Lunarimpex Életjobbító Könyvek http://lunarimpex.hu Életjobbító könyvek Tue, 16 Jan 2018 07:10:51 +0000 hu hourly 1 Elkerülés – ha nem vagy ott, nem eshet bajod http://lunarimpex.hu/elkerules-ha-nem-vagy-ott-nem-eshet-bajod/ http://lunarimpex.hu/elkerules-ha-nem-vagy-ott-nem-eshet-bajod/#respond Fri, 27 Oct 2017 09:30:53 +0000 http://lunarimpex.hu/?p=6131 Ha nem vagy ott, ahol a rossz dolgok történnek, akkor még az érzéseidben sem esik kár. Az önvédelem terén a távol maradás a leghatékonyabb túlélési stratégia. Mielőtt az erőszakos helyzetek elkerülését tanulmányoznád, meg kell értened az erőszak dinamikáját. Azok a dolgok, amik eltántorítanak egy ragadozót, olajként hathatnak a majomtáncra – le kell olvasnod, milyen helyzetben […]

The post Elkerülés – ha nem vagy ott, nem eshet bajod appeared first on Lunarimpex Életjobbító Könyvek.

]]>
Ha nem vagy ott, ahol a rossz dolgok történnek, akkor még az érzéseidben sem esik kár. Az önvédelem terén a távol maradás a leghatékonyabb túlélési stratégia.

Mielőtt az erőszakos helyzetek elkerülését tanulmányoznád, meg kell értened az erőszak dinamikáját. Azok a dolgok, amik eltántorítanak egy ragadozót, olajként hathatnak a majomtáncra – le kell olvasnod, milyen helyzetben vagy éppen. Fel kell tudnod ismerni, ha átléptél valamilyen határt, ahol már mások a szabályok, hogy elkerülhesd az oktatási célú testi fenyítést. Meg kell tudnod különböztetni az erőforrás- és a folyamat-ragadozókat, mielőtt úgy döntesz, hogy odaadod-e, amit a ragadozó akar.

A meg nem támadásnak három általános stratégiája van: a távollét, a menekülés és kitérés (M&K) valamint a leszerelés (deeszkaláció). Ha nem vagy ott, ahol a rossz dolgok történnek, akkor még az érzéseidben sem esik kár. A távol maradás a leghatékonyabb túlélési stratégia.

Ha azon kapod magad, hogy veszélyes földön jársz, húzd el onnan a csíkot minél előbb! Ha nem tudtál távol maradni, akkor a menekülés és kitérés a következő lehetőséged. Az M&K nem igényel kontaktust a fenyegetővel, így nem tolhatunk el semmit.

A leszerelés vagy deeszkaláció az utolsó mentsvár, hogy mindkét fél elkerülje a sérülést. Nincs mindig lehetőség rá, és nem is feltétlenül válik be.

Jobb elkerülni, mint elfutni, jobb elfutni, mint leszerelni, jobb leszerelni, mint harcolni, és jobb harcolni, mint meghalni.

Bármelyik lehetőség a tudatosságodon múlik, a képességeden, hogy előrelásd a közelgő összecsapást. Minél korábban veszed észre, annál több lehetőség közül választhatsz. Minél tisztábban látod, annál kisebb az esélye, hogy hibázol.

A Konfliktus és erőszak című könyvemben (Lunarimpex, 2011) öt szakaszról írtam, amelyekkel védekezhetsz egy támadás esetén. Az első három említett szakasz a mozgás blokkolása, a lehetőség blokkolása és a szándék blokkolása a küzdelemhez tartozik. A kapcsolat megváltoztatása és a terep felhasználása a támadás megelőzéséhez kapcsolódik leginkább. A kapcsolat megváltoztatása egy deeszkalációs technika. A M&K a terep taktikai ismeretén alapszik. A távollét a terep és a bűnözési dinamika stratégiai megértésén múlik.

Távol maradás

A rossz dolgok helyszíne előre látható. Ha elkerülöd azokat a helyeket, a világon előforduló erőszak nagy részét elkerülheted. Mik ezek a helyek?

Kocsmák, bulizós és más helyek, ahol az emberek elködösítik az elméjüket. A kábítószer és az alkohol megváltoztathatja az emberek gondolkodási és cselekvési módját. Csökkentik a gátlásokat, és meghülyítik az embereket. Amikor néhány agysejted alkoholban pácolódik, vagy megsül, a kötekedés jó ötletnek tűnhet. Elfelejtheted, hogy a „nem” egy teljes, befejezett mondat. És ez még csak az alkohol.

A stimulánsok hatására az emberek még azt is elfelejtik, hogy halandók, és nem képesek lenyomni egy egész kocsmát. Láttam már fenyegetőt, aki stimulánsok befolyása alatt sikoltozva könyörgött, hogy menjen már valaki elég közel hozzá, hogy megölje, és akkor „Mind együtt halhatunk meg!”

A kocsmák és kábítószer-tanyák, ahol nagy a készpénz-forgalom, vonzzák a fegyveres rablásokat. Fegyveresek, akik lábon hordták ki az agyhalált, mindig készek valami disznóságra. A kábítószer-kereskedelemben érdekelt emberek tudják, hogy nincs törvényes hely, ahová jogorvoslatért fordulhatnának, vagy ahol védenék az üzleti érdekeiket, netán biztosítanák a megállapodások és szerződések betartatását. Ezekről maguknak kell gondoskodniuk. Gyakori, hogy fegyvert hordanak, és ha fenyegetést észlelnek, készen állnak az erőszakra.

Jegyezd meg jól: hacsak nem ismered töviről hegyire ezt a társadalmi réteget, nem tudhatod, hogy mikor lépsz valakinek a tyúkszemére, avagy mikor sérted meg valamilyen társasági szabályukat. Meg kell tanulnod felismerni, hogy mikor nem tudod, mi folyik éppen, és hogy olyankor tartsd a szádat.

Záró megjegyzés a kábítószerekről és az alkoholról: ezek nem csak a fenyegetőre hatnak. Rád is. Ha szükséged van a józan eszedre ahhoz, hogy gondoskodj a saját biztonságodról, tartózkodj a mámort okozó szerektől!

Minden olyan hely mágnesként vonzza az erőszakot, ahol fiatal férfiak csoportjai gyülekeznek. A csoportokhoz tartozás, illetve a csoportbeli státusz kivívása nagyon sok társasági erőszak forrása. A fiatalabb férfiak kaphatók erre a legnagyobb valószínűséggel, mivel az idősebbek általában már megalapozták a státuszukat, és megerősítették a helyüket. Az idősebb férfiak is járnak néha majomtáncot, de akkor inkább a hatalmukat fitogtatják a munkahelyükön, minthogy verekednének a parkolóban. A fiatal férfiak hajlamosabbak az erőszakra. A fiatal vezetőkben valószínűbb a bizonytalanság, és a show kedvéért nagyobb erőt is alkalmaznak. Végül a csoportos majomtánchoz kell egy csoport. Kerüld el a csoportosulásokat, és elkerülöd a csoportos majomtánc lehetőségét.

A ragadozók a félreeső helyeket igénylik. Ezért ilyen helyekre csalják az áldozatot vagy ilyen helyeken keresik. Egy ragadozó beédesgetheti magát az otthonodba, arra a helyre, ahol éppen a biztonságot és a nyugalmat keresnéd. A gyilkosság, nemi erőszak és rablás előre kitervelt művelet, és olyan helyeken fordul elő, ami kedvez a támadónak. Ennek megtalálása is része a munkájának, és egy tapasztalt ragadozó érti a dolgát.

Minél biztonságosabb és elzártabb egy hely, a ragadozó annál több időt tölthet zavartalanul az áldozattal, annál kevésbé kell aggódnia a sikolyai miatt.

Az egyes ragadozók vadászat iránti elkötelezettsége eltérő. A legtöbb erőforrás-ragadozó a kínálkozó alkalomra támad. Akar valamit, ezért nekiindul, és könnyű zsákmány után néz. Esetleg meglát valakit, aki túlságosan áldozatnak tűnik, és áldozatként viselkedik, és a ragadozó elgondolkodik azon, hogy mit szeretne elvenni.

Egyesek szeretnek cserkészni. Különösen olyan helyeken portyáznak, ahol az emberek elvesztik a józan eszüket, és áldozati bárányokká változnak. Az áldozatot ezután levadásszák vagy egy kellemes, csendes helyre csalogatják.

A képesség, amivel távol maradhatunk, szintén első helyen áll a menekülés és kitérés (M&K) képességei között, ez pedig a terepfelmérésben való jártasság. A rajtaütésekre ott kerül sor, ahol a megtámadott mozgása vagy menekülési útja korlátozott, csak egy irányból közelíthetők meg, és a fenyegető biztonságosan elég közel kerülhet ahhoz, hogy kivitelezze a szándéka szerinti erőszakos cselekményt. Az erő típusa nem azonos a szintjével. Ebben az esetben hatótávolságról, tartományról beszélünk. Egy fegyvertelen vagy késes támadónak olyan körülményeket kell előkészítenie, hogy nagyon közel kerülhessen. Egy mesterlövész akár a szomszéd kerületből is támadhat.

