóan ilyen célokat elérni egyetlen könyvben azonban rendkívül nehéz (ha nem lehetetlen). Az aikidó valójában azokon a kulturális alapokon nyugszik, melyek elsődlegesen a japán életből, általánosságban Ázsiából származnak. Elmélete összetett, gyakorlata különösen változatos – mindkettőt zsúfolásig megtöltik a még fel nem fedezett lehetőségek. Mindaz, amit itt módszeresen összegyűjtöttünk, a legjobb esetben is csak bevezetésként szolgálhat.

Az aikidó szisztematikusan megközelíthető elméletből és gyakorlatból áll. Mindkettőre köteteket és antológiákat lehetne szentelni (a könyv végén található bibliográfia csak nagyon szerény kezdeményezést jelent). Meg kellett fontolnunk, hogy az Aikidó és a dinamikus gömb elsősorban az elméletre koncentráljon-e – a harcművészet történelmére, filozófiájára, etikai motivációira stb., vagy inkább kifejezetten a gyakorlatra, azaz technikáira, gyakorlataira és stratégiáira. Végül úgy döntöttünk, hogy a második lehetőség mellett maradunk, és következetesen az aikidó gyakorlására fektetünk hangsúlyt, nagy erőfeszítéseket téve arra, hogy bemutassuk azt tényleges technikákon, gyakorlatokon és stratégiákon, valamint azon keresztül, hogy mik azok elméleti motivációi (vagy melyek lehetnének azok). Reméltük, hogy egy akció képe vagy maga az akció többet ér minden szónál.

Ami az alkalmazott módszert illeti, feltesszük, hogy bármely tapasztalat megközelítésének két, egyformán helytálló módja van – azok pozitívumaival és negatívumaival együtt. Keleten történelmileg általánosnak tekinthető a teljes és oszthatatlan egészként való megközelítés, melynek rejtett törvényeit ösztönösen kell megérezni és teljes mértékben követni, ha az áhított eredményt el akarjuk érni. Természetesen van egy hallgatólagosan elfogadott rend és azzal velejáróan egyfajta rendszer. A hangsúly azonban a megtapasztaláson van – a gyakorlatban derül ki, hogy egy elmélet alkalmazható-e vagy sem. Nyugaton az elemző és absztrakciós készség felelős leginkább a nyugati civilizáció fejlődéséért (és borzalmaiért). Ugyanakkor kezd mindent áthatni a következő gondolat:

„Eddig a kezdetleges és nem tudatos részvételtől az analitikus gondolkodás és az egyén tudatosságának méltányolása felé haladtunk – most, végre haladjunk a szintézis és az egység felé magasabb és igazán emberi szinten”.

Ezzel szemben Keleten az egység eszméjével kezdték, elfogadták a tapasztalatokat mellőző ítéleteket mint a priorit, és azok lettek leginkább felelősek civilizációjuk csodáiért és tragédiáiért. De az iparosítás eljöttével Ázsia rákényszerült arra, hogy reagáljon az iparosodás mögött éppen csak megbújó analitikus rezgésekre. Ázsiában is csak idő kérdése, hogy az eredeti, nagyban feltérképezetlen teljesség összevegyüljön az újonnan létrejött elemzési hagyományokkal, így, mint Nyugaton is, egy magasabb szintű, tudatosabban felépített egység felé haladva. Nyugatiak lévén, ebben a könyvben elemeztük és rendszereztük az aikidó gyakorlását. Mindig szem előtt tartottuk e harcművészet végső egységét, és abban reménykedtünk, hogy az általunk kifejlesztett módszer közelebb visz más nyugatiakat is e csodához, a Harmónia Tudományához.

A tartalomból

Mi az aikidó? Védekezés az aikidóban * A „Központ” és a „Ki” * A védekezés stratégiája * Az aikidóban rejlő lehetőségek * Az aikidó alapjai Az alapító * Az inspiráció és a formák főbb forrásai * A harcművészetek * A védekezés „etikája” A Szervezet A hierarchia * előrelépés * Az egyenruha * A gyakorlóterem * A tatami * Az etikett és a tanulócsoportok Az Aikido gyakorlása A támadás elmélete * Fizikai tényezők * Dinamikai tényezők * technikai tényezők *A támadás egyesített ereje A védekezés elmélete A védekezés folyamata és tényezői * Belső tényezők: Az elme szerepe * A centralizáció alapelve * A kiterjesztés alapelve * A kontrollált elvezetés alapelve * A gömbszerűség alapelve * Az elvezetés körkörössége * Az elvezetés spiráljai és félspiráljai * A dinamikus gömb * Egyesülés és speciális gyakorlatok Fizikai felkészítés Bemelegítő gyakorlatok: Hajlékonyság * Alapgyakorlatok: Koordináció * Gurulások és zuhanások A védekezés helyzetei és mozdulatai Fejlődési fokozatok és az aikidó védekezési folyamatai * A helyzet * Mozgás * Az elvezetés alaptechnikái Általános javaslatok * Leszorítások * Dobások * Kombinációk Haladó gyakorlás „Tatami” vagy térdelő aikidó * Botgyakorlatok * Fegyveres támadás ellen alkalmazott elvezetési technikák * többszörös, egyidejű támadások elvezetésére szolgáló elvezetési technikák * Szabad gyakorlás következtetés

További információk

Szerző

Ratti, Oscar, Westbrook, Adele

Állapot

Antikvár könyv, Új

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Aikidó és a dinamikus gömb” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

X