A rajtaütések akkor működnek a legjobban, ha az áldozat figyelme elterelhető – és nem csak a támadók, de a zsebtolvajok is kedvelik azokat az áldozatokat, akik elmerülnek valami látványosságba, vagy a kirakatokat bámulják, olvasnak, zenét hallgatnak. Bármi, ami eltereli az agyukat a veszély érzékelésétől.

A fenyegető nem mindig bújik el, amikor csapdát állít. Figyeld csak meg, amint fiatalok egy csoportja leáll a pályaudvari peron mellett, hogy az embereknek mellettük kelljen elmenniük, ha jegyet akarnak váltani, vagy fel akarnak szállni a vonatra. Izgatja őket, ha félelmet kelthetnek, ha skalpokat gyűjthetnek, és fitogtathatják az erejüket.

Ha egy hely közelében, ahová menned kell, úgy áll valaki, hogy kénytelen vagy közel menni hozzá, az bizony rajtaütés veszélyét rejtheti. Ha a fenyegető nyíltan megfélemlítő, a veszély a társadalmi erőszak spektrumába esik – győződj meg róla, hogy nem sértettél valamilyen területet, ne nézz ellenségesen vagy kihívóan. Ha a fenyegető laza, és nem tűnik fenyegetőnek, akkor az erőszak, amennyiben létrejön, az aszociális ragadozói dinamikát követi.

Ha asszertívan megvizsgálod a fenyegetőt, nem nézel a szemébe, csak végigpásztázod, megfigyeled a testtartását, hogy van-e nála fegyver, hol tartja a kezét, az a kedvét szegheti. Érzékelnie kell, hogy letapogatod és kiértékeled. Ez jelet küld neki. Ezzel egy időben ellenőrizd magad. Vizsgáld meg, hogy a kezed szabad-e, és ha van fegyvered, könnyen hozzáférhetsz-e. Tapogasd le a fenyegető lehetséges szövetségeseit, és tartsd őket a szemed sarkában. Egy tapasztalt fenyegető észreveszi, mit csinálsz, és az áldozatok másik osztályába kénytelen sorolni, szerencsés esetben egyszer s mindenkorra ki is húz a szóba jöhető áldozatok köréből.

Figyelj oda a rajtaütési övezetekre. Számomra az a legegyszerűbb, ha nem a zsákmány, hanem a ragadozó elméjével gyakorolok. A világban túl sok a változó ahhoz, hogy minden olyan helyet megjegyezz, ahol sebezhető lehetsz. Mindannyian sebezhetőek vagyunk szinte bárhol és bármikor, ha nem használjuk a józan eszünket.

A „miért?” kérdés mind a logikát, mint a zsigeri érzeteket mozgásba lendíti. Párbeszédet indít az évmilliók alatt a biztonságod érdekében kifejlődött ösztönös részeid és az értelmed között. Ez a párbeszéd mindkettőt élesíti. Bízz a zsigeri megérzéseidben, de kérdezd meg, miért!

Végül, bízz az ösztöneidben! Gavin DeBecker részletesen ír erről a „The Gift of Fear” (A félelem ajándéka) című könyvében, nagyon megéri elolvasni. Rendelkezel intuícióval, ami mindig be van kapcsolva, nagyon megbízható, és csakis veled törődik. Ha a nyakad hátsó részén égnek mered a szőr, vagy nagyon rossz érzésed támad, bízz abban az érzésben!

 

Hivatkozások

 1. Rory Miller: Konfliktus és erőszak
 2. Rory Miller: Szemtől szemben az erőszakkal

The post Elkerülés – ha nem vagy ott, nem eshet bajod appeared first on Lunarimpex Életjobbító Könyvek.

]]>
http://lunarimpex.hu/elkerules-ha-nem-vagy-ott-nem-eshet-bajod/feed/ 0
A tajcsicsuan – részlet a Taoista történetből http://lunarimpex.hu/tajcsicsuan-taoista-tortenet/ http://lunarimpex.hu/tajcsicsuan-taoista-tortenet/#comments Sat, 21 Oct 2017 19:49:21 +0000 http://lunarimpex.hu/?p=6101 The post A tajcsicsuan – részlet a Taoista történetből appeared first on Lunarimpex Életjobbító Könyvek.

]]>
The post A tajcsicsuan – részlet a Taoista történetből appeared first on Lunarimpex Életjobbító Könyvek.

]]>
http://lunarimpex.hu/tajcsicsuan-taoista-tortenet/feed/ 2
Hogyan győzheti le az éber tudatosság (mindfulness) a munkahelyi stresszt és a kiégést (burnout)? http://lunarimpex.hu/mindfulness_meditacio/ http://lunarimpex.hu/mindfulness_meditacio/#respond Wed, 18 Oct 2017 09:54:28 +0000 http://lunarimpex.hu/?p=6081 A mindfulness abban is segíthet, hogy a munkát  a munkahelyen hagyjuk.
A tudatosság meditáció javíthatja a munkahelyi elégedettséget, csökkentheti-e a munkahelyi stresszt és szorongást.

The post Hogyan győzheti le az éber tudatosság (mindfulness) a munkahelyi stresszt és a kiégést (burnout)? appeared first on Lunarimpex Életjobbító Könyvek.

]]>
The post Hogyan győzheti le az éber tudatosság (mindfulness) a munkahelyi stresszt és a kiégést (burnout)? appeared first on Lunarimpex Életjobbító Könyvek.

]]>
http://lunarimpex.hu/mindfulness_meditacio/feed/ 0
Nagy meleg idejére: szithali – hűtő légzés http://lunarimpex.hu/nagy-meleg-idejere-szithali-huto-legzes/ http://lunarimpex.hu/nagy-meleg-idejere-szithali-huto-legzes/#comments Wed, 05 Jul 2017 17:36:20 +0000 http://lunarimpex.hu/?p=5896 Szanszkrit nyelven a szithali azt jelenti, „hűtő légzés”. Jótékony hatásai: Ezt a pránajáma-gyakorlatot a testünk fizikai lehűtésére alkalmazhatjuk, amikor nagy hő(ség)nek van kitéve. Alkalmas még az étel, ital és alvás iránti szükséglet csökkentésére is, ha átmenetileg nem áll módunkban enni, inni, aludni. Technika: Üljön le, hunyja be a szemét, és rövid ideig figyelje a természetesen […]

The post Nagy meleg idejére: szithali – hűtő légzés appeared first on Lunarimpex Életjobbító Könyvek.

]]>
Szanszkrit nyelven a szithali azt jelenti, „hűtő légzés”.

Jótékony hatásai: Ezt a pránajáma-gyakorlatot a testünk fizikai lehűtésére alkalmazhatjuk, amikor nagy hő(ség)nek van kitéve. Alkalmas még az étel, ital és alvás iránti szükséglet csökkentésére is, ha átmenetileg nem áll módunkban enni, inni, aludni.

Technika: Üljön le, hunyja be a szemét, és rövid ideig figyelje a természetesen be- és kiáramló levegőt. Amint viszonylag megnyugodtunk, nyújtsuk ki a nyelvünket, miközben a két szélét ívben meghajlítjuk (mintegy szívószálat képezve). Ezen a „szívószálon” keresztül szívjuk be a levegőt. Ne erőltessük a belégzést, de tudatosítsuk a folyamatot, és figyeljük meg, ahogy a prána táplálja egész lényünket. Amint a belégzés utolsó része is a végéhez közeledik, húzzuk vissza a nyelvünket, és csukjuk be a szánkat. Tartsuk bent a levegőt, ameddig kényelmes. Azután az orrunkon át engedjük ki.

Élje át a tüdőből hiányzó levegő miatti könnyed ürességet néhány pillanatig, majd amikor úgy érzi, itt az ideje, lélegezzen be. Ismét nyújtsuk ki az ívbe hajlított nyelvünket, és lassan lélegezzünk be.

Ezt a pránajáma-technikát legfeljebb tizenöt légzéscikluson át ismételjük. A légzés rendezi, megnyugtatja az elmét, és gondoskodik a test azonnali szükségleteiről, így sem meleg, szomjúság, éhség vagy fáradtság nem tereli el egy fizikai vagy mentális tevékenységtől.

Szöveg: Scott Shaw: Pránajáma dióhéjban

Videó: Ati Répa, youtube

The post Nagy meleg idejére: szithali – hűtő légzés appeared first on Lunarimpex Életjobbító Könyvek.

]]>
http://lunarimpex.hu/nagy-meleg-idejere-szithali-huto-legzes/feed/ 1
Illúziók, avagy felkészülés az önismereti pszichológia tanulmányozására http://lunarimpex.hu/illuziok-felkeszules-az-onismereti-pszichologia-tanulmanyozasara/ http://lunarimpex.hu/illuziok-felkeszules-az-onismereti-pszichologia-tanulmanyozasara/#comments Tue, 07 Feb 2017 08:10:51 +0000 http://lunarimpex.hu/?p=5715 The post Illúziók, avagy felkészülés az önismereti pszichológia tanulmányozására appeared first on Lunarimpex Életjobbító Könyvek.

]]>
The post Illúziók, avagy felkészülés az önismereti pszichológia tanulmányozására appeared first on Lunarimpex Életjobbító Könyvek.

]]>
http://lunarimpex.hu/illuziok-felkeszules-az-onismereti-pszichologia-tanulmanyozasara/feed/ 1
Mi a Belső Fény fejlesztésének Taója? http://lunarimpex.hu/mi-belso-feny-fejlesztesenek-taoja/ http://lunarimpex.hu/mi-belso-feny-fejlesztesenek-taoja/#respond Tue, 24 Jan 2017 10:30:30 +0000 http://lunarimpex.hu/?p=5666 Tíz éve egyike voltam annak a maroknyi kíváncsi nyugatinak, akik a New York-i Chinatown egy kis irodájában együtt hallgattuk egy kölyökképű, 38 éves thaiföldi bevándorló, Mantak Chia előadását. Az önátalakítás ősi, taoista módszerét tanította, amely mesterről tanítványra szállva maradt fenn. Tanítója, Fehér Felhő nevű remete Kínában, a hegyek között élt és elérte azt a szintet, […]

The post Mi a Belső Fény fejlesztésének Taója? appeared first on Lunarimpex Életjobbító Könyvek.

]]>
Tíz éve egyike voltam annak a maroknyi kíváncsi nyugatinak, akik a New York-i Chinatown egy kis irodájában együtt hallgattuk egy kölyökképű, 38 éves thaiföldi bevándorló, Mantak Chia előadását. Az önátalakítás ősi, taoista módszerét tanította, amely mesterről tanítványra szállva maradt fenn. Tanítója, Fehér Felhő nevű remete Kínában, a hegyek között élt és elérte azt a szintet, amit kevesen érnek el, a „levegőevő” állapotot. Ez azt jelenti, hogy már nincs szüksége szilárd táplálékra, az élet fenntartásához számára elég a puszta levegő. Fehér Felhő története ezzel véget is ért volna, akár oly sok tanítóé az évezredek során, ha nem lett volna feladata, hogy ennek a fiatal taoista mesternek az útját egyengesse, hogy tanítványa az ember bioenergetikai rendszerének szabályozását a modern elme számára is világossá tegye.

Mohón kerestem az élet minden területét érintő, gyakorlatban is alkalmazható  spirituális ösvényeket. Akkoriban haditudósítóként dolgoztam Afrikában és a hat gyógyító hang nagyon jó szolgálatot tett nekem, hogy megszabadulhassak az erős stressztől. Úgy találtam, hogy a taoista „energetikai gyógymódok” a különféle természetes gyógymódokkal, például az akupunktúrával vagy a gyógynövényekkel együtt nagyon jó „hordozható” öngyógyító módszerek. A taoizmusnak nagyon friss, a szellemre alapuló pszichológiája van, amely igen sokat segített nekem a krónikus harag és más érzelmi egyensúlytalanság leküzdésében.

A legfontosabb, hogy a taoizmus megtanított arra, hogy a szexuális életerő a spirituális fejlődés alapvető lényege. A szexuális gyakorlatok révén kigyógyítottam magam állandó frusztrációmból és eléggé „megtisztultam” ahhoz, hogy gyönyörű feleséget találjak magamnak. Mélyebb szinten a lelkem kutatta azt a misztikus kifejeződést, ahol a lényem egyedülállósága felismerhető, ahol szétesett énem elkülönülő darabjai egységbe hozhatók a spirituális lecsendesültség meditatív folyamataiban. Csendes belső ösvényre vágytam, amely nem kívánja meg, hogy valamilyen új valláshoz csatlakozzak, vagy hogy valaki lábai elé boruljak — röviden, a Taóra.

A taoista módszerek gyorsaságától és hatékonyságától inspirálva, Chia mester kis csoportja csatlakozott mesteréhez a Gyógyító Tao Központ létrehozásában. Az ezt követő tíz évben a szervezetnek sikerült a kínai belső alkímia számos, legtitkosabbnak tartott módszerét a Nyugat számára is hozzáférhetővé tenni. Ezt a világ minden táján működő több mint 200 oktató és a különféle korú, nemű és vallású gyakorlók ezrei bizonyítják, akik boldogan fejlesztik Chíjüket, életerejüket.

A test energiáinak kiegyensúlyozásához a kulcs a mikrokozmikus pálya. A könyv, amely az érdeklődésnek ezt a fonalát elindította, Chia A Gyógyító Energiák felébresztése a Tao segítségével (Aurora Press, 1983) című könyve volt, amely a maga területén klasszikus mű s amely alapvető segítséget nyújt ahhoz, hogy mi módon kezeljük életerőnket az elemi mikrokozmikus pályán keringetve — a gerinc mentén fel és elöl, az akupunktúrás vezetékek mentén le. A könyv hatása nagyon széles körű volt, mert az Indiából Nyugatra érkező tanításokból hiányzó láncszemet mutatta meg. Ezek a gyakorlatok csak a gerinc mentén felemelkedő energiára tették a hangsúlyt, amely a tudat zavarához vezethet és legyengítheti a testet, ha a megnövekedett bioenergia idő előtt jut el a fejbe.

Szerencsére néhány jógakönyv manapság megmutatja a leszálló, Yin energiákat is, amely talán vissza fog hatni a női energiák spirituális erejének elismerésére. A Taoizmus az egyik legrégebbi spirituális út, amely nyíltan védelmébe veszi a feminin oldal művelését is az egyensúly és az egység érdekében. A Taoizmus a test mélyén fekvő ökológiai igazságokra épül, amely megerősíti a test fontosságát a spiritulális fejlődésben. Azt tanítja, hogy az égi szint eléréséhez lelkünket először a földdel kell harmonizálni.

A Tao Gyógyító Fényének felébresztése az eddig megjelent könyvek folytatása, amely a Chi Mikrokozmikus Pályán történő keringetésének alapvető módszerét fejleszti tovább. Mélyebb bepillantást enged a taoista spirituális elvekbe és a haladó meditációs technikákba, hogy magasabb frekvenciájú energiákat tudjunk a Pályán megmozdítani. A „három kincs” kínai modelljét követve, ezeket a magasabb szinteket Földerőnek, a Felsőbb Énnek vagy Kozmikus Erőnek és Egyetemes Erőnek nevezi. Ez nem vallási és nem is filozófiai tanítás, hanem spirituális tudás, amely gyakorlati szinten az egészségre, a szexuális erőre, az érzelmi és mentális egyensúlyra áldásos hatással van és amely — mint a hosszú bot végén lógó répa — végül a fizikai halhatatlanságot ígéri.

A „belső légzés” fejlesztése tudomány. Nagyon sok kiváló jógamester és harcművész tanít hatékony módszereket a Chi (vagy ahogy Indiában hívják, a prana) fejlesztéséhez. Ezeknek nagy része a „külső légzésen” alapul. Speciális testhelyzetekkel, finom körkörös mozdulatokkal dolgoznak, mint a Tai Chi Chuan, illetve fizikai légzést használnak, hogy a Chít serkentsék és szabályozzák. Indiában ezeket a módszereket pranayamának, Kínában Wai Dan Chi Kungnak hívják.

A Gyógyító Tao rendszere is felhasznál számos Chi Kung gyakorlatot, a könyvben megjelenik új fejezetként a gerinc Chi Kung is. Ugyanakkor az elsődleges hangsúly a belső légzésen, a Nei Kungon van, amely a tudatot közvetlenül a testen belülre fókuszálja a tiszta tudatot használva a test finom energiáinak felébresztéséhez. Ez a módszer a kezdőknek bonyolultabbnak tűnhet, de ha sikerült kifejleszteni némi koncentrálóképességet, igazán kevés erőfeszítést kíván, ugyanakkor nagyon mélyreható. Nagyon egyszerűnek és kielégítőnek találtam ezeknek a taoista módszereknek a beépítését a jógába, a Tai Chíba vagy más meditációs technikákba.

Az energiatest a szellem megmutatkozásának kulcsa. A Gyógyító Tao rendszere egy belső térképet és gyakorlati módszerek egész sorával segít abban, hogy minél gyorsabban megtapasztaljuk azt az energetikai rendszert, amely összeköti a fizikai testet az érzelmekkel, a gondolatokkal, az egyéni lélekkel és az egyetemes tudattal. A belső térképet egyszerűen „energiatestnek” hívjuk — ez a kifejezés utal a fizikai test és a tiszta lélek között létező köztes szintek egész spektrumára.

Az életerő ezen köztes szintjeinek fejlesztése a Taoizmusban alapvető ahhoz, hogy át tudjuk hidalni Isten, mint lélek és a kínai bölcsek által „Nagy Rögnek” nevezett evilági, földi lét között húzódó szakadékot. Ha ismerjük a kapcsolatot a test és a szellem/tudat között, az segít nekünk a jelen pillanatra figyelni és az egyensúlyt megtartani, énünk bármely részében is születik valamilyen probléma. A Chi életerő — nem imádkozunk hozzá, mint valamely elvont és távoli istenséghez; ellenkezőleg, úgy látjuk, úgy érzékeljük, mint Isten erejét vagy mint isteni szeretetet (hogy nyugati kifejezéseket használjak), amely megjelenik mindennapi életünkben.

A Chi a bennünk különböző szinteken egyszerre működő Tao folyamata. Kulcs a gyógyításhoz, a szeretet és a harmónia megvalósulásához. Ebben a dimenzióban a legtöbb, amit egy ember elérhet, a fizikai halhatatlanság. Nekem először nagyon nehezen ment ennek a gondolatnak a megemésztése, de magától értetődő, hogy ha valaki minden pillanatban tudatában van a Taónak, az élet forrásának, testének sejtjeit a tiszta életenergia újra és újra feltölti. A Biblia olyan emberekről beszél, akik 900 évig éltek, Atlantiszon állítólag voltak olyanok, akik több ezer évig éltek. A modern ember mára teljesen megváltozott, de én elfogadom a taoista tanítást, miszerint sohasem késő változtatni.

A „gyógyító fény” felébresztése az életerő finomabb szintjeire utal, amelyeket a nyugati ezoterikus tradíciók néha a lélek magasabb szintű „asztrálfényének” neveznek. A belső fényt a teljes színspektrumként is tapasztaljuk, mint az Eredeti Chít, a lélek tiszta, semleges fényét, amely átvilágít a sűrű, szövevényes fizikai testen, amit megosztanak a Yin és Yang energiaminták.

A taoisták szerint minden egyes frekvenciatartomány vagy rezgéssűrűség egyedi finomenergia-minőséghez tartozik: a földben a víz és a növények energiája zöldes-kék színt sugároz, a gerinc- és csontvelő energiája fehér, a Felsőbb Én (Egyetemes Erő) energiája aranyszínű, az Egyetemes Energia lila, amint belép a Sarkcsillagon keresztül. A Föld teremtőereje (amely a Göncölszekér hét csillagán tükröződik vissza) piros színű, a szexuális energia pedig rózsaszín, a vér és sperma keveredése miatt. A meg nem született Tao, a Wu Chi tökéletes üressége, amiből minden létező származik: fekete. Fontos megjegyezni, hogy jó néhány ember nem vizuális típus, lehet, hogy nem fogja látni ezeket a színeket belső szemével. Ők inkább hajlamosak az energiák az érzékelésére, ami ugyanazt eredményezi.

A csakrák és a mikrokozmikus pálya. Hogyan kapcsolódik a hét csakra a mikrokozmikus pályához?  Mint a hatha-jóga, a kundalini-jóga és a kriya-jóga régi gyakorlója, úgy érzem, képes vagyok megválaszolni erre a kérdésre: a mikrokozmikus pálya az összes csakrát egyetlen közös csakrába egyesíti. A csakra szó azt jelenti, hogy kerék, ami mozgásban levő energiára utal. A New Age népszerű elképzelésével szemben a csakráknak nincsen saját energiájuk, tulajdonképpen csomópontok, ahol a nagyobb energiák átfolynak.

Egy adott csakrát nem lehet bezárni, vagy kinyitni. Ahhoz, hogy megnőjön a csakra energiaszintje, az egész rendszer energiaszintjét meg kell növelni. A kínaiak a két alapvető erőt Yinnek (befogadó) és Yangnak (sugárzó) hívják. A Chi keringetése a pályán a gerinc mentén felfelé és az elülső vezetéken lefelé szabályozza a csakrák két oldalán található pozitív és negatív pontokat. Azt hiszem, hogy ezek a polaritások okozzák ezeknek a csakráknak hívott örvényeknek a kerékszerű forgását. Ha növeljük a Chi áramlását a pályán, a csakrák energiaáramlása is felerősödik és kiegyensúlyozódik. Végül ezek a polarizált energiafolyamok összekapcsolódnak, így egy semleges vezetéket nyitnak a test központjában, amelyet toló-vezetéknek hívnak, ami a halhatatlanságnak, mint spirituális újjászületésnek a szülőcsatornája.

A test körül a pálya olyan, mint egy üres edény, amiben visszatükröződnek azok az energiák, amelyeknek engedjük, hogy ott folyjanak. A Pályán folyó energia minősége azonnal megváltozik, ha a tudatunkat kiterjesztjük a belső fény még több frekvenciájára. Ahogy a Pálya egyszerű köre feltöltődik Chível és az szétárad a többi akupunktúrás pontba és a szervekbe, ez nem más, mint az „energiatojás”, az emberi test sugárzó aurája. „A tojás feltörése” az öt kapu kinyitása és a kapukon az energia beáramoltatása — a talpak, a gát, a tenyerek, a Harmadik Szem és a korona — amelyek összekapcsolják a Mikrokozmikus Pályát a Föld, a Felsőbb Én és az Univerzum makrokozmikus energiáival.

Ebben a könyvben különféle taoista gyakorlatokat mutatunk be, amelyek segítenek megnövelni és finomítani érzékenységünket ezekre az energiákra: Páncélinges Chi Kung a földies erőhöz való kapcsolódáshoz, az Öt Elem Egyesítése az érzelmi energiák átalakításához, a Gyógyító Szerelem a szexuális erők spirituális célokra való felhasználásához, a Kan és Li („víz és tűz”) meditációk, hogy stabilizáljuk a Felsőbb Ént és szétoszlassuk a határainkat, hogy megkapjuk az Egyetemes Erő szeretetét és irányítását.

A kezdőknek ez a sok különféle gyakorlat egy kicsit nyomasztó lehet, ezért ők talán először olvassák el A Gyógyító Energiák felébresztése a Tao segítségével (Aurora Press, 1983) c. könyvet, hogy legyen némi alapismeretük a Pályáról és a belső mosolyról, és ne kelljen amiatt aggódniuk, hogy túl nagy frekvenciájú energiákat engednek be a Földből vagy az Égből. A legtöbb ember számára már az is nagy feladat, hogy megvizsgálja a testében működő rezgésmintákat. A Tao Gyógyító Fényének felébresztése kifinomultabb áttekintést ad a spirituális gyakorlatokból a kezdő szinttől a haladóig. Jobb lassan haladni, az alapvető pályával kezdve és végül majd minden egyes gyakorlat jó ismerősünkké válik, egyetlen dolog variációi lesznek: hogyan „játszunk” az életerővel. Meg fogja gyorsítani fejlődésünket, ha csatlakozunk egy taoista mesterhez vagy csoporthoz, vagy ha ellátogatunk egy egyhetes nyári Gyógyító Tao kurzusra.

A még haladóbbak rá fognak jönni, hogy mindezek a gyakorlatok pusztán eszközök, idővel elhagyhatók. Ha sikerült az energiatestet stabilizálni, egyre inkább a Yin, a befogadó fázisra tudunk figyelni: nyugodtan ülni és növelni a Shent, a halhatatlan testet, ami nem más, mint a szellemünk fizikai dimenzióba került, összesűrűsödött része.

Életünk a saját, egyedülálló spirituális ösvényünk és ha fejlesztjük a belső fényt, mindig ragyogni fog a Nagy Úton, a Nagy Taón. Legyen velünk az életerő, miközben felfedezzük ezeket az értékes módszereket!

The post Mi a Belső Fény fejlesztésének Taója? appeared first on Lunarimpex Életjobbító Könyvek.

]]>
http://lunarimpex.hu/mi-belso-feny-fejlesztesenek-taoja/feed/ 0
A páncélinges chikungról http://lunarimpex.hu/a-pancelinges-chikungrol/ http://lunarimpex.hu/a-pancelinges-chikungrol/#respond Sat, 24 Dec 2016 13:54:10 +0000 http://lunarimpex.hu/?p=5617 A páncélinges chikung és az Egyetemes Taó A kungfu és a taichi jóval ismertebb harcművészetén túl a Gyógyító Taó rendszere a kicsattanó egészséget szolgáló gyakorlatokat, a tudatos állapot kifejlesztését, valamint az alapvető energia (a chi) kezelését tartalmazza. E gyakorlatok harcművészeti vonatkozása, a páncéling, rendkívül kifinomult szellemi éberséget fejleszt ki. A Gyógyító Taó rendszerének célja, hogy […]

The post A páncélinges chikungról appeared first on Lunarimpex Életjobbító Könyvek.

]]>
A páncélinges chikung és az Egyetemes Taó

A kungfu és a taichi jóval ismertebb harcművészetén túl a Gyógyító Taó rendszere a kicsattanó egészséget szolgáló gyakorlatokat, a tudatos állapot kifejlesztését, valamint az alapvető energia (a chi) kezelését tartalmazza. E gyakorlatok harcművészeti vonatkozása, a páncéling, rendkívül kifinomult szellemi éberséget fejleszt ki.

A Gyógyító Taó rendszerének célja, hogy jó kondícióban tartsa testünket a fizikai szinten annak érdekében, hogy több chi-energiát termeljünk és raktározhassunk a magasabb szellemi szinteken végzendő gyakorlatokhoz. A szellemi síkon az a cél, hogy létrehozzuk a halhatatlan magzatot. Ez két fokozatban bomlik ki. Az első fokozat az újraszületések láncolatát haladja meg, a következő fokozat kifejleszti, és teljesen érett halhatatlan szellemmé neveli a halhatatlan magzatot.

screenclip01

A páncéling testi szinten az egyik legfontosabb gyakorlat, mert megtanítja, hogyan gyökerezzünk a földanya energiájába, amely alapvető jelentőségű a szellemi síkokra jutáshoz (1.1. ábra).

screenclip02

A testi szintű megalapozást vagy legyökerezést egy földi kilövőállás állványzatához hasonlíthatjuk, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy az űrbe juthasson egy űrhajó (1.2. ábra). Hogy az űrbe emelkedhessen az űrhajó, azaz a szellem, a kilövőállásból egy hordozórakétának – a léleknek, avagy energiatestnek – kell elindulnia, amelyet egy beépített iránytű és számítógép vezérel, vagyis a tobozmirigy. A kilövőállás – ez a páncélinges gyakorlat által fejlesztett testünk – az üzemanyag (a chi, az életerőnk, valamint a teremtő vagy szexuális energiánk) raktározó helyévé válik.

screenclip03

Itt várakozik üzemanyagunk arra, hogy másfajta – szellemi – energiává alakuljon. Ugyanakkor fönn kell tartanunk alapunkat, a Földbe gyökerezettségünket, hogy mikor megtanuljuk a halhatatlan birodalmakba utazást, vissza is tudjunk térni a Földre, és újratölthessük a testünket. Innen befejezhetjük utazásunkat a végállomásig, míg végül teljesen megszabadulhatunk a földi bázistól.

Páncélinges chikung: ősi kungfu gyakorlat

A kungfut már jóval a lőfegyverek megérkezése előtt alkalmazták Kínában. A Bolin időszakban, i. e. 1000 körül, igen elmélyülten gyakorolták a különböző szellemi és harci művészeteket. Ebben az időszakban állítólag a kínai lakosság egytizede foglalkozott a kungfu valamelyik fajtájával.

A kungfu gyakorlása a régmúltban igen ifjú korban kezdődött. Először a (szervek gyakorlatoztatása által elért) benső erőt fejlesztették ki, amely akár tíz évig is eltarthatott. A benső erőt addig kellett művelni, hogy érezhetővé váljon a kezeken keresztüli kiáramlása. A gyakorlónak a lábára kötött súlyokkal megadott módon kellett futnia és ugrania naponta három órán keresztül, míg végül könnyedén ugrott a magasba, és ezzel egyidejűleg tovább fejlesztette benső erejét. Csak ha urává vált ezeknek a gyakorlatoknak, kezdték el tanítani neki a tulajdonképpeni harci technikákat.

Számos más jótékony hatása is volt ennek, például az, hogy a benső erő általában véve is fejlesztette az egészséget, és úgy vélték, fönntartotta a fiatalosságot. A chikung abban is segített, hogy olyan tökélyre vigye a mentális képességeket, amelyek révén a gyakorló sok dologról szerezhet tudást. Olvashatunk a Bolin időszakban élt nyolc „halhatatlanról”, akik életük nagy részét ilyen gyakorlatok végzésével töltötték, és különleges dolgokra voltak képesek. Meg tudták jósolni a jövőt és a múltba is láttak. Azt mondják, képesek voltak a térben mozogni, tisztánlátók és tisztánhallók voltak. Állítólag ebben az időszakban a széles körben elterjed kungfu gyakorlás eredményeképp számos ember rendelkezett legalább egy-kettővel e képességek közül.

A lőpor fölfedezése és azt követően a lőfegyverek kifejlesztése után az emberek már nem érezték szükségét annak, hogy egy évtizedet vagy még többet töltsenek életükből olyan képességek kifejlesztésére, amelyek már hasztalannak tűntek. Az ember megvédhette magát vagy veszélyes sebet üthetett célpontján nagy távolságból is fegyverével.A testi érintkezéssel vívott harc a múlt emlékévé vált és sok ezzel kapcsolatos tudás, amely hasznos volt egykor, a feledés homályába veszett evvel együtt. Manapság azonban, a mindent elsöprő technológia elszemélytelenítő és egészségtelen hatásai elleni tiltakozással együtt föléledt az egyszerűbb életmód iránti érdeklődés. A benső én tökéletesítésének egy módszereként került a kungfu az érdeklődés homlokterébe.

A páncélinges chikung egy olyan kungfus módszer, amelyet a védekezés érdekében tanítottak, mert külső technikák révén benső erőre tehet szert a gyakorló. A létfontosságú szervekre és mirigyekre mért ütések hatása ellen véd e gyakorlat, hisz ezek a szervek az életerő (a chi) termelésének elsődleges forrásai.

A benső erő harcművészeteken belüli kifejlesztésének jelentőségét ahhoz a hatáshoz hasonlíthatjuk, amit egy acélbottal és egy lágy műanyaggal végrehajtott ütés között tapasztalhatunk. A régi chikung gyakorlók évekig gyakoroltak egy ütést, míg érezni kezdték az erő kiáramlását kezük alsó részéből, miközben testük többi része acélból edzettnek tűnt.

Chi-nyomás létrehozása a páncélinges légzéssel

A kung azt jelenti, hogy „fegyelem”. A chi azt az energiát jelenti, amelyet a levegő oxigénjéből (20 százalék) és semleges nitrogénjéből (78 százalék) vonunk ki. A chi továbbá utal a Föld, a természet és a világegyetem alapvető finomenergiájára.

screenclip04

A chikung olyan légzőgyakorlat, amely megnöveli a testben a chi nyomását. A chi légzését a levegőnek a fizikai testből történő ki- és belélegzése révén tartjuk ellenőrzésünk alatt; a gyakorlás előrehaladtával egyre érzékenyebbek leszünk a chíre és megtanulunk dolgozni vele. A chikungot egyfajta benső aerobikként, azaz a szükséges oxigénmennyiség növelésének is fölfoghatjuk. A chi légnemű energiaként olyan levegő, gőz vagy benső nyomás, amely kifeszíti testet, és abban keringve védi belső szerveinket. A chi által létrehozott benső nyomásta kerékben lévő levegő erejéhez hasonlíthatjuk, amely fölfújva tartja az abroncsot, mint az autó és az útfelület közötti párnát (1.4. ábra).A lélegzés életünk legfontosabb része. Hónapokig ellehetünk étel, napokig víz nélkül, de levegő nélkül csak pár percig bírjuk. A páncélinges chikung gyakorlása során a lehető legjobban kihasználjuk légzésünket, aminek eredményeképp megnöveljük életerőnket, megerősítjük szerveinket, valamint elősegítjük a szervekben és a testüregekben a (fölfújt kerék hasonlatát használva: négyzetcentiméter/gramm) chi-nyomás által végbemenő öngyógyulást. Fokozottabb működésre serkentjük a keringést, a nyirok-, az idegrendszert és a belső elválasztású mirigyeket, valamint sokkal könnyebben áramlanak a hormonok, a vér és a gerincfolyadék, aminek hatására a szívnek nem kell erőlködnie.

screenclip05

A taoisták szerint, amíg az anyaméhben vagyunk, a páncélinges csomagoló légzést alkalmazzuk. A születés előtt a gyermek nem használja a tüdejét és az orrát a lélegzésre. A chi a köldökzsinóron keresztül lép be a köldökbe, lesüllyed a gáthoz, onnan fölemelkedik a keresztcsonton és a gerincen keresztül a fejbe, majd a homlokon, a test elülső részén keresztül alászáll a nyelven,1 a torkon, a hason és a köldökön át az alhasi területre, ahol későbbi használatra halmozódik a chi-nyomás (1.5. ábra).

Ezt a nyomvonalat az energia törzsön belüli keringésénél ismerjük majd föl, s mikrokozmikus pályának hívjuk. Az Egyetemes Taó rendszerében a chínek a mikrokozmikus pályán végzett mozgatása olyan alapvető gyakorlat, amelyet a 2. fejezetben sokkal részletesebben kifejtünk.

Születéskor kezdünk a tüdőn keresztül lélegezni, és kezdjük létrehozni saját energiánkat ahelyett, hogy az energia benső forrását használnánk. Földi életünk kezdetekor a tüdő még gyönge. A hasban, az energia eredeti forrásához – a köldökhöz – közel helyezkedvén el, nagyobb a chi nyomása. Ez segíti a tüdőt a lélegzésben azáltal, hogy lehúzza a rekeszizmot, ami által a tüdő alsó része is megtelik levegővel belégzéskor. Így a tüdő kevesebb energiát használ, de több életerőt (oxigént) vesz föl.

Gyermekként még mindannyian a chi hasi nyomásának energiáját használtuk. Az életkor előrehaladtával fölismerjük a csökkent chi-nyomás hatását. Idősebb embereknél a születés előtti életerő (chi) kifolyik a köldöki és a vesetájéki területen keresztül. Fokozatosan elvész a chi-nyomás, melynek eredménye az energia megbomlott egyensúlya: ha alacsony a nyomás, az egész rendszeren belül áramló folyadék mozgása lelassul. Ennek hatására, mikor túl forróvá válik az energiánk, fölemelkedik és föltorlódik a mellkasban, illetve a fejben. A hideg energia alásüllyed és kiszivárog a nemi szerveken keresztül. Lépésről-lépésre elveszítjük a chi nyomást.

A korosodással elveszítjük a hasi légzés szokását is. A tüdő magára marad az elégtelen mellkasi légzés végzésével. Mindez rossz eredményhez vezet, mert a mellkasi légzés nagyobb energiát igényel a bordakosár kitágítása miatt, s ez csak a tüdő fölső harmadát tölti meg. A légzésnek ez a módja több energiát használ föl, mint amennyit termel. A tudósok igazolták, hogy vitálkapacitásunk (a tüdő tágulási képességének) csak egyharmadát használjuk légzés közben. Amint megadjuk magunkat a gravitációs nyomásnak, szerveink összeesnek. A hasi légzés segítségével fölerősítjük a szervekre gyakorolt nyomást, és megerősítjük azokat azáltal, hogy szándékosan összenyomjuk őket, majd elengedjük a nyomást.

Öltsd föl páncélingedet!

A kung fuval kapcsolatba hozott sok testi változást a belső szervek és a belső elválasztású mirigyekre gyakorolt hatások okozzák. A kungfu szerint életerőnk alapvetően a belső elválasztású mirigyeken és az általuk kiválasztott hormonokon múlik.

Figyeljük meg, mi történik, ha valakit megfosztanak teljesen működőképes belső elválasztású rendszerétől. A férfi gyökeresen megváltozik, ha a heréit, melyek az endokrin rendszer részét alkotják, eltávolítják, és a hatás még szembeötlőbb, ha ezt kamaszkor előtt teszik. Gyönge izomzat és nőies zsíreloszlás alakul ki. Attól függően, melyik életkorában csonkították meg a fiút/férfit, elképzelhető, hogy magas marad a hangja, nem nő ki az arcszőrzete és nem érez nemi vágyat. Jól dokumentált az a tény, hogy a férfi és a női kasztráltak élethossza rövidebb.

A páncélinges chikung révén megnövelhetjük a belső elválasztású mirigyek hormontermelését és azok áramlását, ami megerősíti immunrendszerünket, és kellemes közérzetet teremt. A szexuális (teremtő) energia termelése is növekszik, amely ugyancsak a chi egyik forrása, s amit később átalakíthatunk szellemi energiává.

A páncélinges chikung része a szervek tisztító és erősítő gyakorlatoztatása. Modern életünkben fontos, hogy szerveink erősek és méregtelenítettek legyenek. A gyakorlat segít eltávolítani a szervekből a méreg- és hulladékanyagokat, lerakódásokat; és chívé alakítja az összekötő szövetek (a pólyák) rétegei vagy burkai között elraktározódott zsírt. A chi fokozatosan fölhalmozódik a pólyákban, s a szerveket védelmező párnaként viselkedik. Mint azt korábban említettük, ezt a levegővel fölfújt gumikerékhez hasonlíthatjuk, amely hatalmas súlyt képes fönntartani. Az ily módon elraktározott energia később annak a jobb minőségű energiának a nyersanyaga lesz, amely táplálhatja a lelket és a szellemet.

A páncélinges chikungban nagyobb hangsúlyt helyezünk az összekötő szövetek, a pólyák, a szervek, inak, csontok és csontvelő fejlesztésére, mint az izommunkára. A testet három rétegre oszthatjuk föl: (a) a legbelső réteget a chít termelő belső szervek alkotják; (b) a pólyákból, csontokból és inakból fölépülő réteg; (c) az izmok, amelyek a test nagy részét alkotják. A belső szervekben termelődött chi szétoszlik a pólyákban. A páncélinges chikung alapvetően a pólyákkal foglalkozik.2

A páncéling energetizálja a pólyákat

screenclip06

Minden sejtet, izmot és szervet körbevesz egy hártyás burok, a pólya (1.6. ábra). A pólyák azáltal teszik egységes egésszé a test belső oldalának különböző részeit, hogy összekapcsolják a test minden egyes szövetét. A szívet, tüdőt, gyomrot, a májat, és a vesét burkoló pólyáknak védelmező, összekötő, regeneratív és tápláló szerepe van. A szív körül a szívburok (pericardium), a tüdő körül a mellhártya (pleura) található. A pólyák a szerveket energetizáló üregekként működnek.

A Hellerwork és Rolfing egész testet kezelő gyógyászati technikák a pólyákat kívülről befelé kezelik. A Rolfing tartalmazza a pólyák azon területeinek felszabadítását, amelyek összetapadtak valamilyen trauma, fertőzés vagy krónikus izomfeszülés miatt.

screenclip07

Ezzel szemben a páncélinges chikung a pólya belső rétegei felől hat kifelé (1.7. ábra). A cél az, hogy a testben szabadon áramoljon a chi.

A pólyák azért olyan fontosak gyakorlásunkban, mert a testben mindenütt megtalálható szövetekként azt a közeget jelentik, melyben a chi eloszlik az akupunktúrás meridiánok mentén. A kutatások kimutatták, hogy a testben a bioelektromos energia áramlásának útjába a legkisebb ellenállást a pólyák szövetei állítják, és ha fölrajzoljuk ezeket az utakat, azt találjuk, hogy megfelelnek a hagyományos akupunktúrás vezetékeknek.

A páncélinges chikung erősíti és védi a szerveket

Ha feltöltjük chível a szerveket burkoló pólyarétegeket, akkor ezek energiával töltik föl a szerveket. A bőséges chi-nyomás az alhasi üreg pólyáiba áramlik, föltölti chível az alhasat, megvédi a szerveket, és lehetővé teszi a chi számára, hogy akadálytalanabbul áramoljon. Amennyiben az alhasi üreg föltöltődött chível, nyomása föltölti a mélyebben fekvő pólyákat, végül föltölti a külső rétegeket is, s így a chi-nyomás hármas párnázott rétege az összes szervet, izmot, valamint mirigyet beburkolja és védelmezi.

screenclip08

A chi, a pólyák és a szervek viszonyának pontosabb megértése érdekében képzeljünk el egy fölfújt lufiban található fölfújt lufiban elhelyezett tojást, s mindkét lufi egy harmadik, legkülső lufiban található (1.8. ábra). A tojás önmagában nagyon törékeny, ám a fölfújt lufiban olyan kipárnázott közegben van, amely megvédi az ütésektől – hát még egy háromrétegű lufiban! A tojás sértetlen marad, hiába ütjük-vágjuk ezt a háromrétegű lufit.

A chi és a pólyák ugyanígy védelmezik a sebezhető szerveket. A pólyák olyan rugalmasak és oltalmazók, mint a lufik, és a chi kiterjedve úgy hoz létre benső nyomást, mint ahogy a levegő kiterjed a lufiban. Súlyosan megsérülhet az, aki szerencsétlen módon ütést kap létfontosságú szerveire. A sérült szervek veszélyeztetik magát az életet. Ha betegség vagy elgyöngülés miatt csökken a chi-nyomás, a szervek egymásra zuhanva összeszorulnak, és az energiahiány, valamint a rájuk ható külső nyomás miatt tömörödnek.

A páncélinges chikung kiterjeszti a pólyákból a chít a csontokba, az inakba, végül az izmokba.

Égesd a zsírt, erősítsd a csontjaid

Az a szervezetbe bevitt étel (táplálék), amelyre nincs szüksége a szervezetnek, zsírrá alakul, és a pólyák külső rétegeiben raktározódik. A zsír nagy mértékben akadályozza a chi áramlását. A páncéling préselő folyamata segít összenyomni a zsírt, átalakítani energiává, amelyet a szervek körüli pólyarétegek tárolnak, hogy fölhasználásra kerüljenek szükség esetén. Ha a chi nyomása tölti ki a pólyarétegeket, a zsír nem tud ott elraktározódni, ezért gyakoroltatjuk be a testtel, hogy a zsírt a pólyákban tárolt chívé alakítsa.

Ha a pólyák chível teltek, az inak erősek és a csontozat egységes szerkezetként tart össze. A pólyák gyengeségével együtt az izomzat is erőtlenné válik, s a csontozat nem tartja a testet egységes struktúrában. Ugyanígy, amennyiben az izmok gyengék, a pólyák és az izmok is azok lesznek. Ha nem használjuk az izmainkat, csökken a méretük és az erő, melyet kifejthetnek, s ugyanez történik az őket tartalmazó pólyákkal, valamint az aktivált izmokat kifeszítő inakkal.

screenclip09

Csodálatos az emberi test. Folyamatosan új sejteket hoz létre, hogy pótolja az öreg és halott sejteket. Az állandóan fönnálló szükségletek uralma alatt folyamatosan cserélődik a test sejtjeinek legnagyobb része. Bebizonyosodott, ha hosszabb időt tölt az ember az űr súlytalanságában, a csontok állaga nem lesz olyan sűrű, mint a Föld felszínén tartózkodva, ahol a gravitáció nagyobb ereje súlyosabb csontokat követel meg. Fiatalon csontozatunk tele van velővel (1.9. ábra). A korosodással fokozatosan üregesednek a csontok, s zsírral telítődnek, kevesebb vérsejtet termelnek, törékennyé válnak. A páncélinges chikungot arra alkották, hogy fokozatosan újra visszaszívja a chít a csontokba, amelyet velővé lehet alakítani a csont megerősítése érdekében.

A páncélinges chikung miközben serkenti a keringést, csökkenti a szív munkáját

Mint ahogy már említettük, újra el kell sajátítanunk a has használatát a légzés támogatására és a keringés javítására. A hasi terület tartalmazza annak a vérkészletnek a kétharmadát, amely keresztülfolyik a májon, a veséken, a gyomron és a lépen. Megfelelő gyakorlással a has még a természettől kapottnál is hatékonyabb „szívvé” fejleszthető.

A páncélinges chikungban tanított csomagoló légzéssel csökkentjük a teret a hasi üregben, és növeljük az egy négyzetcentiméterre eső nyomást úgy, hogy nagyon kis helyre préseljük össze a hasi területen található szerveket. Ez a folyamat kinyomja az ezekben a szervekben fölhalmozódott méreganyagokat és lerakódásokat. Minden egyes belégzéssel egyre lejjebb és lejjebb nyomódik a rekeszizom a hasüregbe, miközben a has lapos marad. A rekeszizom leengedése vákuumot képez a tüdő alsó részében, s friss oxigénnel tölti meg az alsó lebenyeket, végeredményben az egész tüdőt. A hosszabb, mélyebb lélegzet megfelelő mennyiségű oxigént szolgáltat ahhoz, hogy megtisztítsa a testet a hulladéktól, lerakódásoktól és méreganyagoktól.

A test belső rendszere teljességgel a chi-nyomásra támaszkodik a nedvek áramoltatásában. A hasüregben megnövelt chi-nyomás segíti a chi, a vér és a nyiroknedvek keringését. Mikor a szív kipumpálja magából a friss vért, oxigén és tápanyag jut a szervekhez, amelyet azok hatékonyabban képesek fölvenni. A páncélinges chikung gyakorlásával fokozatosan növeljük a nedváramlást a vérkeringésben és a nyirokrendszerben, miáltal válaszképpen ezzel nagymértékben csökkentjük a szív munkáját. Ahogy fokozatosan növeljük a vitálkapacitásunkat az oxigén szervekbe préselésének megtanulásával – miáltal létrehozzuk a párna-hatást, azaz a chi-nyomást, hogy védjük és erősítsük a szerveket – a szív fokozatosan kisebb erőkifejtéssel dolgozik, ám a vérkeringés növekszik. Az így elraktározott életenergiát szellemi életünk és alkotóerőnk gazdagítására használhatjuk.

Ekkor célunk az, hogy növeljük a nyomást a szervekben és a hasban úgy, hogy a chi a pólyarétegeket belülről kifelé feszítse. Ehhez meg kell tanulnunk a csomagoló légzést. A nyomás fölengedésével mind a pólyák, mind a szervek kiterjednek.

A chi keringetését alkalmazó meditáció olyan eszközt igényel, amely sokkal több chít termel és irányít, mint amit a szívre gyakorolt szokásos nyomással elérhetünk. A futástól és egyéb aerobic gyakorlatoktól eltérően a meditáció anélkül növeli a vérkeringést és a nyiroksejtek termelődését, hogy vérnyomás-emelkedést okozna. A chi mikrokozmikus pályán végzett keringetése – az Egyetemes Taó rendszerében az összes gyakorlat alapja – képessé tesz bennünket arra, hogy fölismerjük és megszüntessük a testben lévő energiamegrekedéseket. Elengedhetetlen a páncélinges chikung elsajátításához, hogy előbb jártassá váljunk abban a meditációban, melynek során a chít a mikrokozmikus pályán keringetjük. A mikrokozmikus pálya gyakorlata a 2. fejezetben kerül ismertetésre. Továbbá az alábbi műveimre utalnék a témával kapcsolatos elmélyüléshez: A Taó gyógyító energiájának fölébresztése, valamint A Taó gyógyító fényének fölébresztése. Felhívnám a kedves olvasók figyelmét arra, hogy a könyv nem helyettesítheti a személyes oktatás mélységét és a gyakorlás rafinériáit, amelyek az oktatóval való közvetlen munka révén tárulnak föl.

A páncélinges chikungból nyert energia a mikrokozmikus pályán kering, de a vezetékek mindegyikében másképp nyilvánul meg. Amint a chi szabadabban áramlik végig az egész testen, új dimenziókat tapasztalunk meg.

Mostanában sokan azt hiszik Nyugaton, hogy a napi testi gyakorlat segít megelőzni az öregedést. Mindazonáltal kérdéses, hogy az élsportolók tovább élnek-e vagy észrevehetően egészségesebbek-e erőfeszítéseik miatt. Valójában amint az öregedés korlátozza testi képességeiket, sok élsportoló válik depresszióssá, mert már nem tudnak sikeresen versenyezni.

A taoisták szerint a chít átalakíthatjuk a test bármelyik anyagi alkotóelemévé vagy szövetévé. A testben áramló energia fejlesztő hatással bír. Az olyan taoista gyakorlatok, mint a chi keringetése a mikrokozmikus pályán, a páncélinges légzés és csomagolás, az őssejt chikung, a nemi energia művelése, valamint a csontvelő nei kung alapot szolgáltat a szervek, az agy, illetve az egész test sejtjeinek gyógyításához, regenerálásához, fejlesztéséhez, valamint megőrzéséhez. Ez fokozott életerőt, működést és hosszabb életet eredményez.

Az elmúlt korok taoistái még nem hasznosíthatták azokat az információkat, amelyek a genetika, az őssejt-kutatás, a kriogenika, valamint a kvantummechanika szubatomi szintjének kutatásából származnak, és alátámasztják az emberi testben, illetve az egyetemes energiamezőben rejlő lehetőségeket. Személyes fölfedezés révén, a „megnevezhetetlen” Taó útját járva olyan testi módszereket fejlesztettek ki, amelyek fantasztikus eredmények elérésére tették őket képesekké. Kikutatták a rejtélyes életerő – a chi – művelésének és finomításának módját és megtapasztalták e művelés csodálatos és jótékony hatásait. Mindezt a chíre való hangolódás révén érték el.

A páncélinges chikung meggátolja az energia elszivárgását és meghosszabbítja az életet

Évszázadok óta keresik az emberek a hosszú élet, valamint a boldogság titkát, és a kutatás folytatódik. Habár az élethossz megnyújtható a tudomány és a technológia segítségével, ki vágyna rossz életminőségben eltöltött plusz évekre?

A modern társadalom az élet anyagi oldalát hangsúlyozza, míg a régi korok taoistái egyensúlyt kerestek az anyagi és a szellemi között. A régi taoista bölcsek azt mondják, hogy az ősidőkben az emberek ötszáz vagy akár ezer évig is éltek. A taoista és a jógikus megközelítések olyan „benső világot” írnak le, amelyet az emberek kibontakoztathatnak és művelhetnek, s amely aztán tükröződik a külső világban is.

pancelinges

A páncélinges chikung fontos szerepe, hogy megtanítsa, hogyan teremtsünk teret a testben a chi tárolásához, és hogyan előzzük meg az energia elszivárgását. A legtöbb emberben az energia szétszórtan, szaggatottan helyezkedik el testében, és elszökik a test különböző nyílásain keresztül. A páncélinges chikung megtanítja ezeknek a testnyílásoknak a lezárását és a megőrzött energiának a köldök területére történő irányítását, ahol összecsomagoljuk és összepréseljük egy energialabdává, amelyet a test bármely részébe mozgathatunk (1.10. ábra).

Az olyan gyakorlatok, mint a páncélinges chikung, meghosszabbítják és vitalitással, elégedettséggel töltik meg az életet utolsó percéig. A taoista rendszer nagyon pontosan építi föl, irányítja a chít, valamint fejleszti ki azokat a képességeket, amelyek révén a legjobban tudjuk hasznosítani a chít. Semmilyen eredménnyel nem jár, illetve komplikációkat okoz, ha valaki egyes lépéseket átugorva megkísérli siettetni a folyamatot, ennek például rendszertelen szívverés, mellkasi vértolulás, fejfájás, valamint szív-, mellkasi vagy hátfájdalmak lehetnek a következményei, amelyek abból fakadnak, hogy az illető nem tudja, hogyan vezesse a chít.

A páncélinges chikung gyakorlásával járó jótékony hatások összefoglalása

Összefoglalásképp: a páncélinges chikung első részének gyakorlása három szempontra osztható: testire, érzelmire és szellemire. Testi szinten megtanuljuk, hogyan kell

 • megváltoztatni és megerősíteni a gyenge szerkezetet, hogy a chi könnyedén áramoljon, és teret nyisson a szervek számára, hogy azok kiterjedhessenek a szerkezeten belül
 • létrehozni a chi övet, amely igen fontos a fölső és az alsó energiapályák közötti kapcsolatban, s amely nélkül elveszítjük testszerkezetünk megfelelő elrendezettségét és a chít
 • méregteleníteni és gyakorlatoztatni a szerveket és a mirigyeket azért, hogy beléjük préseljük a chít, s ezáltal feltöltsük őket azzal, ami párnaként körülveszi és védi a szerveket, valamint a mirigyeket, illetve feltölti a testüregeket chi-nyomással
 • megnövelni a pólyarétegek között raktározott chi mennyiségét; megnyitni a pólyákat, hogy a test chi raktáraiként működjenek, chível helyettesítjük a korábban itt raktározott zsírt; megértjük, hogy a pólyarétegek a test körüli párnák szerepét játsszák, amelyek megvédik a létfontosságú szerveket
 • labdává sűríteni az energiát, amely lehetővé teszi a gyakorló számára, hogy uralma alatt tartsa a chít azért, hogy az ne szóródjon szét a testben és szivárogjon el a rendszerből
 • legyökerezni és eggyé válni a Földdel akadálytalanul leengedve a test erejét a Földbe, majd fölpumpálni a Föld erejét a testszerkezetbe, és kivédeni a külső erőket a Föld energiájának segítségével
 • létrehozni a chi könnyed áramlását a meridiánokban, valamint magasabb „oktávra” emelni a chít, hogy táplálja a lélek- és a szellemtestet.

Az érzelmi vagy lelki szinten megtanuljuk a chít egy olyan energiatömeggé sűríteni, amelyet irányíthatunk azáltal, hogy mozgatva a káros energiát építő jellegű energiává alakítjuk. A sűrített energiát könnyebben tudjuk kívánságunk szerint alkalmazni. Mikor már kellően gyakorlottak vagyunk abban, hogy a chít labdává sűrítsük a has le-fel, illetve jobbra-balra mozgatásával, alkalmassá válunk a chi labda meridiánokban történő tudat általi mozgatására, majd a köldökhöz való visszavitelére. A gyakorlás e magasabb szintjén a sűrített chi olyan fénylabdává változik, mint egy ragyogó gyöngy, mely az energiatestben érik, hogy rakétaként röppályára állítsa a szellemet, avagy tértestet.

A szellemi szinten a páncélinges chikung még több és erősebb chít sűrít és termel, miáltal alapot teremt a szellemi alaphoz, avagy a legyökerezéshez. Korábban a kilövőálláshoz hasonlítottuk ezt az alapot, mert irányítja a szellemet a térben folytatott utazásakor, ahol a halál utáni élethez szükséges előkészületeket megteszi.

Az e műben bemutatott páncélinges chikung gyakorlatok elsődlegesen a test pólya- és csontszerkezetével, valamint pár ínnal foglalkoznak. Ez a nyolc gyakorlat, amelyet negyvennyolc testhelyzetből sűrítettek össze, nagyon pedánsan fejleszti ki a testben található legfontosabb energia utakat. Sok gyakorlat szolgálja ezt a célt, ám az e könyvben olvasható nyolc gyakorlat és testszerkezeti elrendezésre irányuló praktika alkalmazásával a testhelyzetek és mozdulatok szélesebb választékából húzhatunk hasznot.

Alább olvasható a nyolc gyakorlat neve:

 1. fa átölelése
 2. arany üst tartása, yang helyzet
 3. arany üst tartása, yin helyzet
 4. arany teknőc víz alá merül
 5. vízi bivaly kiemelkedik a vízből
 6. arany főnix tollait tisztogatja
 7. vashíd
 8. vasrúd.

A taoista ezoterikus jóga hagyományában a következő sort állítják föl: a chi mozgatja a vért (következésképp a szív kevésbé dolgozik), a vér mozgatja az izmokat, az izmok mozgatják az ínakat, végül az ínak mozgatják a csontokat, melyekhez tapadnak. A fönti nyolc gyakorlat fejleszti a chi áramlását, erősíti a pólyákat, az ínakat, a csontokat, valamint az izmokat.

A páncélinges chikung azáltal erősíti az izmokat, az ínakat, valamint a csontokat, hogy közvetlenül gyakorlatoztatja őket, és fokozatosan növeli a terhelést. Helyes ez a megközelítés, mert még azzal a haszonnal is jár a fokozatosság, hogy a régóta fönnálló feszültségeket feloldja. Ez gyakran a helyesebb testtartással együtt járó jó közérzet, magabiztosság és könnyedség általános érzetében tükröződik.

Sok tanítványom jelezte, hogy a páncélinges chikung gyakorlása révén a megalapozottság mély érzését érték el. Mások egyszer csak észrevették, hogy kezük és lábuk már nem hideg állandóan. E gyakorlatsor másik előnye az a szellemi hatás, melynek eredményeképp egyetlen folytonos egységbe kapcsolódik az, amit egyébként a test elkülönült aspektusainak érzünk a csontváz szerkezetének egységes és integrált elrendezettségét megteremtve úgy, hogy óriási erőt tudunk csekély izommunka kifejtésével keresztüláramoltatni a földből és afelé a testszerkezeten keresztül. Ez a mechanikai erő óriási növekedését okozza, amely a gyakorlás folytatásával exponenciálisan növekszik.

A páncélinges chikung a taichi alfája és ómegája, mert e harcművészet gyakorlatainak alapja a testszerkezet elrendezettsége. Sokan hamis ideákat dédelgetnek a taichíról. Mikor a taichi mozdulatainak gyakorlása közben energia termelődik, a gyakorlók mozgatni akarják ezt az energiát. Ám a taichi mozgásos formája az energia mozgatásán kívül még sok minden mással leköti a figyelmet. Minél alaposabban belemerül a gyakorló teste mozgatásába, annál elfoglaltabbá válik a tudata, ami miatt kevésbé van tudatában a finomenergia benső érzeteinek. Viszont minél egyszerűbb marad tudattevékenysége, annál jobban érzi benső munkáját.

Az Egyetemes Taó rendszere sokféle gyakorlással szolgál, mely közül többet egyedül is végezhetünk. Ám az Egyetemes Taó összes tanítása kapcsolatban áll egymással, és együttes gyakorlásuk hozza meg a legjobb eredményt. Aki úgy akarja gyakorolni a taichi chuant, hogy előtte nem műveli benső energiáját a páncélinges chikung által, az ahhoz a hallgatóhoz hasonlít, aki a középiskolát az ábécé ismerete nélkül akarja elkezdeni.

A páncélinges chikung közben a chi áramlását tudattal irányítjuk, miközben a test többé-kevésbé statikus helyzetben marad. Ha begyakoroltuk a páncélinges chikung módszereit, először meg kell tanulnunk, hogyan mozgassuk a chít. Ezután a taichi gyakorlása közben könnyebb lesz mozgatni a chít, miközben a tudat el van foglalva a test mozgatásával kivitelezett formagyakorlattal. Az Egyetemes Taó rendszerében először azt követeljük meg a tanítványtól, hogy tanulja meg a mikrokozmikus pályán való keringetést és a taichi tanulása előtt sajátítsa el a páncélinges chikungot. A testszerkezet legyökerezése, valamint az energia kibocsátása és ellenőrzése, amit a páncélinges chikung során tanulunk meg, alkalmazható a taichi formában. Megjegyzendő, hogy a taichi helyes gyakorlásához az Egyetemes Taó rendszerében meditációnknak az öt elem egyesítésének, illetve a Kan és a Li kisebb megvilágosodásának szintjén kell lennie.

Mivel a mikrokozmikus pálya, a páncélinges chikung, a férfiúi maggal és a petesejttel végzett kungfu, valamint a taichi chikung a test legmélyebb és legbensőbb területén raktározott energiájának fölélesztésével foglalkozik, ajánlott a testi, érzelmi és szellemi képességeit teljes mértékben kifejleszteni vágyó gyakorlónak az Egyetemes Taó rendszerének teljes elsajátítása.

 

The post A páncélinges chikungról appeared first on Lunarimpex Életjobbító Könyvek.

]]>
http://lunarimpex.hu/a-pancelinges-chikungrol/feed/ 0
Újszerű antik könyvek – 40% kedvezménnyel http://lunarimpex.hu/antik-konyvek-40-kedvezmennyel-karacsonyig/ http://lunarimpex.hu/antik-konyvek-40-kedvezmennyel-karacsonyig/#respond Tue, 06 Dec 2016 13:38:24 +0000 http://lunarimpex.hu/?p=5572   Újszerű állapotú antikvár könyvek 40% kedvezménnyel kaphatók webshopunkban karácsonyig! Személyes átvétellel és futárszolgálattal történő kiszállítás esetén is. 10.000.- feletti vásárlás esetén ajándékot adunk. A kedvezményes könyvek listája.

The post Újszerű antik könyvek – 40% kedvezménnyel appeared first on Lunarimpex Életjobbító Könyvek.

]]>
 

Újszerű állapotú antikvár könyvek 40% kedvezménnyel kaphatók webshopunkban karácsonyig!

Személyes átvétellel és futárszolgálattal történő kiszállítás esetén is.
10.000.- feletti vásárlás esetén ajándékot adunk.

A kedvezményes könyvek listája.

The post Újszerű antik könyvek – 40% kedvezménnyel appeared first on Lunarimpex Életjobbító Könyvek.

]]>
http://lunarimpex.hu/antik-konyvek-40-kedvezmennyel-karacsonyig/feed/ 0
Taoista szerelmi gyakorlatok – beszélgetés egy tanítvánnyal http://lunarimpex.hu/taoista-szerelmi-gyakorlatok/ http://lunarimpex.hu/taoista-szerelmi-gyakorlatok/#respond Thu, 10 Nov 2016 19:17:36 +0000 http://lunarimpex.hu/?p=5461 The post Taoista szerelmi gyakorlatok – beszélgetés egy tanítvánnyal appeared first on Lunarimpex Életjobbító Könyvek.

]]>
The post Taoista szerelmi gyakorlatok – beszélgetés egy tanítvánnyal appeared first on Lunarimpex Életjobbító Könyvek.

]]>
http://lunarimpex.hu/taoista-szerelmi-gyakorlatok/feed/ 0
Todd Toriscelli, a Tampa Bay Buccaneers atlétikaedzője szerint a ChiFutás http://lunarimpex.hu/toriscelli-szerint-chifutas/ http://lunarimpex.hu/toriscelli-szerint-chifutas/#respond Fri, 28 Oct 2016 06:39:39 +0000 http://lunarimpex.hu/?p=5449 The post Todd Toriscelli, a Tampa Bay Buccaneers atlétikaedzője szerint a ChiFutás appeared first on Lunarimpex Életjobbító Könyvek.

]]>
The post Todd Toriscelli, a Tampa Bay Buccaneers atlétikaedzője szerint a ChiFutás appeared first on Lunarimpex Életjobbító Könyvek.

]]>
http://lunarimpex.hu/toriscelli-szerint-chifutas/feed/ 0